Μαρκ Κουκουρέγια - Σανέ Φωτογραφία; Intime

Διαιτησία

Το χέρι του Κουκουρέγια προβληματίζει Έλληνες διαιτητές και παρατηρητές (video)

10.07.24 | 14:30

Γράφει: Avatar photo

Η φάση με πρωταγωνιστές τον Μουσιάλα και τον Κουκουρέγια στην αναμέτρηση Ισπανία-Γερμανία (2-1) έχει προκαλέσει αρκετό ντόρο στο χώρο της ελληνικής διαιτησίας. Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι σωστά ενήργησε ο Άγγλος διαιτητής Τέιλορ, ο οποίος δεν καταλόγισε την εσχάτη των ποινών.Άλλοι όμως απορούν με την αντίδραση του γιατί υποστηρίζουν ότι διδάχθηκαν διαφορετικά πράγματα τα προηγούμενα χρόνια στα εκπαιδευτικά σεμινάρια. Σε ένα πράγμα συμφωνούν όλοι. Ότι αν εκείνη τη στιγμή ήταν στο VAR δεν υπήρχε περίπτωση να παρέμβουν για να αλλάξει την απόφαση του ο Τέιλορ. Θα τον άφηναν να πάρει την ευθύνη της απόφασης γιατί θεωρούν τη φάση «γκρίζα».

Οι διαιτητές λοιπόν και οι παρατηρητές διαιτησίας περιμένουν ότι στο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος θα γίνει αναφορά-ανάλυση στη συγκεκριμένη φάση. Λογικά ο νέος αρχιδιαιτητής και οι συνεργάτες του θα την εντάξουν στην εκπαιδευτική ύλη. Αυτό θέλουν απαραίτητα οι ρέφερι.

Αυτό που δεν γνωρίζουν όσοι έχουν απορίες, είναι ότι δόθηκε σχετική οδηγία πριν την έναρξη του EURO στους ρέφερι που διευθύνουν τα παιχνίδια του. Όταν λοιπόν το χέρι είναι κάθετο στο σώμα και δεν γίνεται κίνηση από το σώμα προς την μπάλα, θεωρείται ότι το χέρι είναι σε φυσική θέση. Ένα ακόμη στοιχείο που λειτούργησε στην φάση ως ελαφρυντικό για τον Ισπανό διεθνή αμυντικό είναι ότι το χέρι του τινάχθηκε όταν ήρθε σε επαφή με την μπάλα μετά το δυνατό σουτ του Μουσιάλα.

Αν είχε πρόθεση να το χρησιμοποιήσει για να αποτρέψει την πορεία της προς την εστία θα είχε βάλει δύναμη να το κρατήσει σταθερό. Η UEFA γενικώς δίνει πολλή βάση στην ανθρώπινη κινησιολογία και ιδιαίτερα στη χρήση του χεριού μέσα στην περιοχή. Οι αλλαγές που γίνονται είναι πλέον συχνές.

Η οδηγία της UEFA βγάζει λάδι τον Τέιλορ. Όμως τη γνωρίζουν κυρίως οι διαιτητές που ορίζονται στα ματς της τελικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και λίγοι ακόμα. Γι΄αυτό τον λόγο έχει προκληθεί σύγχυση. Μόλις ολοκληρωθεί το EURO θα γίνει η σχετική ενημέρωση στους ρέφερι όλων των πρωταθλημάτων. Για να ξέρουν και οι δικοί μας τι πρέπει να κάνουν σε ανάλογες περιπτώσεις. Για να γνωρίζουν οι παρατηρητές διαιτησίας πως πρέπει να βαθμολογήσουν την απόδοση τους.