Ραζβάν Λουτσέσκου Φωτογραφία: Intime

ΠΑΟΚ

Οι ημερομηνίες που έγραψαν την ιστορία Λουτσέσκου – ΠΑΟΚ

09.02.24 | 20:00

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έβαλε την υπογραφή του στο συμβόλαιο που τον «δένει» με τον ΠΑΟΚ μέχρι το καλοκαίρι του 2027 και πλέον η ιστορία αναμένεται να δείξει που θα φτάσει η σχέση τους.

Κάπως έτσι, ο «στρατηγός» όπως αρέσκεται να τον προσφωνεί ενίοτε η ΠΑΕ αλλά και η πλειοψηφία των φίλων του «δικεφάλου», θα συνεχίσει στον «ασπρόμαυρο» πάγκο με το βλέμμα και στο μέλλον.

Μία ιστορία, που όπως όλες οι ιστορίες, έχει ημερομηνίες – σταθμούς, τις οποίες σαφέστατα ο Λουτσέσκου τις θυμάται καλά! Άλλωστε, κατά καιρούς αφήνει άφωνους τους συνομιλητές του, ενθυμούμενος λεπτομέρειες από όλους τους αγώνες που καθοδήγησε τους «ασπρόμαυρους»!

Οι ημερομηνίες σταθμός

Το monobala.gr σας παρουσιάζει τις ημερομηνίες που έχουν σημαδέψει την σχέση του ΠΑΟΚ με τον Ραζβάν Λουτσέσκου.

11 Αυγούστου 2017: Μόλις 57 ημέρες μετά την πρόσληψή του, ο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς απομακρύνεται από τον πάγκο του ΠΑΟΚ και η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ ανακοινώνει την πρόσληψη του Ραζβάν Λουτσέσκου: «Την δεδομένη χρονική στιγμή, είναι η ιδανική λύση. Γνωρίζει το πρωτάθλημα, ήταν εξ αρχής στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων και έδειξε μεγάλο ενθουσιασμό να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στους υψηλότερους στόχους» ανέφερε μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση του «δικεφάλου».

17 Αυγούστου 2017: Η πρώτη του νίκη ως προπονητής του ΠΑΟΚ! Ο «δικέφαλος» κερδίζει την σουηδική Έστερσουντ στην Τούμπα με 3-1 και δείχνει να «καθαρίζει» την πρόκριση στους ομίλους του Europa League.

24 Αυγούστου 2017: Η πρώτη του ήττα συνδυάζεται με έναν πολύ οδυνηρό αποκλεισμό. Ο ΠΑΟΚ χάνει με 2-0 στην έδρα της Έστερσουντ και μένει εκτός Ευρώπης.

2 Δεκεμβρίου 2017: Με τον ίδιο να είναι υπό πίεση, λόγω του ότι ο ΠΑΟΚ δεν είχε «διπλό» έως τότε στο πρωτάθλημα, σε ένα γήπεδο που γνώριζε πολύ καλά, αυτό των Πηγαδίων, οδηγεί τους Θεσσαλονικείς στη νίκη επί της Ξάνθης με σκορ 3-0! Παιχνίδι – ορόσημο, καθώς στη συνέχεια ο «δικέφαλος» κατέγραψε ένα σπουδαίο σερί 13 διαδοχικών νικών σε Super League και Κύπελλο.

10 Δεκεμβρίου 2017: Η πρώτη νίκη σε ντέρμπι. Έχοντας προηγηθεί οι εκτός έδρας ήττες από ΑΕΚ και Ολυμπιακό, ο «δικέφαλος» κερδίζει τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα με 4-0 χάρη σε δύο γκολ του «διαστημικού» σε εκείνο το ματς Πέλκα και από ένα των Πρίγιοβιτς και Κουλούρη.

25 Φεβρουαρίου 2018: ΠΑΟΚ εναντίον Ολυμπιακού στην Τούμπα, με τους Θεσσαλονικείς να φαντάζουν και να είναι το μεγάλο φαβορί! Το ντέρμπι δεν ξεκίνησε όμως ποτέ, λόγω της αποχώρησης των Πειραιωτών από το γήπεδο, εξαιτίας ενός ρολό χαρτιού που βρήκε τον Όσκαρ Γκαρθία στην… κουκούλα του μπουφάν του! «Ειναι δειλοί», είπε φεύγοντας από την Τούμπα ο Ραζβάν Λουτσέσκου, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Τύπου.

