ΜΠΑΛΑ SUPERLEAGUE Φωτογραφία: Intime

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Ελάφρυνση της ποινής για «ρατσιστικές συμπεριφορές» θέλει η Super League

31.05.24 | 13:00

Γράφει: Θάνος Μπλούνας

Μια από τις πιο πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις του πρωταθλήματος ήταν αυτή της ρατσιστικής συμπεριφοράς από τον Αχιλλέα Μπέο προς τον Ανδρέα Τετέι, στον αγώνα Κηφισιά – Βόλος, στην κανονική περίοδο.

Με απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, ο Μπέος κρίθηκε ένοχος και ως εκ τούτου, βάσει της πρόβλεψης που υπάρχει για το αδίκημα του ρατσισμού στον πειθαρχικό κώδικα, ο αγώνας κατακυρώθηκε υπέρ της Κηφισιάς με 3-0 (είχε ολοκληρωθεί ισόπαλος χωρίς τέρματα).

Επίσης, παρέμεινε η ποινή στον ιδιοκτήτη της Θεσσαλικής ομάδας, ο οποίος τιμωρήθηκε με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα για τρεις μήνες και πρόστιμο πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.

Ενόψει της αναθεώρησης του πειθαρχικού κώδικα η Super League ζητά από την ΕΠΟ την «αντικατάσταση της ποινής κατακύρωσης αγώνα κατά αντιπάλου με αύξηση του προστίμου σε 50.000 έως 250.000 Ευρώ (από 20.000 έως 80.000 Ευρώ ως ισχύει τώρα).

Επίσης σε περίπτωση τρίτης (και κάθε επόμενης) παραβίασης να προβλέπεται τριπλασιασμός των ως άνω ορίων αλλά να απαλειφθεί η ποινή του υποβιβασμού που κρίνεται υπερβολική.».

Στην αιτιολογική έκθεση για την τροποποίηση της ποινής για ρατσιστική συμπεριφορά ο συνεταιρισμός των ΠΑΕ αναφέρει τα εξής:

«Η κατακύρωση αγώνα υπέρ της αντιπάλου ομάδος τιμωρεί μεν την υπαίτια ομάδα αλλά χωρίς λόγο ευνοεί την αντίπαλη ομάδα (και έτσι εμμέσως «τιμωρεί» και τις ανταγωνίστριες της αντιπάλου ομάδος) στρεβλώνοντας τη βαθμολογία της οικείας διοργάνωσης χωρίς λόγο.

Είναι κατανοητό και αποδεκτό ότι οι ρατσιστικές συμπεριφορές στο χώρο του ποδοσφαίρου είναι απαράδεκτες και πρέπει να τιμωρούνται βαρύτατα, όμως η σχετική ποινή δεν πρέπει να «ευνοεί» ή να «τιμωρεί» τρίτους χωρίς λόγο.

Συν τοις άλλοις ρατσιστική συμπεριφορά μπορεί να εκδηλωθεί εκτός του πλαισίου ενός αγώνα (λ.χ. με δημόσιες δηλώσεις ή με τοποθέτηση ενός ποδοσφαιρικού οργάνου διοίκησης) οπότε η ποινή της κατακύρωσης αγώνα δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί (ή πάντως θα προκύψουν σοβαρά ερμηνευτικά ζητήματα).

Ή μπορεί η ρατσιστική συμπεριφορά να εκδηλωθεί λ.χ. κατά διαιτητή ή παρατηρητή κλπ οπότε δεν έχει καμία τιμωρητική λογική η κατακύρωση αγώνα κατά του αντιπάλου.

Το ίδιο θα ισχύει αν προκύψει ρατσιστική συμπεριφορά από ποδοσφαιριστές / αξιωματούχους και των δύο διαγωνιζόμενων ομάδων.»