Γιάννης Κωνσταντέλιας και Τόμας Μουργκ πανηγυρίζουν γκολ του ΠΑΟΚ Φωτογραφία: Intime

ΠΑΟΚ

Γιατί Μουργκ και όχι Κωνσταντέλιας στην 11άδα του ΠΑΟΚ; Ιδού η… απάντηση

05.02.24 | 21:00

Ο ΠΑΟΚ πέρασε δίχως απώλειες και από το Περιστέρι, επικρατώντας του Ατρόμητου με 2-0 και παρέμεινε πρωτοπόρος στην κούρσα για τον τίτλο στη Super League.

Ωστόσο, πολλοί ήταν οι φίλοι του «δικεφάλου» του Βορρά που απόρησαν για μία ακόμα φορά με τη χρησιμοποίηση του Τόμας Μουργκ στη βασική ενδεκάδα και όχι του Γιάννη Κωνσταντέλια!

Ξεκινώντας από τα… βασικά: Το γεγονός πως ο Αυστριακός πήρε φανέλα βασικού κόντρα στον Ατρόμητο, δεν συνιστά έκπληξη. Άλλωστε, το ίδιο συνέβη και στα δύο ματς κόντρα στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης όσο και στα ντέρμπι με Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» και το πρόσφατο με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα.

Δεύτερον: Εξαιρουμένου του αντικατάστατου Ντομινίκ Κοτάρσκι, που έχει ξεπεράσει τα 3.000 λεπτά συμμετοχής τη φετινή σεζόν μαζί με τις καθυστερήσεις, σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο Κωνσταντέλιας βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας με τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής με 2.116 λεπτά, μόλις 40 πίσω από τον δεύτερο Τάισον. Συνεπώς, μόνο… ριγμένος δεν είναι ο 20χρονος μεσοεπιθετικός από το πως διαχειρίζεται την όλη κατάσταση ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Γι’ αυτό προκρίνεται ο Αυστριακός

Πάμε τώρα στην ουσία: Συγκριτικά με τον Κωνσταντέλια, ο Ραζβάν Λουτσέσκου θεωρεί πως -ειδικά στα «μεγάλα» παιχνίδια- ο Μουργκ υποστηρίζει καλύτερα το πλάνο του στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού του ΠΑΟΚ.

Με το 4-4-2 σε θέση άμυνας να μην αλλάζει… ποτέ, αυτός που επωμίζεται τη θέση «10» είναι ο ένας εκ των δύο που πιέζουν πρώτοι την άμυνα του εκάστοτε αντιπάλου (ο άλλος είναι ο κεντρικός επιθετικός).

Σε αυτό, πάντα σύμφωνα με τον Λουτσέσκου, ο Μουργκ ανταποκρίνεται καλύτερα σε σχέση με τον Κωνσταντέλια, αφήνοντας από τη μία μικρότερες αποστάσεις από τη δεύτερη ζώνη άμυνας, δηλαδή την τετράδα της άμυνας και πιέζοντας πιο αποτελεσματικά από την άλλη είτε τους αντίπαλους στόπερ ή ακόμα και τον τερματοφύλακα.

Η «μαγεία» του Κωνσταντέλια

Βεβαίως, ο Αυστριακός δεν διαθέτει επουδενί το ταλέντο του Κωνσταντέλια και το… απρόβλεπτο στο παιχνίδι του, ανεξάρτητα από το ότι οι έως τώρα φετινές επιδόσεις του (9 γκολ, 3 ασίστ, δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος πίσω από τον Κίριλ Ντεσπόντοφ με 8 γκολ έναντι των 9 του Βούλγαρου), είναι εκπληκτικές βάσει του… πρότερου βίου του.
Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που οδήγησαν τον ΠΑΟΚ, ύστερα από εισήγηση του Ραζβάν Λουτσέσκου, να του δώσει ένα νέο συμβόλαιο 2+1 ετών.

Όσο μεγάλη και αν είναι όμως η προσφορά του Μουργκ, η «καψούρα» -και όχι άδικα- των φίλων του ΠΑΟΚ είναι ο «Ντέλιας», ο οποίος προερχόμενος όμως από τον πάγκο αποδείχθηκε καθοριστικός στον καλοκαιρινό «τελικό» με την Μπεϊτάρ στα Ιεροσόλυμα, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και φυσικά χθες.

Η διαχείριση των δύο στα 4 διαδοχικά ντέρμπι του ΠΑΟΚ

Μπροστά του, ο ΠΑΟΚ έχει τέσσερα ντέρμπι και μάλιστα διαδοχικά! Με την ΑΕΚ στην Τούμπα για το Πρωτάθλημα, τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα για το Κύπελλο, τον Ολυμπιακό στην Τούμπα για το πρωτάθλημα και τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο για τον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου.

Θα πάρει και στα τέσσερα ματς φανέλα βασικού ο Μουργκ; Όχι, είναι η απάντηση, όπως όχι είναι η απάντηση και στο αν ξεκινήσει και στα τέσσερα ο Κωνσταντέλιας! Όπως πράττει από το ξεκίνημα της σεζόν και μέχρι στιγμής έχει δικαιωθεί, ο Ραζβάν Λουτσέσκου θα μοιράσει τον χρόνο στους δύο ποδοσφαιριστές ανάλογα με τον τρόπο παιχνιδιού του εκάστοτε αντιπάλου και τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στο κάθε ντέρμπι, έχοντας καταφέρει να έχει ικανοποιημένους όλους σχεδόν τους παίκτες του ρόστερ του, μέσα και από ατέλειωτα τετ α τετ, είτε στο γήπεδο είτε σε κάποιο εστιατόριο.