Credits: Intime

Ποδόσφαιρο Γυναικών

Νέα μέτρα της FIFA για την προστασία της μητρότητας και της ευημερίας των γυναικών στο ποδόσφαιρο

03.06.24 | 23:25

Η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FIFA) με γνώμονα την προστασία της μητρότητας και της ευημερίας των γυναικών στο χώρο του ποδοσφαίρου, προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές.

Συγκεκριμένα, τροποποιήσεις επιβλήθηκαν στα πρωτόκολλα μητρότητας, τόσο για τις ποδοσφαιρίστριες όσο και για προπονήτριες, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2024.

Οι τροποποιήσεις έχουν να κάνουν με τη χορήγηση άδειας μητρότητας με αποδοχές τουλάχιστον 14 εβδομάδων για τις τεχνικούς, η οποία προηγουμένως ίσχυε μόνο για τις παίκτριες.

Σε περίπτωση που επιλέξουν να υιοθετήσουν ένα παιδί, θα λαμβάνουν μια περίοδο άδειας που θα εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού τους.

Επιπλέον αναγνωρίστηκαν οι σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές διαστάσεις σε περίπτωση αδυναμίας παροχής υπηρεσιών απασχόλησης λόγω έντονης εμμηνόρροιας ή ιατρικών επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Στόχος της ομοσπονδίας είναι όλες οι γυναίκες που γίνονται μητέρες (βιολογικές – θετές) να μην χρειάζεται να εγκαταλείψουν το χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά να προστατεύονται νομικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η FIFA κάνει αποδεκτό το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν διαφορετική βιολογική σύσταση.

Παγκόσμια ενημέρωση της FIFA σε όλες τις ομάδες

Όλοι οι σύλλογοι παγκοσμίως επρόκειτο να λάβουν οδηγίες από τη FifPro, πριν από την έναρξη της νέας σεζόν, για την υποστήριξη των παικτριών όταν επιστρέφουν μετά τον τοκετό.

Οι κατευθυντήριες γραμμές θα καλύψουν μια σειρά θεμάτων, όπως η φυσική κατάσταση, η διατροφή και η φροντίδα των παιδιών.