Φωτογραφία: Intime

Παρασκήνιο

Αναμένεται «μακελειό» στους πίνακες των διαιτητών της Super League

12.06.24 | 15:25

Αρχίζει σταδιακά να ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με τις εξελίξεις στη διαιτησία. Τον τελευταίο μήνα εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για καρατομήσεις αρκετών ρέφερι. Ορισμένα από τα ονόματα είναι «βαριά». Πρόκειται για διεθνείς και όχι μόνο που δεν είναι αρεστοί στη νέα κατάσταση. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες γιατί δεν θέλουμε να παίζουμε με την αγωνία των συγκεκριμένων ανθρώπων. Πριν έχουμε κάτι σίγουρο. Μπορούμε μόνο να παραθέσουμε την τάση που επικρατεί στην παρούσα φάση. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες θα γίνει μακελειό στον πίνακα της Super League. Κάποιοι διεθνείς δεν θα χάσουν απλά το σήμα της FIFA. Θα τεθούν αυτομάτως εκτός ποδοσφαίρου. Δεν θα επαναληφθεί δηλαδή το σενάριο παλαιότερων ετών. Όταν για παράδειγμα το 2015 δεν προτάθηκαν στην UEFA ο Τριτσώνης, ο Κουκουλάκης, ο Γιάχος, ο Παππάς, ο Σπάθας και πήραν την θέση τους ο Αρετόπουλος, ο Κύζας, ο Κομίνης, ο Μάνταλος και ο Παπαπέτρου. Οι εν λόγω ρέφερι συνέχισαν να σφυρίζουν παρά το γεγονός ότι δεν ήταν πλέον διεθνείς. Τώρα όσοι είναι σε ανάλογη λίστα θα απομακρυνθούν.

«Πιέζει» ο Ολυμπιακός

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρωτοστάτης για τις σαρωτικές αλλαγές στον πίνακα είναι ο Ολυμπιακός. Κυκλοφορεί στην πιάτσα ότι έβαλε βέτο στον ΠΑΟΚ για τον Μάνταλο και τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕΔ, ζητώντας τη μη ανανέωση της συνεργασίας τους με την ΕΠΟ. Το ίδιο έχει κάνει, ζητώντας τα «κεφάλια» κάποιων ρέφερι. Από ότι φαίνεται μεθοδεύεται εκτεταμένο ξεσκαρτάρισμα στους κόλπους της ελληνικής διαιτησίας. Δεν πήρε η μπάλα μόνο την επιτροπή διαιτησίας. Θα πάρει και άλλους μαζί της. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν τελικά ο Γκαγκάτσης κάνει το χατίρι στους ερυθρόλευκους. Δεν υπάρχουν και πολλοί διαιτητές στον πίνακα της δεύτερης κατηγορίας που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της πρώτης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο αριθμός τους φτάνει μετά δυσκολίας στους πέντε. Από την άλλη εύκολα μπορούν να χριστούν διεθνείς όσοι παραμείνουν στον πίνακα της Super League και πληρούν τις προδιαγραφές βάσει του κανονισμού. Άλλωστε δεν πρόκειται να σφυρίξουν ντέρμπι αφού θα έρχονται ξένοι διαιτητές. Η απαξίωση των Ελλήνων γίνεται ολοένα και πιο μεγάλη.

Το μοντέλο απέτυχε παταγωδώς

Ο Γκαγκάτσης δήλωσε ότι μαζί με τον αρχιδιαιτητή από το εξωτερικό θα έρθουν και άλλοι ξένοι στην ΚΕΔ. Δύο ή τρεις που θα είναι συνεργάτες του. Το ίδιο έγινε το 2020. Επελέγη ο Κλάτενμπεργκ έναντι του Φρόιντφελντ μετά από συνέντευξη και μπήκαν επίσης στην επιτροπή ο Κόλινς, ο Καπέλα και ο Μπένετ. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα από τον Νοέμβριο. Στη συνέχεια μπήκαν ο Μάνταλος και οι υπόλοιποι Έλληνες στην ΚΕΔ. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα. Μετά η ΑΕΚ, με τον Παναθηναϊκό να το διεκδικεί στα ίσα μέχρι την προτελευταία αγωνιστική. Φέτος τα κατάφερε ο ΠΑΟΚ στον τελευταίο αγώνα με τον Άρη. Με τον Ανσαριφάρντ να αστοχεί με κεφαλιά στις καθυστερήσεις. Το μοντέλο των περισσότερων ξένων στην ΚΕΔ, που στοχεύει να επαναφέρει η ΕΠΟ, δεν τσούλησε. Στην πράξη δεν έκανε τη διαφορά. Με το «ελληνικό», που ακολούθησε, τα πρωταθλήματα έγιναν πιο ανταγωνιστικά. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Ο Γκαγκάτσης δείχνει διατεθειμένος να αλλάξει πολλά. Όμως κάθε κίνηση και επιλογή πρέπει να περνάει από κόσκινο. Γιατί η ιστορία μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ. Μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν ίσως τον βοηθήσει.