Monobala creative team: Foivos Mouratidis

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ BETSSON

Μνήμες από το Πανθεσσαλικό – Από τη «βυσσινί» κούπα… στον τελικό της «ντροπής»

25.05.24 | 16:10

Γράφει: Βασίλης Ποντικός

Tο Πανθεσσαλικό Στάδιο θα φιλοξενήσει για πέμπτη φορά τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, με τους δύο μονομάχους αυτή τη φορά να είναι ο Παναθηναϊκός και ο Άρης (25/5 – 20:30).

Το γήπεδο του Βόλου έχει να διηγηθεί ευχάριστες ιστορίες, όπως την επιστροφή των «βυσσινί» στις κούπες μετά το 1988 (είχαν κατακτήσει και το Κύπελλο του 1985).

Κανείς όμως δεν μπορεί να ξεχάσει και τις δυσάρεστες εικόνες που στιγμάτισαν μία ημέρα γιορτής ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, το 2017.

Το monobala.gr, σας γυρίζει πίσω στο χρόνο και σας θυμίζει τις στιγμές που έχουν μείνει στις μνήμες όλων.

Το «βυσσινί» Κύπελλο

Το 2006-2007 η ΑΕΛ τιμώντας την βαριά φανέλα της, εγκαινίασε τους τελικούς στο Πανθεσσαλικό με μια μεγάλη νίκη επί του Παναθηναϊκού.

Ο τελικός στις 5 Μαΐου άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς για τους «βυσσινί» καθώς ο Κοζλεϊ στο 3′ άνοιξε το σκορ βάζοντας… φωτιά στο γήπεδο.

Οι «πράσινοι» απάντησαν με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, ο οποίος στο 44’ από την άσπρη βούλα έφερε το ματς στα ίσια, ωστόσο ο Γιώργος Δώνης είχε ακόμα έναν… άσσο στο μανίκι του.

Ο Έλληνας τεχνικός έκανε τη «χρυσή αλλαγή» περνώντας τον Ανρί Αντσουέ στον αγωνιστικό χώρο και αυτός στο 82’ μετά από μία βαθιά μπαλιά του Φωτάκη, εκτέλεσε τον Εμπέντε δίνοντας στην ΑΕΛ προβάδισμα για την κούπα.

Ο Παναθηναϊκός στα λεπτά που απέμειναν έχασε μία τεράστια ευκαιρία να πάει το ματς στην παράταση, όταν ο Μάντζιος αστόχησε εξ επαφής στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.

Δευτερόλεπτα μετά τη λήξη της αναμέτρησης, χιλιάδες φίλοι της ΑΕΛ ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης, με το πάρτι να αρχίζει από το Αλκαζάρ και να ολοκληρώνεται στα νυχτερινά κέντρα της θεσσαλικής πόλης.

Ο τελικός της ντροπής

Στις 6/5 του 2017 και δύο ώρες πριν τον 75ο τελικό, διαδραματίστηκαν έντονα επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ.

Χαρακτηριστική εικόνα είναι οι μάχες στην αερογέφυρα του Πανθεσσαλικού.

Για την ιστορία ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-1 της ΑΕΚ.

Ο Μπίσεσβαρ άνοιξε το σκορ στο 24’, τρία λεπτά αργότερα ισοφάρισε ο Χριστοδουλόπουλος μετά από «γκέλα» του Γλύκου, αλλά ο Πέντρο Ερνίκε στο 82’ έδωσε τη νίκη και το πολυπόθητο τρόπαιο στον ΠΑΟΚ.

Ο τελικός του φθινοπώρου

Ο τελικός ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό παραλίγο να μην γίνει… καθώς η πανδημία είχε μεταφέρει όλη τη χρονιά πίσω αφού για μεγάλο διάστημα δεν έγιναν αγώνες ούτε κεκλεισμένων των θυρών.

Στον τελικό, που μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο, είχε αποφασιστεί πως δεν θα υπήρχαν φίλαθλοι και θα γινόταν κεκλεισμένων των θυρών.

Κυπελλούχος για τη σεζόν 2019-2020 αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός, ο οποίος επικράτησε 1-0 της ΑΕΚ χάρη σε γκολ του Ραντζέλοβιτς στο 9′.

Οι «ερυθρόλευκοι» που έχασαν και πέναλτι με τον Ελ Αραμπί, ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο μια καταπληκτική αγωνιστική περίοδο, κατακτώντας το 18ο νταμπλ στην ιστορία τους.

Επιστροφή στα νταμπλ από 1978

Η ΑΕΚ στέφθηκε νταμπλούχος Ελλάδας για τη σεζόν 2022/23.

Η Ένωση μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος επικράτησε με σκορ 2-0 του ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet στο Πανθεσσαλικό και κατέκτησε τους δύο εγχώριους τίτλους, στην ίδια σεζόν, για πρώτη φορά μετά από το 1978 και τρίτη στην ιστορία της.

Το δρόμο για την κατάκτηση του τροπαίου για την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα άνοιξε ο Αρόλντ Μουκουντί στο 26ο λεπτό.

Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Πάολο Φερνάντες στο 90+1′.

Ο Τσούμπερ του έστρωσε την μπάλα και ο Ισπανός «ζογκλέρ» με μια απίθανη ντρίμπλα εξέθεσε τον Ίνγκασον και με ένα εκπληκτικό τελείωμα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.