Διαιτησία

Οι ξένοι διαιτητές σφυρίζουν ελληνικά ντέρμπι και ανεβαίνουν κατηγορίες στην UEFA

20.06.24 | 16:15

Γράφει: Avatar photo

Η ΕΠΟ έχει κάνει μάγκες τους ξένους διαιτητές, καλώντας τους τα τελευταία χρόνια να διευθύνουν ματς του ελληνικού πρωταθλήματος. Οι επιπτώσεις στους Έλληνες διεθνείς ρέφερι δεν είναι μόνο αγωνιστικές εξαιτίας της μη συμμετοχή τους στα εγχώρια ντέρμπι. Τους επηρεάζουν και στο εξωτερικό.

Γράψαμε χθες τι συνέβη με τον Τάσο Σιδηρόπουλο, ο οποίος παρέμεινε στην elite κατηγορία της UEFA. Δεν μπορούσε να αναβαθμιστεί καθώς δεν υπάρχει ανώτερη. Πιο πάνω δεν πάει. Οι υπόλοιποι όμως διεθνείς της χώρας μας έμειναν στάσιμοι. Η επιτροπή διαιτησίας της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας δεν προβίβασε κανέναν. Τους άφησε στο ίδιο επίπεδο. Αντιθέτως αναβάθμισε τρεις ξένους ρέφερι που διηύθυναν φετινά ματς στο πρωτάθλημα.

Ο λόγος για τον Γερμανό Σβεν Γιαμπλόνσκι, τον Πορτογάλο Λουίς Γκοδίνιο και τον Ιταλό Σιμόνε Σότσα. Τους προώθησε από την 2η στην 1η διαιτητική της κατηγορία. Μπορεί να μην σφυρίζουν ντέρμπι στην χώρα τους, ούτε σημαντικούς ευρωπαϊκούς αγώνες αλλά το κάνουν στην Ελλάδα!

Ο Γιαμπλόνσκι διαιτήτευσε το ντέρμπι της 21ης αγωνιστικής Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός (2-0). Ο Σότσα το Παναθηναϊκός-ΑΕΚ (1-2) της 5ης αγωνιστικής. Ο Γκοδίνιο έχει περισσότερες παρουσίες. Εδώ έγινε «άντρας» διαιτητικά. Στα φετινά play offs διηύθυνε το ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός (2-2). Πέρσι τα παιχνίδια της κανονικής περιόδου Άρης-ΠΑΟΚ (0-0) και ΑΕΚ-Άρης (3-0). Τη σεζόν 2021-2022 το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (1-1) την 20η αγωνιστική και στα play offs τα ντέρμπι Άρης-ΠΑΟΚ (1-0) και ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (1-2). Άντε να έρθει και στο επόμενο πρωτάθλημα για να ανέβει στην elite!

Η απαξίωση λοιπόν στους Έλληνες ρέφερι ευνοεί τους ξένους. Εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι λογικό να μην προβιβάζονται από την UEFA από τη στιγμή που δεν τους εμπιστεύεται η ομοσπονδία τους να τους ορίσει στα πιο σημαντικά παιχνίδια του πρωταθλήματος και του κυπέλλου. Παίρνουν γαλόνια οι ξένοι που έρχονται στην χώρα μας και συχνά προκαλούν προβλήματα με τις εμφανίσεις τους. Κοστίζουν και πιο ακριβά. Το μέλλον της ελληνικής διαιτησίας δεν είναι δυσοίωνο. Είναι ανύπαρκτο. Μηδέν. Να φανταστείτε ψάχνουν τώρα διαιτητές να ανεβάσουν από της Super League 2 και δεν βρίσκουν. Ένας μόνο θεωρείται ικανός να ανταπεξέλθει. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι πρέπει κανονικά να παραμείνουν στη δεύτερη κατηγορία. Την ίδια ώρα κυκλοφορεί ευρέως ότι μπορεί να τεθούν εκτός πινάκων δύο ή τρεις διεθνείς. Φοβερή οργάνωση και σχέδιο για το μέλλον. Μιλάμε για χάος.

Άσχετο με τη διαιτησία αλλά επίκαιρο και πολύ πιο σημαντικό. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Ιβάν Σαββίδη για την απόφαση να βοηθήσει τον Γιάννη Παππαστεφανάκη, προκειμένου το παιδί να σταθεί ξανά στα πόδια του. Μακάρι να πάνε όλα καλά. Το ποδόσφαιρο έχει ανάγκη από θετικές ενέργειες. Από καλές προθέσεις. Από πράγματα που μπορούν να το αλλάξουν προς το καλύτερο. Αυτό πρέπει να γίνει και στη διαιτησία. Χωρίς αντιπαλότητες και τάσεις ρεβανσισμού.