ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Οι ουδέτερες έδρες και το πρώτο «διπλό» στην Αθήνα Φωτογραφία: Intime

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Οι ουδέτερες έδρες και το πρώτο «διπλό» στην Αθήνα (vids)

10.02.24 | 10:40

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αναμετρώνται την Κυριακή (11/2, 20:00) στην Τούμπα στο μεγάλο ντέρμπι της 22ης αγωνιστικής της Super League με… φόντο την πρωτιά στη βαθμολογία.

Οι δύο μονομάχοι έχουν παίξει πέντε φορές μακριά από τη φυσική τους έδρα (σ.σ. το ΟΑΚΑ δεν υπολογίζεται, καθώς η Ένωση είχε μείνει «ξεσπιτωμένη»), με τους Θεσσαλονικείς σε μία από αυτές τις φορές να κατακτούν και το πρώτο τους «διπλό».

Το πρώτο ντέρμπι έχει άλλη… γλύκα για τον ΠΑΟΚ

Η πρώτη αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ μακριά από το «Νίκος Γκούμας» σημειώθηκε 20 Οκτωβρίου του 1968 και διεξήχθη στο παλιό «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Οι Θεσσαλονικείς ήταν καλύτεροι και επικράτησαν με 1-0 χάρη σε τέρμα του σπουδαίου Γιώργου Κούδα στο 67′. Αυτή ήταν η παρθενική νίκη των «ασπρόμαυρων» στην πρωτεύουσα μετά τα προπολεμικά χρόνια.

Η Πάτρα γέμισε για τους «Δικέφαλους»

Στις 11 Ιανουαρίου 1976 η Ένωση φιλοξένησε τους Θεσσαλονικείς στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο στάδιο «Κώστας Δαβουρλής», το οποίο και κατέκλησαν λίγοι παραπάνω από 20 χιλιάδες θεατές!

Η αναμέτρηση έληξε χωρίς σκορ, ωστόσο η πρωτεύουσα της Αχαΐας γέμισε με κόσμο που ήθελε να παρακολουθήσει την σπουδαία αναμέτρηση.

Πήρε… εκδίκηση στο Καυτανζόγλειο η Ένωση

Ο ΠΑΟΚ έπαιξε για πρώτη φορά μακριά από την Τούμπα στις 14 Σεπτεμβρίου 1980, καθώς αντιμετώπισε την ΑΕΚ στο Καυτανζόγλειο. Οι «κιτρινόμαυροι» επικράτησαν με 2-1 και πήραν μία άτυπη ρεβάνς για την ήττα του 1968 που ήταν μακριά από την έδρα τους.

Η επικράτηση της Ένωσης ήταν μια μεγάλη έκπληξη, καθώς οι Θεσσαλονικείς εκείνης της περιόδου είναι ίσως η καλύτερη ομάδα που έχει παρουσιάσει ο «Δικέφαλος» του Βορρά στην ιστορία του.

Η Κόρινθος είχε «ασπρόμαυρο» νικητή

Την Πρωτομαγιά του 1985 η ΑΕΚ υποδέχθηκε στην Κόρινθο τους Θεσσαλονικείς, με τον ΠΑΟΚ να επικρατεί με 3-1 και να επιστέφει στη Θεσσαλονίκη με τους τρεις βαθμούς της νίκης.

Ο Πέλλιος στο 32′ είχε δώσει προβάδισμα στην Ένωση, ωστόσο ο φιλοξενούμενοι στο δεύτερο ημίχρονο ανέτρεψαν το σκορ με τους Βασιλάκο (59′, 89′) και Κούδα (80′).

Σαν το σπίτι τους στις Σέρρες

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο και συγκεκριμένα στις 11 Σεπτεμβρίου 1983 οι Σέρρες φιλοξένησαν το ντέρμπι των «Δικεφάλων» με τυπικά γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ που είχε τιμωρηθεί.

Οι Θεσσαλονικείς ήταν οι μεγάλοι νικητές του σπουδαίου ματς, καθώς επικράτησαν της ΑΕΚ με 1-0 με γκολ του Γιώργου Κωστίκου στο 30′.

Το τελευταίο… ουδέτερο ντέρμπι

Το «κύκνειο άσμα» των συγκεκριμένων αναμετρήσεων σημειώθηκε την 1η Νοεμβρίου 2003 όταν η Ένωση φιλοξένησε τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο «Ιωάννης Παθιακάκης», το οποίο είδαν από κοντά μόλις 2,134 θεατές.

Οι «κιτρινόμαυροι» επικράτησαν με 3-1 στα Άνω Λιόσια και επέστρεψαν εντυπωσιακά στις νίκες, έπειτα από ένα σερί ανεπιτυχών αποτελέσματων.

Το σκορ άνοιξε στο 14′, όταν ο Λυμπερόπουλος εκμεταλλεύθηκε ιδανικά το τραγικό λάθος του Ατματσίδη και με κοντινό σουτ έδωσε προβάδισμα στην ΑΕΚ. Στο 62′, ο Οκκάς με δυνατό πλασέ διπλασίασε τα τέρματα της «Ένωσης».

Το μόνο που κατάφεραν οι φιλοξενούμενοι, ήταν να μειώσουν στο 82ο λεπτό με τον Σαλπιγγίδη, ενώ το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Βασίλης Λάκης στο 86ο λεπτό.