Creative team Foivos Mouratidis

Διαιτησία

ΚΕΔ: Το πρώτο crash test της συμμαχίας ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού

14.06.24 | 12:30

Γράφει: Avatar photo

Ο Μάκης Γκαγκάτσης έχει επισπεύσει δύο θέματα. Προσπαθεί να «κλείσει» προπονητή για την Εθνική ομάδα και αρχιδιαιτητή για την ΚΕΔ. Επιθυμεί να τελειώνει πριν αναλάβει επισήμως τα προεδρικά του καθήκοντα στην ΕΠΟ.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή διαιτησίας θα έχει στελεχωθεί πριν από τις εκλογές της 22ης Ιουλίου. Το αποτέλεσμα και στη συνέχεια η κατάρτιση των πινάκων διαιτησίας της Super League είναι πολύ σημαντικά γεγονότα εν όψει της έναρξης της επόμενης αγωνιστικής σεζόν. Θα αποτελέσουν την πρώτη σοβαρή δοκιμασία της συμμαχίας μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού. Το ισχυρό crash test. Αυτό που θα δείξει ότι τα μέχρι τώρα λόγια και οι συμφωνίες μετουσιώνονται σε πράξεις, οι οποίες θα αποτελέσουν γερές βάσεις για το πρωτάθλημα ή θα ανάψουν το φυτίλι της αντιπαράθεσης πριν την πρεμιέρα του.

Σήμερα θα παραθέσουμε στοιχεία που αφορούν τον τρόπο που κινούνται οι σύμμαχοι για τις αλλαγές στη διαιτησία. Πρωτίστως, πρέπει να καταστεί σαφές σε όλες τις πλευρές ότι η διάθεση των δύο ιδιοκτητών, του Ιβάν Σαββίδη και του Βαγγέλη Μαρινάκη είναι να συνεργαστούν αρμονικά. Και αυτό κάνουν στην παρούσα φάση. Με ηρεμία, ίδια φιλοσοφία και στόχο. Από το περιβάλλον τους δεν προκύπτει ότι έχουν δεύτερες σκέψεις. Ότι δηλαδή θα προσπαθήσουν στην πορεία να βλάψει ο ένας τον άλλον. Να μπουν τρικλοποδιές. Ωστόσο πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις για την ΚΕΔ και τους πίνακες προκειμένου να μην προκληθούν αναταράξεις και δοθούν αφορμές για σύρραξη.

Παρακολουθεί διακριτικά

Σαββίδης και Μαρινάκης έχουν κάνει συμφωνία κυρίων για το ποδόσφαιρο, όπως επισήμανε χθες το monobala.gr, θάβοντας το τσεκούρι του πολέμου. Δεν έχουν γίνει όλες οι λεπτομέρειες γνωστές. Μία όμως, που θεωρείται βασική και παίζει καθοριστικό ρόλο για τις ενέργειες που γίνονται και θα ακολουθήσουν, αφορά τον Μάκη Γκαγκάτση. Ο Ολυμπιακός τον άφησε να χειριστεί εν λευκώ το θέμα της ΚΕΔ. Οι συνεργάτες του Μαρινάκη παρακολουθούν διακριτικά.

Ο ίδιος δεν ασχολείται με το θέμα. Εκτός από τον Ολυμπιακό έχει και άλλες ομάδες το εξωτερικό και φυσικά τις επιχειρήσεις του. Ενημερώνεται όταν προκύψει σοβαρό θέμα. Για να δώσει συγκατάθεση ή αρνητική απάντηση. Αν χρειαστεί να εμπλακεί, υπάρχει θέμα. Τότε σημαίνει ότι η κατάσταση είναι προβληματική και δεν αφήνει άλλον να δώσει λύση. Το παίρνει πάνω του και κανένας δεν θέλει να βρεθεί απέναντί του. Ο Γκαγκάτσης λοιπόν έχει το ελεύθερο να αναζητήσει τον νέο αρχιδιαιτητή και να κρίνει τον κατάλληλο. Χωρίς να αισθάνεται την ερυθρόλευκη πίεση. Κινείται σε πλαίσιο ιδανικών συνθηκών αλλά κουβαλάει το βάρος της ευθύνης μην κάνει κάποιο λάθος που θα ενοχλήσει την άλλη πλευρά.

