Ο Αλμέιδα πήρε τον αέρα του ΠΑΟΚ με... 5-1 Φωτογραφία: Intime

ΑΕΚ

Ο Αλμέιδα πήρε τον αέρα του ΠΑΟΚ με 5-1

06.02.24 | 16:05

Γράφει: Άκης Γεωργίου

Η ΑΕΚ έχει πάρει τον αέρα του ΠΑΟΚ στα μεταξύ τους παιχνίδια επί ημερών του Ματίας Αλμέιδα. Η… βασανιστική για την Ένωση προϊστορία πριν την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Pelado και η μεταμόρφωση.

Το γεγονός ότι ο Ματίας Αλμέιδα με τον ερχομό του στη Νέα Φιλαδέλφεια επανέφερε το… ξεχασμένο χαμόγελο στα χείλη των οπαδών της ΑΕΚ, είναι ευρέως γνωστό. Ο βασικότερος λόγος δεν είναι άλλος από το πρόσφατο double. Ωστόσο η επαναφορά των «κιτρινόμαυρων» χαμόγελων από τον ερχομό του Αλμέιδα έχει και επί μέρους αναφορές. Μια εξ αυτών είναι οι -επίσης ξεχασμένες- επιτυχίες στα ντέρμπι.

Τα χρόνια της… υπομονής

Κι αν στα χρόνια της υπομονής σε ότι αφορά το κομμάτι ντέρμπι, η ΑΕΚ είχε αραιά και πού κάποιες επιτυχίες με τον Παναθηναϊκό, απέναντι στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα και χρειάστηκε αρκετός χρόνος προκειμένου να πανηγυρίσουν νίκες. Ας καταπιαστούμε όμως με τον ΠΑΟΚ τον οποίο θα βρει απέναντι της η ΑΕΚ την Κυριακή στο γήπεδο της Τούμπας.

13 σερί ματς χωρίς νίκη στην προ-Αλμέιδα εποχή!

Πριν την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Ματίας Αλμέιδα, η ΑΕΚ συμπλήρωσε 13 ολόκληρα ματς χωρίς νίκη κόντρα στον ΠΑΟΚ. Σε απλά ελληνικά, πριν τον ερχομό του Αργεντίνου τεχνικού, η τελευταία νίκη της Ένωσης επί του ΠΑΟΚ έγινε την Τετάρτη 1η Ιουλίου στο γήπεδο της Τούμπας για αγώνα play-off. Με προπονητή τον Μάσιμο Καρέρα, η ΑΕΚ είχε περάσει νικηφόρα από τη Θεσσαλονίκη (0-2), χάρη σε δυο γκολ που σκόραραν οι Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι και Μάρκο Λιβάγια. Έκτοτε, στα 13 ματς που μεσολάβησαν μέχρι την ιστορική επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν είχε καταφέρει ποτέ να νικήσει τον «δικέφαλο» του Βορρά. Μέχρι να έρθει ο Αλμέιδα και να βάλει ξανά το τρένο στις ράγες της κανονικότητας…

Ήρθε ο Αλμέιδα και… εγένετο φως

Στην εποχή Αλμέιδα τα πράγματα έγιναν εντελώς διαφορετικά και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Η ΑΕΚ έγινε ξανά κυρίαρχη στα ντέρμπι, φτάνοντας στο φετινό σημείο να είναι η καλύτερη ελληνική ομάδα -βάσει αποτελεσμάτων- απέναντι σε όλους τους διεκδικητές του τίτλου. Κόντρα στον ΠΑΟΚ τα αποτελέσματα επί Αλμέιδα δεν έχουν καμία σχέση με τον πρότερο «κιτρινόμαυρο» βίο. Πάμε να τα θυμηθούμε…

Αναλυτικά τα στατιστικά:

Σεζόν 2022-23

Κανονική περίοδος

AEK-ΠΑΟΚ 2-0
ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-0

Play-off

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-1
ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 4-0

Τελικός Κυπέλλου

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-2

Σεζόν 2023-24

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τον παραπάνω πίνακα, η ΑΕΚ έχει πάρει -αγωνιστικά πάντα- τον αέρα του ΠΑΟΚ επί ημερών Αλμέιδα, κερδίζοντας τα 5 από τα 6 ματς, ενώ βάσει εικόνας και αριθμών του αγώνα ήταν καλύτερη ακόμα και στο μοναδικό ματς που έχασε την περσινή σεζόν, στον αγώνα της Τούμπας για την κανονική περίοδο.

Φτάνει η ανωτερότητά της στα μεταξύ τους;

Στο ποδόσφαιρο τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Δεν υπάρχει το πριν, υπάρχει μόνο το μετά και το τώρα. Η ΑΕΚ ήταν εμφανώς ανώτερη στο ντέρμπι του πρώτου γύρου, στη Νέα Φιλαδέλφεια, όμως τώρα θα πάει στην Τούμπα σε ένα εντελώς διαφορετικό ματς για να παίξει με έναν εντελώς διαφορετικό ΠΑΟΚ σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Η πρόσφατη υπέρ της προϊστορία προφανώς της δίνει ένα χάντικαπ, δεν είναι όμως αρκετή για να της δώσει κάτι παραπάνω. Όπως και να έχει όμως, ότι κι αν γίνει την Κυριακή στο γήπεδο της Τούμπας, το μόνο που μπορούμε με ασφάλεια να κρατήσουμε από τώρα είναι η μετάλλαξη της προς το καλύτερο σε μια παράμετρο στην οποία υπέφερε στο πρόσφατο παρελθόν. Τα υπόλοιπα είναι… δρόμος!