Φίφα Credits: X/FIFA

Διεθνή

«Βόμβα» στο ποδόσφαιρο: Η FIFPro μηνύει τη FIFA

13.06.24 | 13:40

«Βόμβα» στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς οι σύνδεσμοι των ποδοσφαιριστών, μέλη της FIFPro Europe, υπέβαλαν σήμερα αγωγή κατά της FIFA:

Ο λόγος είναι ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποφασίζει αυτοβούλως, καθορίζοντας το καλεντάρι κάθε σεζόν μονομερώς, χωρίς τη συγκατάθεση των ποδοσφαιριστών.

Το ποτήρι που… ξεχείλισε ήταν η δημιουργία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων που θα γίνει το 2025.

Οι ενώσεις των ποδοσφαιριστών που αποτελούν μέλη στη FIFPro, προσέφυγαν μάλιστα στη δικαιοσύνη για να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα των αποφάσεων της FIFA.

Οι πρωτοβουλίες της FIFA, όπως αναφέρουν οι ενώσεις, παραβιάζουν τόσο τα δικαιώματα των παικτών όσο και των ομάδων τους, αδιαφορόντας για τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζόμενων που έχει θεσπίσει η ΕΕ, καθώς προσθέτουν ακόμα περισσότερες εργάσιμες ημέρες σε ένα ημερολόγιο αγώνων, που είναι ήδη πολύ γεμάτο.

Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα των παικτών θα προφυλαχθούν και θα έχουν μέρες ξεκούρασης. 

Όπως τόνισε ο Μαχέτα Μαλένγκο, εκτελεστικός διευθυντής της FIFPro: «Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για τους παίκτες και για τα δικαιώματά τους ως εργαζόμενοι. Όλοι στο ποδόσφαιρο γνωρίζουν ότι το αγωνιστικό ημερολόγιο είναι υπερφορτωμένο, σε σημείο να γίνεται αφόρητο».

Το νέο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, το οποίο αποτέλεσε και έναυσμα για να αντιδράσει η Ένωση των ποδοσφαιριστών, θα διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες το επόμενο έτος, θα έχει 32 ομάδες και υπολογίζοντας την προετοιμασία και τα ταξίδια, οι παίκτες θα επιβαρυνθούν με άλλες έξι εβδομάδες στο πρόγραμμα τους.

TAGS