Ας μην πάει χαμένη η ευκαιρία της Super League 2
22.09.24 | 08:29
Η Super League 2 είναι ένα ταλαιπωρημένο πρωτάθλημα. Τα προηγούμενα χρόνια, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, μηδενός εξαιρουμένου, συνέβαλαν στη μείωση της αξιοπιστίας της, στο στραπατσάρισμα της εικόνας της και στην εν γένει υποβάθμισή της ως ποδοσφαιρικό προϊόν.
Οι πολιτικοί την έκαναν πρωτάθλημα – «πειραματόζωο». Η ΕΠΟ ουδέποτε ασχολήθηκε σοβαρά. Η Super League δεν παρείχε καμία βοήθεια και το μόνο που ζητούσε είναι να προβιβάζεται μόλις μία ομάδα. Ασυνείδητοι βρήκαν πρόσφορο πεδίο για χειραγώγηση αγώνων και ιδιοκτήτες άφηναν απλήρωτους τους ποδοσφαιριστές.
Ένα περιβάλλον, απολύτως δυστοπικό.
Μερικά παραδείγματα:
Το 2019 ο υφυπουργός αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης με επιχείρημα τη μείωση του αριθμού των επαγγελματικών ομάδων, εμπνεύστηκε την αύξησή τους! Όπως ακριβώς το διαβάζετε. Ενώ υπήρχαν συνολικά 32 ομάδες μοιρασμένες σε δύο επαγγελματικές κατηγορίες, τις αύξησε σε 40 δημιουργώντας και τρίτη επαγγελματική κατηγορία.
Δύο χρόνια αργότερα, το 2021, ο Ελ. Αυγενάκης, άλλαξε το μοντέλο: Κατάργησε την τρίτη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία με αποτέλεσμα να «φορτωθούν» οι ομάδες στη Super League 2. To πρωτάθλημα της αμέσως επόμενης περιόδου διεξήχθη σε δύο ομίλους των 17 ομάδων
Επίσης ο Αυγενάκης:
Έταξε, ως άλλος «Μαυρογιαλούρος», «τριετή συμφωνία για τα τηλεοπτικά», που ουδέποτε υλοποιήθηκε.
Υποσχέθηκε και έδωσε αρχικά έσοδα από τη φορολόγηση των νικητών του στοιχήματος, που αντιστοιχούσαν στο 15% (περίπου 7,5 εκάτ. ευρώ) από τα χρήματα που διατέθηκαν στον επαγγελματικό αθλητισμό. Όμως το 2023 μείωσε το ποσοστό σε 5,5%. Και όταν ως αντίδραση η Super League 2 ανέστειλε τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, δήλωσε ότι «η Super League 2 δεν φαίνεται να είναι ένα καθαρό πρωτάθλημα».
Εξήγγειλε ότι μέχρι το 2024 οι ομάδες της κατηγορίας θα πρέπει να έχουν μειωθεί σε 18, όμως είναι 20 και αν δεν αποχωρούσε ο Ιωνικός, θα ήταν 21.
Η εικόνα του πρωταθλήματος ήταν σαν πληγή που έχει κακοφορμίσει:
Το 2022 η FIFPro με ανακοίνωσή της, περιέλαβε τη Super League στα τρία πρωταθλήματα, που οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να αποφεύγουν, επειδή υπάρχει κίνδυνος να μείνουν απλήρωτοι.
Η ΕΠΑΘΛΑ γνωστοποίησε ότι το 2022 εστάλησαν από τη Sportradar 33 αναφορές για “ύποπτους αγώνες” (match fixing) και το 2023, 49 αναφορές.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ενδείξεις αλλαγής του κλίματος. Σαν φως στην άκρη του τούνελ.
Ειδικότερα:
Για πρώτη φορά ιδιωτικό κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας (ΣΚΑΪ) ενδιαφέρθηκε και απέκτησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος. Πέρα από την οικονομική ενίσχυση για τις ομάδες, η συμφωνία αυτή μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη στην «μικρή λίγκα», όπως είναι η προσέλκυση χορηγών.
Οι αναφορές για ύποπτους αγώνες εκτιμάται ότι βαίνουν μειούμενες. Όχι, όμως, επειδή ελήφθησαν κάποια μέτρα, αλλά λόγω της έρευνας της Ιντερπόλ, το προηγούμενο καλοκαίρι.
Η ΕΠΟ πέρασε στον ΚΑΠ ότι ομάδες που αποχωρούν από το πρωτάθλημα πριν την έναρξή του, δεν θα αντικαθίστανται εκτός αν ο αριθμός είναι κάτω των 16. Η απόφαση αυτή συμβάλλει στο στόχο της μείωσης των ομάδων.
Έχουν εμφανιστεί νέοι επιχειρηματίες, που έχουν εμβέλεια και στόχους.
Όμως, η Super League 2 για να αλλάξει και να αποτινάξει τις παθογένειες χρειάζεται και άλλες αποφάσεις.
Αυτές πρέπει να είναι:
Η μείωση των ομάδων και διατήρηση σταθερού αριθμού τους.
Η λήψη μέτρων για όσες ομάδες εμφανίζονται κατ’ επανάληψη σε αναφορές της Sportradar.
Η αύξηση του ποσοστού της από τα χρήματα που μοιράζονται στον επαγγελματικό αθλητισμό από το «στοίχημα».
Η επανεξέταση της συμμετοχής των Β’ ομάδων ΠΑΕ της Super League στα playoffs, δεδομένου ότι είναι βαθμολογικά αδιάφορες.
Η επαναπροσέγγιση με τη Super League και η συνεργασία σε τομείς που μπορούν να την ωφελήσουν.
Όμως, πάνω και πρώτα απ’ όλα απαιτείται η αλλαγή φιλοσοφίας όλων όσοι συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.
Αν υποθέσουμε ότι αυτή τη φορά υπάρχει μια ευκαιρία για δραπέτευση από το παρελθόν και για δημιουργία ενός νέου υγιούς περιβάλλοντος, ας μην την αφήσουν να πάει χαμένη…
View this post on Instagram
Δείτε τα highlights των αγώνων της SL2 στο κανάλι του Monobala στo Youtube.