Ο Τάσος Σιδηρόπουλος σφυρίζει σε ματς της Super League Φωτογραφία: Intime

Διαιτησία

Ο Ροσέτι στηρίζει απόλυτα τον Σιδηρόπουλο – Απέτυχαν όσοι προσπάθησαν να τον θέσουν εκτός πινάκων

19.06.24 | 17:25

Γράφει: Avatar photo

Από χθες το απόγευμα γνωρίζουμε επισήμως τον πρώτο διαιτητή του νέου πίνακα της Stoiximan Super League. Από τον Τάσο Σιδηρόπουλο θα αρχίσει ο καταρτισμός της λίστας των ρέφερι που θα διευθύνουν τα παιχνίδια στις εγχώριες διοργανώσεις της επόμενης αγωνιστικής σεζόν.

Η UEFA διατήρησε τον Έλληνα διαιτητή στην elite κατηγορία της τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμα. Μετά από τη συγκεκριμένη απόφαση/εξέλιξη ο εν λόγω ρέφερι θα συγκαταλέγεται στις επιλογές του νέου αρχιδιαιτητή της ΚΕΔ. Όσοι πιέζουν για να πετύχουν το αντίθετο μην… φάνε. Έχει σούπα από… γλάρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μεγάλη προσπάθεια για να απομακρυνθεί. Γράφτηκαν απίθανα πράγματα το τελευταίο διάστημα. Για δήθεν ενδιαφέρον του ίδιου να μπει στην ΚΕΔ.

Το monobala.gr επισήμανε πριν από λίγες ημέρες ότι ο Σιδηρόπουλος επιθυμεί να παραμείνει ενεργός στη διαιτησία. Η ελληνική επιτροπή διαιτησίας ή οποιοδήποτε άλλο πόστο ενδεχομένως να αποτελέσει στόχο του όταν ολοκληρώσει την καριέρα του. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν πήρε ποτέ αυτή την απόφαση.

Μύρισαν «αίμα»

Οι επικριτές του και οι αντίπαλοι του, αυτοί που θέλουν να βγει από τον πίνακα της Super League, στήριζαν τις ελπίδες τους στο γεγονός ότι στις 9 Αυγούστου γίνεται 45 ετών. Πιάνει δηλαδή το ανώτερο ηλικιακό όριο για διαιτητή προκειμένου να έχει δικαίωμα συμμετοχής στα ματς των εντός Ελλάδας διοργανώσεων. Αυτό ήταν το «πάτημα». Ο ελληνικός κανονισμός. Όμως παύει να ισχύει σε περίπτωση που ο διαιτητής φέρει το σήμα της FIFA και βρίσκεται στην elite κατηγορία της UEFA.

Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία έχει θέσει υπό προστασία της τον Σιδηρόπουλο και κάθε ευρωπαίο ρέφερι που θεωρεί κατάλληλο να διευθύνει τα παιχνίδια των διεθνών διοργανώσεων της. Δεν την ενδιαφέρει το ηλικιακό όριο των 45 ετών. Όταν κρίνει ότι ο ρέφερι μπορεί να ανταποκριθεί αγωνιστικά παρατείνει τον χρόνο παραμονής του στην elite κατηγορία. Η UEFA σέβεται και αναγνωρίζει τους κόπους και την προσφορά των ρέφερι, που έχει υπό τη σκέπη της. Τους προστατεύει και τους στηρίζει. Δεν τους «αδειάζει», όπως έχουμε δει να γίνεται πάρα πολλές φορές στην Ελλάδα.

Ο Ροσέτι και ο νέος αρχιδιαιτητής

Η νέα ηγεσία της ΕΠΟ πρέπει να καταλάβει το εξής απλό. Ο Ροσέτι και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής διαιτησίας της UEFA αποφάσισαν να κρατήσουν τον Σιδηρόπουλο. Οι ίδιοι θα δώσουν στον Μάκη Γκαγκάτση τη λίστα με τον νέο αρχιδιαιτητή της ΚΕΔ. Ο «εκλεκτός», είτε πρόκειται για τον Μπριχ, τον Ρόκι είτε για άλλον, ποιον ξέρει από τον τωρινό πίνακα διαιτητών της Super League; Τον Σιδηρόπουλο. Τα πράγματα είναι απλά. Απέτυχαν για μία ακόμη φορά να τον διώξουν από τη διαιτησία. Το μέτωπο που δημιουργήθηκε εναντίον του έπαθε ξανά πανωλεθρία όταν ενεργοποιήθηκαν οι υποστηρικτές του Σιδηρόπουλου από το εξωτερικό. Τι νόμιζαν; Ότι δεν έχει φίλους που τον βοηθούν; Αν τολμούν, να απευθυνθούν στον Ροσέτι και να ζητήσουν να βγει ο Σιδηρόπουλος από τον πίνακα της Super League. Τότε θα προκύψει το πραγματικό πρόβλημα.

Σπάει… τα ρεκόρ

Ο Σιδηρόπουλος έγινε διαιτητής το 2001. Χρειάστηκε να περάσουν οκτώ χρόνια (2009) για να μπει στον πίνακα της Super League. Δεν εμφανίστηκε με αλεξίπτωτο, όπως συμβαίνει με άλλους. Μετά από 1,5 χρόνο έγινε διεθνής. Αυτό συνέβη πιο γρήγορα από το προβλεπόμενο. Όμως καθοριστική ήταν η παρέμβαση του Σοφοκλή Πιλάβιου, ο οποίος έστειλε επιστολή στη FIFA το 2010, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικό ταλέντο τον Σιδηρόπουλο. Η Παγκόσμια συνομοσπονδία άνοιξε την πόρτα της και του έδωσε το σήμα της. Το 2015 μπήκε στην επιτροπή διαιτησίας της UEFA. Όταν το καταφέρεις αυτό δεν βγαίνεις εύκολα. Ούτε φυσικά είναι εύκολο να εισέλθεις. Ήταν ο δεύτερος στην ιστορία της ελληνικής διαιτησίας που το πέτυχε μετά τον Κύρο Βασάρα.

Ουσιαστικά πήρε τη σκυτάλη από τον άλλο κορυφαίο Έλληνα πρώην διαιτητή και συνεχίζει ακάθεκτος. Το ταξίδι δεν τελείωσε. Κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό. Υπομονή και καλή χώνεψη σε όσους πίστευαν ότι έφτασε το διαιτητικό τέλος του. Δεν πλησίασε καν η συγκεκριμένη στιγμή.