Monobala creative team: Foivos Mouratidis

Euro 2024

Φώτης Στρακόσια στο monobala.gr: «Ας υποτιμήσουν την Αλβανία – Ο Θωμάς θα πάει…»

15.06.24 | 12:38

Γράφει: Θέμης Τόγιας

«Το μόνο που με γεμίζει είναι να ασχολούμαι με την οικογένειά μου»! Καμαρώνει τα παιδιά του Δημήτρη και Θωμά, με το δεύτερο να έχει ακολουθήσει τα… χνάρια του και να πραγματοποιεί σπουδαία καριέρα τερματοφύλακα.

Λάτσιο, Μπρέντφορντ και τώρα απασχολεί μεταγραφικά την ΑΕΚ, όντας ένας από τους βασικούς υποψήφιους για να βρεθούν κάτω από τα γκολπόστ της αθηναϊκής ομάδας από τη νέα σεζόν.

Κι όπως λέει μετά από σχετική ερώτηση που του κάναμε «δεν ξέρω που θα παίζει ο Θωμάς στη συνέχεια, αυτό που με νοιάζει είναι εκεί που θα βρεθεί να είναι χαρούμενος και να αγαπάει αυτό που κάνει!»

Ο Φώτης Στρακόσια, ο «Φότο» όπως τον γνώριζαν οι περισσότεροι Έλληνες φίλαθλοι από τη σχεδόν 15ετή παρουσία του στο ελληνικό ποδόσφαιρο (1991-2005), στα 59 του χρόνια έχει αποτραβηχτεί για τα καλά από τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο, αυτό «δεν με απασχολεί καθόλου», όπως μας είπε.

Θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς και σπουδαίους τερματοφύλακες που ανέδειξε το ποδόσφαιρο της Αλβανίας και είναι λογικό να περιμένει με αγωνία το πρώτο ματς που θα δώσει η εθνική ομάδα της χώρας του στο Euro 2024 με την Ιταλία, το βράδυ του Σαββάτου (22:00).

Στην 20ετή καριέρα του αγωνίστηκε σε 11 διαφορετικούς συλλόγους, αρχικά στην πατρίδα του, πριν μετακομίσει στην Ελλάδα το 1991, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του μέχρι την αποχώρησή του το 2005.

Υπήρξε αρχηγός της εθνικής Αλβανίας για αρκετά χρόνια πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση, όντας ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα (73) από το 1990 έως το 2005.

«Μακάρι να μας υποτιμήσουν»

Χαμός γίνεται με την Αλβανία. Χιλιάδες οπαδοί θα βρεθούν στη Γερμανία για τη στηρίξουν. Δεν το ζεις και συνέχεια το Euro, έτσι δεν είναι;

«Κάτι το οποίο το γουστάρουν και είναι λογικό. Τόσα χρόνια περιμένουμε μία μεγάλη διάκριση και τώρα που την πετύχαμε είναι απόλυτα λογικό αυτό που συμβαίνει. Την αγαπάει ο κόσμος την Εθνική».

Και πως να μην το κάνει, όταν του χάρισε μία τόσο μεγάλη χαρά. Μια ομάδα ικανή για όλα. Απόψε με την Ιταλία, τι βλέπεις;

«Μεγάλο κατόρθωμα βγήκε και πρώτη στον όμιλο των προκριματικών. Κάτι που δεν ήταν τυχαίο. Πήγε άξια στη Γερμανία σαν επικεφαλής του γκρουπ. Σε τέτοιο επίπεδο που βρέθηκε βέβαια, όλα αλλάζουν, καθώς απέναντι μας θα βρίσκονται ομάδες με τεράστια ιστορία και εμπειρία».

-«Όμιλος του θανάτου» έχει χαρακτηριστεί ο δεύτερος που συμμετέχει και η Αλβανία με Κροατία, Ιταλία και Ισπανία. Έχει τύχη η Αλβανία εκεί;

«Αστα να πάνε (γελάει). Μία και καί μία οι ομάδες. Άλλο τι θέλουμε εμείς κι άλλο τι θα γίνει. Πάντα είναι δύσκολο σε τέτοιο επίπεδο. Και με θεωρητικά εύκολο αντίπαλο να παίξεις δεν υπάρχουν προγνωστικά. Φανταστείτε όταν έχεις απέναντί σου τέτοια μεγαθήρια. Ελπίζουμε να μας υποτιμήσουν».

Σιλβίνιο και προγνωστικά

-Ο ρόλος του Σιλβίνιο και των συνεργατών του σε αυτή την πορεία πόσο καθοριστικός ήταν;

«Δεν έχει τόση σημασία οι εμπειρίες που έχουν, όσο, η δουλειά που έχουν κάνει. Κατάφεραν κατά τη γνώμη μου να φτιάξουν μια ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης.

Μια ομάδα που μπορεί να είχε κάποιους παίκτες με ποιότητα, αλλά αυτό που έκανε τη διαφορά είναι ότι τους έκανε μία γροθιά, να λειτουργούν ο ένας για τον άλλον, για το συμφέρον της ομάδας και όχι το προσωπικό τους. Έβαλαν ψυχή, πειθαρχία, πολλά θετικά στοιχεία και σ΄ αυτό τον τομέα νομίζω οφείλεται η μεγαλύτερη επιτυχία».

Φαβορί κατά τη γνώμη σου για το Euro;

«Είναι κάποιες ομάδες που ξεχωρίζουν. Όποια θα βρεθεί στη δεδομένη χρονική στιγμή στην καλύτερη κατάσταση αυτή θα το πάρει. Οι Βέλγοι, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Άγγλοι,οι Πορτογάλοι έχουν τρομερούς παίκτες, βαριά φανέλα. Αυτή η πεντάδα έχει τον πρώτο λόγο για μένα, αλλά θα δούμε. Θα δώσουν μάχη, μακάρι να δούμε ένα καλό θέαμα».

-Και να είναι ήσυχα τα πράγματα..

«Εννοείται, ο κόσμος έχει ανάγκη να δει θέαμα και όχι ακρότητες».

Ο Θωμάς θα πάει…

-Θα δούμε τον γιο σου (Θωμά) στην Ελλάδα; Ακούγεται πολύ για την ΑΕΚ

«Ο γιος μου αυτή τη στιγμή είναι στη Γερμανία. Πρώτα ο Θεός να πάνε όλα καλά εκεί και μετά βλέπουμε».

-Θα σου άρεσε να τον δεις να παίζει στην Ελλάδα, όπου πέρασες το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας σου;

«Εγώ θέλω να τον βλέπω να είναι καλά, να έχει υγεία και να πάει στην ομάδα που θα τον κάνει χαρούμενο, για να αποδώσει αυτό που ξέρει και μπορεί να κάνει καλύτερα. Ακόμη κι από μένα (γέλια)…»