Ελέγχει και κατευθύνει τα πάντα

Ο Σαββίδης είναι πιο ενεργός από ποτέ. Προσεγγίζει με διαφορετική τακτική τα θέματα που πρέπει να γίνουν για την επόμενη ημέρα στην ΕΠΟ. Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Είναι συνεχώς από πάνω. Ασχολείται με τη λεπτομέρεια της λεπτομέρειας. Δεν του ξεφεύγει τίποτα. Δεν είναι «χαλαρός» σαν τον Μαρινάκη. Ουσιαστικά έχει αναλάβει την επίλυση όλων των θεμάτων. Αυτός τρέχει το έργο. Επεμβαίνει για να λύσει τα προβλήματα και βοηθάει όσο περισσότερο μπορεί τον Γκαγκάτση. Έχει τον πρώτο λόγο στην διεκπεραίωση των υποθέσεων. Τις «χρεώθηκε» με δική του απόφαση.

Ο Μαρινάκης ενημερώνεται όπως είπαμε. Αν ο Ιβάν χρειαστεί βοήθεια θα τη δώσει. Υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ τους, που πρέπει να διατηρηθεί. Όσοι τους γνωρίζουν καλά, υποστηρίζουν ότι είναι εκρηκτικοί χαρακτήρες. Ότι μία …κακή στιγμή αρκεί για να τα τινάξει όλα στον αέρα.

Οι συμβουλές στον Γκαγκάτση

Το πρόσωπο που βρίσκεται ανάμεσα στον Σαββίδη και στον Μαρινάκη είναι ο νέος πρόεδρος στην ΕΠΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, άτομα από το στενό του περιβάλλον, ζητούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο θέμα της ΚΕΔ. Σε καμία περίπτωση μην προχωρήσει σε κάτι που μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις με τον Ολυμπιακό. Επαναλαμβάνουμε για να γίνει απόλυτα κατανοητό. Οι ερυθρόλευκοι δεν προτείνουν ονόματα για την επιτροπή διαιτησίας. Θεωρούν δεδομένο ότι θα έρθουν αρκετοί ξένοι πρώην διαιτητές και αν μπουν Έλληνες ότι δεν πρόκειται να ασχοληθούν με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ακούγονται κάποια ονόματα Ελλήνων για την επιτροπή διαιτησίας και δεν αναφερόμαστε στον Ευθυμιάδη, την Κουρομπύλια και τον Νικολακόπουλο. Αν τα εμφανίσει ο Γκαγκάτσης θα προκαλέσει την αντίδραση του Ολυμπιακού. Δεδομένα. Και είπαμε ποιος θα αναλάβει δράση. Από «χαλαρός» θα περάσει στο άλλο άκρο.

Το εφιαλτικό σενάριο

Ο Γκαγκάτσης θα φέρει ξένο αρχιδιαιτητή. Το εφιαλτικό σενάριο είναι να έρθει μόνος του. Χωρίς συνεργάτες, όπως έκανε ο Περέιρα. Θα μπλέξει άσχημα η φάση. Οι «γάτοι» του χώρου θεωρούν ότι σε αυτή την περίπτωση η ΕΠΟ θα ζητήσει να έρθουν και άλλοι για να γίνουν συνεργάτες του από το εξωτερικό. Όχι απαραίτητα από την ίδια χώρα. Για να πλαισιώσουν τον αρχιδιαιτητή και να έχουν την πλειοψηφία στις ψηφοφορίες της ΚΕΔ. Οι σύμμαχοι είναι κάθετοι σε αυτό το θέμα.

Δεν θέλουν οι Έλληνες, όσοι μπουν στην επιτροπή διαιτησίας, να «καβαλήσουν» τους ξένους. Να πάρουν ξαφνικά τον έλεγχο της επιτροπής. Αν λοιπόν έρθει μόνος του ο αρχιδιαιτητής και μπει στη διαδικασία ο Γκαγκάτσης να επιλέξει περισσότερους Έλληνες θα πατήσει αναμμένα κάρβουνα. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να προτείνει κάποιο πρόσωπο και να το απορρίψει ο Ολυμπιακός ή να συμβεί το αντίθετο. Αυτό φοβούνται και απεύχονται εκείνοι που βρίσκονται κοντά στους συμμάχους.

Δεν θέλουν με τίποτα η κατάσταση να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Οι ερυθρόλευκοι θα πάψουν να είναι παρατηρητές και θα ενεργοποιηθούν. «Πρόσεχε μην τους πατήσεις τον κάλο» φέρεται να είπε κάποιος στον Γκαγκάτση. Οι πίνακες είναι άλλου παππά ευαγγέλιο. Ας στελεχωθεί πρώτα η ΚΕΔ και βλέπουμε… Κάθε σκόπελος με τη σειρά του.