11 Μαρτίου 2018: ΠΑΟΚ εναντίον ΑΕΚ στην Τούμπα, σε ένα ντέρμπι με φόντο τον τίτλο! Ο Φερνάντο Βαρέλα σκοράρει στο 89ο λεπτό, ο διαιτητής Κομίνης και ο επόπτης Ποντίκης δείχνουν σέντρα, αλλά αμφότεροι αλλάζουν την απόφασή τους. Στην συνέχεια ακολούθησε η είσοδος του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο και η διακοπή του αγώνα! Το συγκεκριμένο ντέρμπι αποτυπώνεται σαν «τατουάζ» στο μυαλό του Ραζβάν Λουτσέσκου και το μετατρέπει σε… «καύσιμο» την επόμενη σεζόν, για να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στο αήττητο πρωτάθλημα και το νταμπλ.

12 Μαΐου 2018: Ο πρώτος τίτλος του Ραζβάν Λουτσέσκου με τον ΠΑΟΚ, ο δεύτερος στην εποχή Ιβάν Σαββίδη. Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας, ΑΕΚ εναντίον ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο, το… μισό κομμάτι του οποίου σηκώνεται στο πόδι στο 65ο λεπτό εξαιτίας του απευθείας φάουλ του Βιεϊρίνια και του γκολ του Δημήτρη Πέλκα.

29 Αυγούστου 2018: Έχοντας αποκλείσει κατά σειρά τη Βασιλεία και την Σπαρτάκ Μόσχας, αλλά και έχοντας αποσπάσει πολύτιμη ισοπαλία στο «Ντα Λουζ» από την Μπενφίκα με σκορ 1-1, ΠΑΟΚ και Λουτσέσκου βρίσκονται μιαανάσα από την είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Δυστυχώς, αυτοί που προκρίθηκαν ήταν οι «Αετοί της Λισαβόνας».

10 Φεβρουαρίου 2019: ΠΑΟΚ εναντίον Ολυμπιακού στην Τούμπα. Αυτή τη φορά το παιχνίδι… διεξάγεται κανονικά, ο «δικέφαλος» δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους «ερυθρόλευκους», τους κερδίζει με 3-1 και κάνει τεράστιο βήμα προς τον τίτλο!

16 Μαρτίου 2019: Ο Παναιτωλικός προηγείται στο Αγρίνιο με 1-0, στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής και δημιουργεί ξανά κάποιες ελπίδες στον Ολυμπιακό για τον τίτλο. Ωστόσο, με σουτ από το… σπίτι του ο Βιεϊρίνια ισοφαρίζει σε 1-1 και ο Λέο Μάτος με κεφαλιά χρίζουν ουσιαστικά τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή.

21 Απριλίου 2019: Σε μία ασφυκτικά γεμάτη Τούμπα, ο ΠΑΟΚ κερδίζει τον Λεβαδειακό με 5-0, αλλά αυτό είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τον κόσμο του «δικεφάλου». Με το σφύριγμα της λήξης, ξεκινάει ένα άνευ προηγουμένου πάρτι, με τον Ιβάν Σαββίδη, τον Ραζβάν Λουτσέσκου και όλους τους πρωταθλητές, να γνωρίζουν μία απίστευτη αποθέωση στο γήπεδο και εν συνεχεία στον Λευκό Πύργο!

5 Μαϊου 2019: ΠΑΣ Γιάννινα – ΠΑΟΚ στους «Ζωσιμάδες», τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο «δικέφαλος» κερδίζει με 2-0 και ολοκληρώνει αήττητος την απίστευτη πορεία του, η οποία φέρει την υπογραφή του Ραζβάν Λουτσέσκου!

11 Μαϊου 2019: Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας, στο άδειο αυτή τη φορά ΟΑΚΑ. Την… διαφορά την κάνει ο Τσούμπα Άκπομ με γυριστό σουτ, τρίτο Κύπελλο για τον ΠΑΟΚ στην εποχή Σαββίδη, τρίτος τίτλος για τον Ραζβάν Λουτσέσκου!

28 Ιουνίου 2019: Ο Ραζβάν Λουτσέσκου αποχωρεί από τον ΠΑΟΚ, κάνοντας χρήση όρου του συμβολαίου του! Η είδηση πέφτει σαν βόμβα στο στρατόπεδο του «δικεφάλου», με τον Ρουμάνο προπονητή να μετακομίζει στη Σαουδική Αραβία για λογαριασμό της Αλ Χιλάλ. Μία είδηση που ήρθε σε μία ακατάλληλη στιγμή, καθώς λίγα 24ωρα μετά ο ΠΑΟΚ ξεκινούσε την προετοιμασία του στην Ολλανδία

26 Μαϊου 2021: Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει και επίσημα την επιστροφή του Λουτσέσκου στην Τούμπα, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Καλωσορίζουμε με χαρά τον πιο επιτυχημένο προπονητή της σύγχρονης ιστορίας του ΠΑΟΚ και του ευχόμαστε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στη νέα του θητεία!».

