Η κοσμοϊστορική μεταγραφική περίοδος για τα δεδομένα της ΑΕΚ
18.09.24 | 11:08
Η μεταγραφική περίοδος για την ΑΕΚ δεν ήταν σίγουρα φυσιολογική, ήταν όμως κοσμοϊστορική. Ήρθαν ταυτόχρονα το ίδιο καλοκαίρι οι τρεις πιο ακριβοπληρωμένοι παίκτες στην ιστορία του συλλόγου (Μαρσιάλ, Λαμέλα, Περέιρα), επενδύθηκαν χρήματα και έγιναν κάποια πράγματα που τα λες και εξωπραγματικά για ότι έχει συνηθίσει η «Ένωση», ειδικά στους γκολκίπερ και στους φορ. Πάνω από όλα όμως συστήθηκε στο ευρύ κοινό ο νέος μεγαλομέτοχος Μάριος Ηλιόπουλος. Πάμε να τα δούμε με τη σειρά.
Εξωπραγματική επένδυση στην επίθεση
Στην επίθεση έμεινε ο Γκαρσία παρότι στα γραφεία της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ στη Νέα Φιλαδέλφεια έφτασαν δυο μεγάλες προτάσεις από τη Ρωσία. Έφυγαν ο Πόνσε και ο Φαν Βεερτ και αντικαταστάθηκαν από τους Πιερό και Μαρσιάλ. Ανεξαρτήτως της ιεραρχίας που θα υπάρχει μετά το σημείο που ο Μαρσιάλ θα έρθει σε κατάσταση ετοιμότητας, με βάση τα δεδομένα αυτής της στιγμής ο Πιερό αντικατέστησε τον Πόνσε και ο Μαρσιάλ τον… Φαν Βεερτ. Έφυγε ο πρώτος σκόρερ της περσινής ομάδας και έγινε μια μεταγραφή πάνω από 3 εκατ ευρώ για να έρθει ο Πιερό με ανάλογα νούμερα (αλλά με διαφορετικό στιλ) στη Μακάμπι Χάιφα και έφυγε ο Φαν Βεερτ με μηδαμινό χρόνο πέρσι και ήρθε ο Μαρσιάλ. Όπως και να το δει ο καθένας μιλάμε για μια εντυπωσιακή αναβάθμιση σε μια θέση που ούτως ή άλλως η ΑΕΚ έδειχνε πλήρης από πριν.
Σε απλά ελληνικά, η ΑΕΚ αρνήθηκε προτάσεις γύρω στα 25 εκατ ευρώ για τον Γκαρσία, αγόρασε φορ με 3 εκατ ευρώ και έδωσε και το πιο ακριβό συμβόλαιο στην ιστορία της στον Μαρσιάλ. Εντυπωσιακό…
Εντυπωσιακό ποντάρισμα και στους γκολκίπερ
Στους γκολκίπερ τέθηκαν εκτός ομάδας οι δυο προηγούμενοι Αθανασιάδης και Στάνκοβιτς με τον μεγαλομέτοχο να αναλαμβάνει το κόστος της όχι εύκολης απόφασης και με τον Αυστριακό να ξεμένει τελικά στην ομάδα χωρίς να υπολογίζεται. Σε αυτή τη θέση, το club έδωσε δυο μεγάλα συμβόλαια γεγονός επίσης πρωτοφανές έχοντας μπάτζετ μόνο για τους τερματοφύλακες 2.5 εκατ ευρώ και διαθέτοντας τους Στρακόσα και Μπρινιόλι προκειμένου να διεκδικούν όλο τον χρόνο μια θέση. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ΑΕΚ κάτι αντίστοιχο, κάτι που ενισχύει την άποψη περί της διάθεσης του μεγαλομετόχου να γίνουν επενδύσεις στην ομάδα.
