Ολυμπιακός

8 Φεβρουαρίου 1981: Η μέρα που «πάγωσε» ο χρόνος

08.02.24 | 08:54

Το ημερολόγιο σταμάτησε στις 8 Φεβρουαρίου 1981 όταν τα σκαλοπάτια της Θύρας 7, στο τότε στάδιο Καραϊσκάκη «φυλάκισαν» για πάντα 21 ψυχές.

Το monobala.gr σας γυρίζει πίσω στο χρόνο και στη μεγαλύτερη τραγωδία που χτύπησε το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα.

Ο χρόνος «πάγωσε» στις 4:58 μ.μ.

Όλα έδειχναν διαφορετικά εκείνο το μεσημέρι της Κυριακής. Ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει με 6-0 της ΑΕΚ με σκόρερ τους Μάικ Γαλάκο (χατ – τρικ), Βαγγέλη Κουσουλάκη, Κώστα Ορφανό και Νίκος Βαμβακούλα.

Ωστόσο κανεις δεν θυμάται εκείνο το απόγευμα το σκορ, ούτε κάνεις είχε κέφι για αστεία και πειράγματα… ο χρόνος σταμάτησε στις 4:58 μ.μ.

Δεν έπεφτε καρφίτσα

Τα 35.450 εισιτήρια είχαν… τελειώσει από τις αρχές της εβδομάδας. Το παιχνίδι, βρισκόταν  στο 84′, όταν ο κύριος όγκος της εξέδρας στις Θύρες 6 και 7 κινήθηκε προς τα έξω. Κάποιοι ήθελαν να φύγουν νωρίτερα για να γλιτώσουν την ταλαιπωρία της κίνησης.

Κάποιοι άλλοι θέλησαν να πανηγυρίσουν, έξω από το γήπεδο και κυρίως έξω από τη Θύρα 1, απ’ όπου θα αποχωρούσαν οι θριαμβευτές. Όλοι πάντως… σπρώχθηκαν για να προλάβουν. Και τότε έγινε το μοιραίο.

Το τουρνικέ της εισόδου δεν είχε αφαιρεθεί, ως συνήθως, ενω οι σκάλες γλιστρούσαν καθώς είχαν φαγωθεί από χρόνο και την υγρασία.

Πάνω στο χαμό κάποιος γλίστρησε… Σαν ντόμινο ακολούθησαν οι υπόλοιποι, αφού από τον συνωστισμό, ο ένας στηριζόταν στην πλάτη του άλλου, και κάπως ετσι το χρονικό της πιο μαύρης σελίδα τους Ελληνικού αθλητισμού άρχισε να γράφεται.

 Σκηνές… πολέμου στο Τζάνειο

Οι δεκάδες τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία του Πειραιά με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο.

Η πομπή των «εκατό» ασθενοφόρων και των I.X. για το Τζάνειο, που εφημέρευε, ήταν σχεδόν μακάβρια. Σε μισή ώρα είχε βρεθεί στο πόδι ολόκληρη η πόλη.

Το βράδυ η είδηση  που «βύθισε» σε θλίψη όλη την Ελλάδα ήταν γεγονός 21 άνθρωποι δεν γύρισαν ποτέ στο σπίτι τους.

Τα 21 θύματα της θύρας 7 είναι:

Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)

Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)

Βασίλης Μάχας (20 ετών)

Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)

Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)

Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)

Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)

Δημήτριος Αδαμόπουλος (41 ετών)

Ευστράτιος Λούπος (20 ετών)

Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)

Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)

Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)

Κώστας Μπίλας (28 ετών)

Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)

Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)

Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)

Νίκος Φίλος (19 ετών)

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)

Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)

Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)

Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)

Το ετήσιο μνημόσυνο

Κάθε χρόνο η διοίκηση του Ολυμπιακού στις 8 Φεβρουαρίου αποδίδει ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα του 1981. Τελείται επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Θύρας 7 με την παρουσία παραγόντων της ομάδας, ποδοσφαιριστών, αλλά και με παρουσία φιλάθλων της ομάδας.