Creative Team: Foivos Mouratidis

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Μάρτιν Μπρεϊθγουέιτ: Ο Δανός «εκτελεστής» που πιάνει… λιμάνι (pics & vids)

18.07.24 | 15:08

Γράφει: Μάριος Βλαβιανός

Ο Ολυμπιακός βρήκε τον εκλεκτό του, για την γραμμή κρούσης της ομάδας, φτάνοντας σε οριστική συμφωνία με τον Μάρτιν Μπρεϊθγουέιτ. Ο Δανός αναμένεται στην Ελλάδα για τις απαραίτητες εξετάσεις και τις υπογραφές για να ενταχθεί στο ερυθρόλευκο ρόστερ.

Ένας ποδοσφαιριστής που έρχεται στο «Γ. Καραϊσκάκης» για να κάνει τη διαφορά σε μια θέση, στην οποία οι «ερυθρόλευκοι» θα επιδιώξουν να συνθέσουν ένα «φονικό δίδυμο» μαζί με τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί.

Το ξεκίνημα και το… ξεπέταγμα

Ο Μπρεϊθγουέιτ έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες της Έσμπιεργκ, ομάδα της γενέτειρας του, με την οποία έφτασε μέχρι και την πρώτη ομάδα, της οποίας τη φανέλα φόρεσε σε 97 παιχνίδια, πετυχαίνοντας και 19 τέρματα.

Με τις εμφανίσεις που πραγματοποίησε στο πρωτάθλημα της χώρας του, ο Μπρεϊθγουέιτ συγκέντρωσε τα βλέμματα αρκετών ομάδων του εξωτερικού, με την Τουλούζ να είναι τελικά αυτή, που θα κέρδιζε την υπογραφή του, με τους Γάλλους να βγάζουν από τα ταμεία τους το ποσό των 2 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2013 για την απόκτησή του.

Η καθιέρωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Στη Νότια Γαλλία, ο Μπρεϊθγουέϊτ θα πραγματοποιήσει μαγικές εμφανίσεις και μόλις στην 4η αγωνιστική της Ligue 1 της σεζόν 2013-2014 θα πετύχει το πρώτο του τέρμα, στην ήττα με 2-1 από την Μπαστιά.

Στα χρόνια που πέρασε στην Τουλούζ θα φτάσει σε σημείο να φορέσει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού για δυο σεζόν, ενώ οι εντυπωσιακές του επιδόσεις, θα τον φέρουν στην Αγγλία και την Championship, για λογαριασμό της Μίντλεσμπρο, έχοντας ως… προίκα τις 149 συμμετοχές και τα 40 τέρματα, αριθμοί που ανέβασαν κατακόρυφα την μετοχή του, στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο.

Η… αγγλική κρυάδα και η επιστροφή σε γνώριμα λημέρια

Οι συνθήκες στην Αγγλία για οποιονδήποτε περνά για πρώτη φορά τη θάλασσα της Μάγχης, δεν είναι και οι ευκολότερες.

Έτσι και για τον Δανό επιθετικό, οι πρώτοι μήνες της σεζόν 2017-2018 στην πόλη του αγγλικού βορρά ήταν αρκετά δύσκολη, με την προσαρμογή του, να μην έρχεται ουσιαστικά ποτέ, με τις απαιτήσεις να είναι υψηλές με το «καλημέρα», καθώς Μίντλεσμπρο είχε ξοδέψει το ποσό των 11.5 εκατ. ευρώ για την απόκτησή του.

Ο απολογισμός μέχρι τον Γενάρη, ήταν 21 συμμετοχές και 6 τέρματα, με τον Μπρεϊθγουετ να επιστρέφει στη Γαλλία για λογαριασμό της Μπορντό, προκειμένου να βρει τον εαυτό του, σε γνώριμα γι’ αυτόν γήπεδα (14 συμμετοχές, 4 τέρματα).

Η επιστροφή του στην Μίντλεσμπρο και παρά τις εμφανίσεις του, στη Μπορντό, δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, με τον ίδιο να κινείται σε ρηχά νερά (19 συμμετοχές, 3 γκολ), με τη Λεγανιές, το καλοκαίρι του 2019 να δίνει στον Δανό μια νέα ευκαιρία, στην καριέρα του.