Συν όλα τα άλλα
Όλα τα παραπάνω έγιναν αφού έγινε επένδυση στο αριστερό φτερό της επίθεσης με την αγορά του Κοϊτά στο πικ της καριέρας του με 4 εκατ ευρώ, παραχωρήθηκε το μέχρι… χθες μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της ΑΕΚ στον Λαμέλα, αποκτήθηκε ο Περέιρα ενώ ο σύλλογος έδωσε και μεγάλα μπόνους υπογραφής σε όσους ήρθαν ελεύθεροι. Θα μπορούσε η επένδυση να ήταν αρκετά μεγαλύτερη αν ο Αλμέιδα δεν είχε θέσει βέτο για διαφορετικούς λόγους σε κάποιες περιπτώσεις λόγω της αγωνιστικής στόχευσης της ομάδας. Π.χ. στο θέμα του αριστερού μπακ όταν η ΑΕΚ αποκλείστηκε από τη Νόα και σε εκείνο του δεξιού μπακ, όπου προόριζε για κολώνα τον Ρότα και είχε ξεκάθαρο στο μυαλό του ότι θέλει τον Οντουμπάτζο για συμπλήρωμα.
Μια κατάσταση διπλής όψης
Το μόνο που δε λείπει από την ΑΕΚ αυτή τη στιγμή με λίγα λόγια, είναι η επένδυση και οι μεταγραφές. Έγιναν ανέλπιστα πράγματα σε σχέση με αυτό που η «Ένωση» συνήθισε να ζει σε σημείο που στα μάτια αρκετών, κάποιες κινήσεις έχουν το στοιχείο της υπερβολής. Το θέμα από εδώ και πέρα είναι διπλής όψης. Η μια όψη έχει να κάνει με τη μετατροπή του Αλμέιδα σε… θηριοδαμαστή. Δεν θα είναι απλή υπόθεση η διαχείριση αυτού του ρόστερ σε ένα τόσο μικρό καλεντάρι χωρίς τα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Απ’ έξω τα βλέπουμε όλα εύκολα ωραία και καλά, όμως για αυτόν που θα κληθεί να το διαχειριστεί δε θα είναι εύκολη υπόθεση, ούτε ο στόχος να είναι όλοι ενεργοποιημένοι ανά πάσα ώρα και στιγμή. Από την άλλη, ποτέ κανείς προπονητής της ΑΕΚ δεν είχε τόσο πλήρη φαρέτρα, με τόσες πολλές λύσεις σε βαθμό που είναι ανέφικτο να ξεμείνει σε λύσεις, ειδικά από τη μέση και μπροστά.
Η δεύτερη όψη έχει να κάνει με την αποδοτικότητα των χρημάτων που επενδύθηκαν. Η πορεία θα δείξει αν τα πονταρίσματα που έγιναν είναι σωστά και αν μπορούν στην πράξη να κάνουν την ΑΕΚ αυτό που θέλει να είναι αγωνιστικά. Αυτό δεν αφορά μόνο την ΑΕΚ αλλά είναι μια γενική πραγματικότητα στο ποδόσφαιρο. Π.χ. και ο Παναθηναϊκός έκανε μεγάλες επενδύσεις φέτος αλλά κανείς δεν μπορεί να του εγγυηθεί ότι θα είναι το ίδιο ανταγωνιστικός με τις σεζόν που είχε πιο φτωχό ρόστερ. Είναι περίεργο το ποδόσφαιρο και πολλές φορές δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νομίζουμε όλοι εμείς οι απ’ έξω.
Ο Ηλιόπουλος από πλευράς διάθεσης συστήθηκε με τον καλύτερο τρόπο
Όπως και να έχει, σε ένα τόσο μεταβατικό καλοκαίρι ο νέος μεγαλομέτοχος έδειξε τις προθέσεις του με τρόπο αρκετά ξεκάθαρο. Με μια large νοοτροπία και με πραγματική θέληση να πάει τον σύλλογο μπροστά παρότι έσκασαν στα χέρια του πράγματα για τα οποία ο ίδιος δεν είχε καμία ευθύνη όπως ο σοκαριστικός αποκλεισμός από την Ευρώπη. Του εγγυάται κανείς ότι θα πετύχει με την πρώτη; Όχι γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν αυτά στο ποδόσφαιρο. Είναι όμως σημαντικό πως σε πρώτη φάση οι ΑΕΚτζήδες διαπιστώνουν ότι υπάρχει έμπρακτη διάθεση από το νέο αφεντικό της ΠΑΕ και ακόμα περισσότερο σημαντική είναι η διαπίστωση πως δε μάσησε από την αποτυχία και το πήρε ακόμα πιο ζεστά. Αυτό δείχνει τον τρόπο που σκέφτεται και που ενδεχομένως θα λειτουργήσει στην επόμενη στραβή.