Φωτογραφία: X

Ολυμπιακός

Ολυμπιακός: Μεντιλίμπαρ και για τη νέα σεζόν

09.02.24 | 14:15

Μπορεί από τον Ολυμπιακό να μην λένε τίποτα παραπάνω από το «ο νέος προπονητής θα βρίσκεται την Δευτέρα στον Ρέντη», ωστόσο απομένουν τα τυπικά για να οριστικοποιηθεί η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των Πειραιωτών από τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Ενός προπονητή που έχει αναλάνει ουκ ολίγες δύσκολες αποστολές στην καριέρα του και τις περισσότερες φορές τις έφερε εις περάς. Ενός προπονητή που δουλεύει 15 συνεχόμενα χρόνια στο ισπανικό πρωτάθλημα και που πριν από λίγους μήνες κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ με την Σεβίλλη.

Για αυτό διάλεξαν τον Μεντιλίμπαρ

Το πλούσιο βιογραφικό του σίγουρα έπαιξε ρόλο, όπως και η εμπειρία του από δύσκολες καταστάσεις όπως αυτή που βιώνει ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή. Παράλληλα πρόκειται για έναν προπονητή που γνωρίζει πολύ καλά ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς από το κοινό τους παρελθόν στην Βασκωνία. Ο Σέρβος τεχνικός διευθυντής του Ολυμπιακού θεωρεί πως ο Μεντιλίμπαρ είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή η ομάδα και θεωρεί ευτυχή συγκυρία που ήταν ελεύθερος αυτή την περίοδο. Πολύ καλή γνώμη για τον Βάσκο τεχνικό έχει και ο Βαγγέλης Μαρινάκης που τον είχε γνωρίσει το καλοκαίρι στο περιθώριο του τελικού του σούπερ καπ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ενώ παλιότερα του είχε μιλήσει με πολύ καλά λόγια για τον Μεντιλίμπαρ και ο Ερνέστο Βαλβέρδε.

Συμμάζεμα φέτος, χτίσιμο του χρόνου

Το πρώτο πράγμα που περιμένουν από τον 62χρονο τεχνικό  στον Ολυμπιακό είναι να συμμαζέψει την ομάδα, να της δώσει το μαχητικό πνεύμα που απαιτείται για τη συνέχεια της σεζόν και από κει και πέρα ότι καλύτερο καταφέρει σε πρωτάθλημα και Ευρώπη. Την δεδομένη στιγμή οι ερυθρόλευκοι χρειάζονται πρωτίστως τα… βασικά και ο Μεντιλίμπαρ αποτελεί κάτι σαν εγγύηση για αυτό. Όλες οι ομάδες του στο παρελθόν έτρεχαν πολύ και ήταν δυσκολοκατάβλητες, ενώ «τρέλες» με ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται σε άλλες θέσεις από την κανονική τους δεν προβλέπονται. Παράλληλα και ενόψει Φερεντσβάρος πήρε άριστα πέρσι στην πρώτη φορά της καριέρας του που κλήθηκε να διαχειριστεί ευρωπαϊκά νοκ άουτ παιχνίδια. Πέταξε εκτός Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Γιουβέντους και στον τελικό λύγισε την Ρόμα του Μουρίνιο.

Φυσικά η προσδοκία από τον Μεντιλίμπαρ δεν είναι κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο για δεύτερη σερί σεζόν, αλλά αν κάνει στο τετράμηνο που υπολείπεται της σεζόν όσα έκανε και στις προηγούμενες ομάδες τότε ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων θα αναλάβει και το χτίσιμο της ομάδας την επόμενη σεζόν.

Το κακό για τον Βάσκο τεχνικό είναι πως έχει ελάχιστο χρόνο για να μάθει το ρόστερ του καθώς τις επόμενες μέρες θα κριθούν τα πάντα για την φετινή σεζόν του Ολυμπιακού. Τα δύο παιχνίδια με την Φερεντσβάρος και το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα έχουν αυξημένο δείκτη δυσκολίας, αλλά ο Μεντιλίμπαρ είναι συνηθισμένος από τέτοιου είδους αποστολές.