Κεφάλαιο: Εθνική Δανίας

Ο Μπρεϊθγουέιτ έχει γράψει… χιλιόμετρα και με την εθνική ομάδα της Δανίας.

Πραγματοποίησε το ντεμπούτο το, στις 6 Μαΐου του 2013, σε φιλικό παιχνίδι κόντρα στη Γεωργία (νίκη 2-1), ενώ μόλις στην 3η του συμμετοχή, πέτυχε το πρώτο του τέρμα, στη φιλική αναμέτρηση απέναντι στην Πολωνία (ήττα 3-2).

Είχε παρουσία στην πορεία των Δανών στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Γαλλία, όπου αποκλείστηκαν στα πέναλτι στη φάση των «16» από την μετέπειτα φιναλίστ Κροατία, ενώ αποτέλεσε βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος, στην εντυπωσιακή πορεία του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος, μέχρι τα ημιτελικά του Euro 2020, πορεία που σταμάτησε στα ημιτελικά, από την Αγγλία στην παράταση (2-1).

Μέχρι και σήμερα, ο νέος επιθετικός του Ολυμπιακού έχει φορέσει τη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας του, 69 φορές έχοντας σημειώσει και 10 τέρματα.

Η αναγέννηση και το… άλμα στην Μπαρτσελόνα

Στην Ισπανία, ο Μπρεϊθγουέιτ βρήκε ξανά τον εαυτό του, βγάζοντας ξανά στο χορτάρι, τον ποδοσφαιριστή που αγωνιζόταν στη Γαλλία, με τη Λεγανιές μετά την πρώτη του σεζόν εκεί (21 συμμετοχές, 5 γκολ. 7 ασίστ) να προσφέρει 5 εκατ. στην Μίντλεμπρο και να αγοράζει τα δικαιώματά του, ενώ και τη 2η σεζόν εκεί, με 27 συμμετοχές και 8 τέρματα, αποτέλεσε εκ των πρωταγωνιστών της ομάδας.

Και τον Φλεβάρη του 2020, ήρθε το μεγάλο «μπαμ».

Η Μπαρτσελόνα σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά και αγωνιστικά περίοδο για εκείνη, έβγαλε από τα ταμεία της, το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 18 εκατ. ευρώ, φέρνοντας τον Δανό φορ στο «Καμπ Νου».

Εκεί, φορώντας μια από τις πιο… βαριές φανέλες στον πλανήτη, ο Μπρεϊθγουέιτ το πάλεψε, σκόραρε, αλλά έγινε και αυτός μέρος της γενικότερης μετριότητας που υπήρχε εκείνα τα χρόνια στην Μπαρτσελόνα, με τον ίδιο να ολοκληρώνει τη θητεία του στον «μπλαουγκράνα» και επίσημα τον Σεπτέμβρη του 2022, μετρώντας 58 συμμετοχές και 10 τέρματα

Η… δεύτερη αναγέννηση και η επόμενη πίστα στο Καραϊσκάκης

Άλλαξε ομάδα, αλλά όχι πόλη, ο… ήρωας της ιστορίας μας, με την Εσπανιόλ να τον αποκτά ως ελεύθερο και τον ίδιο, παρά τον υποβιβασμό της ομάδας, στη Σεγούντα Ντιβιζιόν να αποτελεί εκ των ελάχιστων διασωθέντων εκείνης της δύσκολης στιγμής για την ομάδα της Βαρκελώνης.

Η σεζόν 2023-2024, αποτέλεσε την καλύτερη στην καριέρα του, μετρώντας συνολικά 22 τέρματα σε 39 παιχνίδια, αριθμοί και εμφανίσεις που μόνο αδιάφορο, δεν μπορούσαν να αφήσουν τον Χοσέ Λουίς Μπεντιλίμπαρ, με τον Ολυμπιακό να ντύνει στα ερυθρόλευκα τον ποδοσφαιριστή που άπαντες, στο στρατόπεδο των πρωταθλητών του Conference League, θέλουν να εξελιχθεί σε έναν πραγματικό killer, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε στην Εσπανιόλ.