Creative team Foivos Mouratidis

Euro 2024

Οι απαιτητικές πρεμιέρες των διοργανωτών σε Euro και η… εξαίρεση της Ιταλίας (video)

14.06.24 | 16:00

Η μεγάλη ημέρα της έναρξης του Euro 2024 έφτασε και σήμερα περιμένουμε τη πρεμιέρα της διοργάνωσης ανάμεσα στην οικοδέσποινα Γερμανία κόντρα στην Σκωτία (22:00).

Γράφει ο Νίκος Παπαχρήστος

Ανά τα χρόνια έχουμε δει διαφόρων ειδών πρεμιέρες Euro. Άλλες εντυπωσιακές, άλλες λιγότερο αλλά έχουμε δει και την Εθνική Ελλάδος δύο φορές σε πρεμιέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Ποιες ήταν, όμως, οι πιο ιδιαίτερες από τη δεκαετία του ’80 μέχρι και σήμερα; Ας δούμε παρακάτω.

Γαλλία – Δανία 1-0, Euro 1984

Ξεκινάμε με το Euro του 1984 όπου διεξήχθη στα γήπεδα της Γαλλίας, με την οικοδέσποινα να υποδέχεται στη πρεμιέρα της 12ης Ιουνίου την Δανία.

Το ματς έγινε στο κατάμεστο «Παρκ Ντε Πρενς» και οι Γάλλοι κατάφεραν να πάρουν τη νίκη στα τελευταία λεπτά με ένα γκολ του Μισέλ Πλατινί στο 78’.

Οι Γάλλοι κατάφεραν να πάνε μέχρι το τέλος της διοργάνωσης και στον τελικό κόντρα στην Ισπανία πήραν τη νίκη με 2-0 και κατέκτησαν το τρόπαιο.

Αγγλία – Ελβετία 1-1, Euro 1996

Σε αντίθεση με τους Γάλλους το 1984, οι Άγγλοι το 1996 δεν ξεκίνησαν με το «δεξί» την διοργάνωση.

Στο κατάμεστο «Γουέμπλεϊ» η οικοδέσποινα αντιμετώπιζε την Ελβετία και από νωρίς άνοιξε το σκορ με τον Άλαν Σίρερ και το σενάριο έμοιαζε ιδανικό για τους ίδιους. Στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού ωστόσο, ο Τουρκγιλμάζ με πέναλτι έκανε το 1-1 και «χάλασε» το «πάρτι» των Άγγλων.

Οι οικοδεσπότες κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης όπου αποκλείστηκαν από την Γερμανία, με τα «πάντσερ» να αντιμετωπίζουν την Τσεχία στον τελικό και να κατακτούν το τρίτο της ιστορίας τους.

Πορτογαλία – Ελλάδα 1-2, Euro 2004

Φτάνουμε στη πρεμιέρα της διοργάνωσης που όλοι θυμόμαστε και θα θυμόμαστε για πάντα, αυτήν του Euro 2004 στην Πορτογαλία.

Στο κατάμεστο «Ντραγκάο» όλα έμοιαζαν ιδανικά για τους Πορτογάλους να ξεκινήσουν με το «δεξί» τη διοργάνωση αλλά για καλό δικό μας αυτό δεν συνέβη.

Ο Γιώργος Καραγκούνης στο 7’ και ο Άγγελος Μπασινάς στο 51’ έβαλαν μπροστά στο σκορ την Εθνική Ελλάδος, με τη Πορτογαλία να καταφέρνει να μειώσει στο 90+3’ με τον νεαρό τότε Κριστιάνο Ρονάλντο αλλά μέχρι εκεί.

Η Εθνική μας ομάδα ξεκίνησε εκείνη την ημέρα το πιο «τρελό» της ταξίδι το οποίο ολοκληρώθηκε στο «Ντα Λουζ» κόντρα και πάλι στους οικοδεσπότες, όπου με το γκολ του Άγγελου Χαριστέα πήραμε τη νίκη και το τρόπαιο σε μία από τις πιο ξεχωριστές ποδοσφαιρικές ιστορίες στην ιστορία του αθλήματος.

Πολωνία – Ελλάδα 1-1, Euro 2012

Δεν ήταν μόνο το Euro στην Πορτογαλία όπου η Εθνική Ελλάδος αγωνίστηκε σε πρεμιέρα καθώς το έκανε ξανά στη διοργάνωση του 2012 που έγινε στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

Εκείνη τη χρονιά η «γαλανόλευκη» αντιμετώπισε τη πρώτη οικοδέσποινα στο γεμάτο Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας, με τους τυπικά γηπεδούχους να ανοίγουν το σκορ με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στο 17ο λεπτό.

Στις αρχές του δεύτερου μέρους και συγκεκριμένα στο 51’ η Εθνική μας βρήκε το γκολ της ισοφάρισης με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, με το σκορ να μένει στο 1-1 έως το τέλος του ματς.

Η πορεία της Εθνικής Ελλάδος σε εκείνη τη διοργάνωση δεν πήγε τόσο μακριά όσο αυτή του 2004 καθώς στα προημιτελικά «πέσαμε» πάνω στη Γερμανία και με σκορ 4-2 αποκλειστήκαμε από τη συνέχεια.

Για την ιστορία, το τρόπαιο το κατέκτησε η Ισπανία, «ισοπεδώνοντας» την Ιταλία στον τελικό με 4-0.

Τουρκία – Ιταλία 0-3, Euro 2021

Φτάνουμε στο τελευταίο Euro το οποίο ήταν προγραμματισμένο για το 2020 αλλά λόγω του covid πήρε παράταση για έναν χρόνο αργότερα.

Η διοργάνωση φιλοξενήθηκε σε γήπεδα 13 διαφορετικών χωρών από την Αγγλία, στην Ιταλία μέχρι και το Αζερμπαϊτζάν

Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι ήταν πανίσχυρη για να μπορέσουν οι Τούρκοι να σταθούν εμπόδιο και με το εμφατικό 3-0, με ένα αυτογκόλ του Ντεμιράλ, ένα γκολ του Ιμόμπιλε και ακόμη ένα του Ινσίνιε, οι Ιταλοί ξεκίνησαν δυναμικά στη πρεμιέρα του «Ολύμπικο» στις 11 Ιουνίου.

Η Ιταλία ήταν ακόμη μία ομάδα που από τη πρεμιέρα έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου αντιμετώπισε την Αγγλία στο «Γουέμπλεϊ» και κατέκτησε το τρόπαιο στη διαδικασία των πέναλτι.