9 Φεβρουαρίου 2022: Προημιτελικός Κυπέλλου Ελλάδας, ΠΑΟΚ εναντίον ΑΕΚ, στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το πρώτο ματς ισόπαλο χωρίς τέρματα. Η ΑΕΚ προηγείται με 1-0 στο 83΄ με τον Σιμόες και δείχνει να βρίσκεται «αγκαλιά» με την πρόκριση! Στην προ Αλμέιδα εποχή όμως, ήταν λίγο – πολύ ασυνήθιστο για την ΑΕΚ να κερδίζει τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου! Γκολ ο Κούρτιτς στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων, γκολ ο Μιτρίτσα στο έβδομο και ο ΠΑΟΚ στον ημιτελικό.

14 Απριλίου 2022: Έχοντας αποκλείσει στα πέναλτι τη Μίντιλαντ και τη Γάνδη, ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί τη Μαρσέιγ στην Τούμπα με «φόντο» τους «4» του Europa Conference League. Η ήττα με 2-1 στη Μασσαλία άφηνε ανοιχτό τον δρόμο για την… ιστορία, όμως οι Μασσαλοί, με κορυφαίο τον τερματοφύλακά τους, Μανταντά, κερδίζουν και στην Τούμπα με 1-0!

21 Μαϊου 2022: Ένας ακόμα τελικός για τον ΠΑΟΚ, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου στον πάγκο του. Αυτή τη φορά όμως, ο «δικέφαλος» δεν κατακτά το τρόπαιο, Το κατακτά ο Παναθηναϊκός με εύστοχο πέναλτι του Αϊτόρ στο 34΄, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να μνημονεύει ακόμα και τώρα τη διαιτησία του Λαόθ στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο Ρουμάνος θεώρησε πως ο Ισπανός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης.

28 Ιουλίου 2022: ΠΑΟΚ εναντίον Λέφσκι Σόφιας στην Τούμπα, ρεβάνς της ήττας του «δικεφάλου» στη Βουλγαρία με 2-0. Τελικό αποτέλεσμα 1-1 και ο Ραζβάν Λουτσέσκου με τους ποδοσφαιριστές του μένουν εκτός Ευρώπης, λίγους μήνες μετά την παρουσία τους στους «8» του Conference League.

24 Μαϊου 2023: Ο τελικός Κυπέλλου στο άδειο Πανθεσσαλικό ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τον ΠΑΟΚ και τις χειρότερες για την ΑΕΚ, με την αποβολή του Ρότα στο 6ο λεπτό. Τελικό αποτέλεσμα; 2-0 υπέρ της ΑΕΚ, με τον δεύτερο κατά σειρά χαμένο τελικό του ΠΑΟΚ να προκαλεί πολλές αντιδράσεις στους φίλους του «δικεφάλου».

31 Αυγούστου 2023: Ο ΠΑΟΚ συντρίβει την σκωτσέζικη Χαρτς στην Τούμπα με 4-0 και προκρίνεται στους ομίλους του Europa Conference League, έχοντας νωρίτερα περάσει και τα εμπόδια των Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ και Χάιντουκ Σπλιτ! Σε περίπτωση αποτυχίας σε μία από τις τρεις… πίστες, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά τώρα για τον «δικέφαλο» και τον Ρουμάνο προπονητή.

5 Νοεμβρίου 2023: ΠΑΟΚ και Ραζβάν Λουτσέσκου νιώθουν τεράστια πίεση μετά την ήττα από την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, όμως βγάζουν απίστευτη αντίδραση στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», με το τελικό 2-4 να είναι μάλλον… τιμητικό για τον Ολυμπιακό!

30 Νοεμβρίου 2023: Ιστορικο «διπλό» στη Φρανκφούρτη εις βάρος της Αϊντραχτ και ουσιαστικά απευθείας πρόκριση του ΠΑΟΚ στους «16» του Europa Conference League.

9 Φεβρουαρίου 2024: Ο Ραζβάν Λουτσέσκου υπογράφει το νέο του συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, το οποίο έχει ισχύ μέχρι τον Ιούνιο του 2027.

Η ιστορία των δύο πλευρών είναι τεράστια και τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και ο Ραζβάν Λουτσέσκου επιθυμούν να γράψουν ακόμη περισσότερες σελίδες στο… βιβλίο της σχέσης τους.