Τσούμπερ Πόνσε και Ελίασον μετά το γκολ της ΑΕΚ Φωτογραφία: Eurokinissi

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

ΑΕΚ: Τρίτη και… φαρμακερή στο Conference League

05.06.24 | 20:39

Γράφει: Άκης Γεωργίου

Η ΑΕΚ βρίσκεται στη θέση 144 θέση του club ranking της UEFA, πίσω από όλες τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες του ανταγωνισμού με εξαίρεση τον Παναθηναϊκό, γεγονός αρκετά δυσάρεστο για τον σύλλογο και δυσανάλογο ως προς τη δυναμική που έχει αναπτύξει την τελευταία διετία, έπειτα από την ιστορική επιστροφή της στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Κάτω από ομάδες με πολύ μικρότερη δυναμική

Δεν είναι, όμως, μόνο το γεγονός ότι η «Ένωση» έχει από πάνω της στο ranking τις δυο από τις τρεις εγχώριες ανταγωνιστικές ομάδες. Από πάνω της έχει και τρεις κυπριακές ομάδες, ομάδα από την Εσθονία, τη Λετονία, τη Ζαλγκίρις από τη Λιθουανία και ομάδες όπως ο Ζιλ Βιθέντε, η Αρούκα και η Κλάκσβικ από τα Νησιά Φερόες. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η θέση της ΑΕΚ στο ranking είναι δεινή για μια ομάδα η οποία έχει και τη δυναμική και τους στόχους να κάνει πράγματα στην Ευρώπη.

Όσο εύκολα κατεβαίνεις, τόσο εύκολα ανεβαίνεις και το αντίστροφο

Στην Ευρώπη όσο εύκολα ανεβαίνεις, τόσο εύκολα κατεβαίνεις. Και ξανά το αντίστροφο. Το διαπίστωσε η ΑΕΚ και από την καλή και από την ανάποδη. Από την καλή, όταν μετά την απουσία της από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω του υποβιβασμού της στις μικρότερες κατηγορίες ανέβηκε «εύκολα» μετά τη μοναδική της καλή σεζόν που έφερε καλή συγκομιδή (το 17-18 μάζεψε 9.000 βαθμούς). Από την ανάποδη όταν εκεί που φλέρταρε με το top-50 του ranking κατρακύλησε στη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Άλλη μια κακή συγκομιδή στην 5ετία της

Η ΑΕΚ ήταν άτυχη με την κλήρωση φέτος και η ευρωπαϊκή πορεία της το 23-24 είχε μέσα αρκετό «τι θα γινόταν αν». Ο κίνδυνος να έμενε με περισσότερες εντυπώσεις παρά βαθμούς τελικά ίσχυσε, με αποτέλεσμα να προστεθεί άλλη μια χαμηλή συγκομιδή στην 5ετία της «Ένωσης». Για να καταλάβετε την κατάσταση, η ΑΕΚ φέτος που κατέβαλε σημαντική προσπάθεια στα ευρωπαϊκά ματς μάζεψε 3.000 βαθμούς. Τη σεζόν που αποκλείστηκε από τη Βελέζ παίζοντας μόλις δυο παιχνίδια, μάζεψε 1.500.

Η τρίτη και πιο μεγάλη ευκαιρία της

Πλέον η ΑΕΚ ετοιμάζεται να μπει στο Conference League στο οποίο δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρεθεί. Είχε δυο ευκαιρίες να το κάνει, μια τότε με τον σοκαριστικό αποκλεισμό από τη Βελέζ Μόσταρ και μια φέτος από τον όμιλο του Europa League, χωρίς όμως επιτυχία. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η είσοδος στο group stage του Conference τη φετινή σεζόν αποτελεί έναν μεγάλο στόχο για όλη την ΑΕΚ, αφού σε περίπτωση που η ομάδα καταφέρει να φέρει βόλτα τον σκόπελο των προκριματικών, τότε θα δημιουργηθεί μια χρυσή ευκαιρία για συγκομιδή ανάλογη της σεζόν 17-18.

Κάτι που θα συμβάλει στο… ξεκόλλημα της ΑΕΚ από τα χαμηλά στρώματα του ranking και θα λειτουργήσει ευεργετικά για όλο το club από κάθε άποψη: Πρεστίζ, αυτοπεποίθηση, διευκόλυνση του έργου της ΑΕΚ στις κληρώσεις και οικονομικά.