Η μονομαχία του Βιτίνια Φωτογραφία: Intime

Διεθνή

Euro 2024: Η ακτινογραφία της πρώτης αγωνιστικής των ομίλων (video)

19.06.24 | 12:05

Γράφει: Θέμης Τόγιας

Η «αυλαία» της πρώτης αγωνιστικής των ομίλων του Euro 2024 έπεσε το βράδυ της Τρίτης (18/6).

Το παιχνίδι που την έριξε… θρίλερ, καθώς η Πορτογαλία επέστρεψε από την κόλαση στον παράδεισο στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων με το γκολ του Κονσεϊσάο, ο οποίος δεν είχε καλά-καλά πατήσει στο χορτάρι του γηπέδου της Λειψίας (πέρασε αλλαγή στο 90′ ).

Τι μας άφησαν, όμως, τα πρώτα 12 παιχνίδια του 17ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος; Ποια ήταν τα θετικά και ποια τα αρνητικά στοιχεία από τα όσα είδαμε τις πρώτες πέντε ημέρες του τουρνουά; Τι μας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση και τι μας συγκίνησε;

Ας προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε, λοιπόν, αυτό το πενταήμερο των αγώνων:

Κανένας παίκτης δε σκόραρε 2 φορές

Από τα 35 γκολ που σημειώθηκαν δεν υπήρξε ποδοσφαιριστής που να βρήκε τα δίχτυα δύο φορές.

Παρότι σε τέσσερα ματς μπήκαν πολλά γκολ (Γερμανία-Σκωτία 5-1, Τουρκία-Γεωργία 3-1, Ισπανία-Κροατία 3-0, Ρουμανία-Ουκρανία 3-0), κανένας από τους σκόρερ των νικητών δεν παραβίασε δύο φορές τα αντίπαλα δίχτυα.

Μόνο τρεις ομάδες δεν ήταν «άτακτες»

Σε γενικές γραμμές, μέχρι τώρα οι αγώνες της καταληκτικής φάσης του Euro 2024 είναι αρκετά ήρεμοι.

Μία μόνο κόκκινη κάρτα σε 12 ματς, αυτή της πρεμιέρας στο Γερμανία-Σκωτία, που αντίκρισε ο 25χρονος αμυντικός της Γουότφορντ, Ράιαν Πόρτιους, στο 44΄, για λογαριασμό των Σκωτσέζων.

Συνολικά οι διαιτητές που «σφύριξαν» στα ματς της 1ης αγωνστικής των ομίλων έβγαλαν 34 φορές την κίτρινη κάρτα από το τσεπάκι τους. Η πιο «άτακτη» ομάδα ήταν η Αυστρία, πέντε παίκτες της οποίας (Βέμπερ, Μουένε, Μπαουμγκάρτνερ, Λάιμερ, Ντάνσο) παρατηρήθηκαν από τον Χεσούς Χιλ Μανθάνο στο ματς της 17ης Ιουνίου με την Γαλλία (1-0 οι μπλε).

Οι ομάδες που έβγαλαν την πρώτη περίοδο της διοργάνωσης χωρίς να παρατηρηθούν παίκτες τους με κίτρινες κάρτες ήταν οι Αγγλία, Πολωνία και Κροατία. Από αυτές μόνο τα «Τρία Λιοντάρια» πανηγύρισαν (1-0 τη Σερβία), ενώ Κροάτες και Πολωνοί ηττήθηαν από Ισπανία (0-3) και Ολλανδία (1-2).

Τρία αυτογκόλ

Ατυχες στιγμές υπήρχαν (και θα υπάρχουν) για κάποιους παίκτες.

Όπως αυτή του 26χρονου αμυντικού της Γκλάντμπαχ, Μαξιμίλαν Βέμπερ, ο οποίος στο πρώτο μέρος του αγώνα με τη Γαλλία έστειλε άθελά του τη μπάλα στα δίχυα της ομάδας του, με συνέπεια από το γκολ αυτό να ηττηθεί η Αυστρία από τους «τρικολόρ» (1-0).

Συνολικά τρία αυτογκόλ σημειώθηκαν. Τα άλλα δύο στο Γερμανία-Σκωτία, όπου τα «πάντσερ» πέτυχαν 6 γκολ, καθώς αυτό με το οποίο μείωσαν οι φιλονξενούμενοι (5-1) ήυαν το αυτογκόλ του 30χρονου αμυντικού της Ρεάλ Μαδρίτης, Αντόνιο Ρούντιγκερ, στο 87′.

Καθοριστικό στην εξέλιξη του ματς ήταν και το αυτογκόλ του 24χρονου αμυντικού της Βικτόρια Πλζεν, Ρόμπιν Χράνατς, χάρις στο οποίο η Πορτογαλία ισοφάρισε την Τσεχία στο 69′, στην χθεσινοβραδινή αναμέτρηση που βρήκε τελικά νικητές του Ίβηρες με 2-1.

Δύο γκολ στα… χασομέρια, το ένα έκρινε νικητή

Το θρίλερ της 1ης αγωνιστικής των ομίλων έμελλε να παιχτεί στο τελευταίο της ματς, αυτό ανάμεσα στην Πορτογαλία και στην Τσεχία (18/6).

Παιχνίδι που κρίθηκε με το γκολ του 21χρονου επιθετικού της Πόρτο Φρανσίσκο Κονσεϊσάο, στο 90΄+2 και χάρις στο οποίο οι Ίβηρες κατάφεραν να μπουν με το… δεξί στη διοργάνωση. Ο νεαρός, γιος του πρώην προπονητή των «Δράκων», Σέρτζιο Κονσεϊσάο, είχε περάσει αλλαγή μόλις ένα λεπτό νωρίτερα!

Γκολ στις καθυστερήσεις μπήκε και στο Ουγγαρία-Ελβετία 1-3. Το πέτυχε ο 27χρονος επιθετικός της Μονακό, Μπριλ Εμπολό, για λογαριασμό των Ελβετών στο 90΄+3. Μόνο που αυτό δεν έκρινε, αλλά «σφράγισε» το «τρίποντο» των Ελβετών, που μέχρι εκείνο το λεπτό είχαν το προβάδισμα με 2-1.

Η μεγάλη στιγμή του Κριστιάνο Ρονάλντο

Ήθελε πολύ να σκοράρει ο CR7 στην αναμέτρηση με την Τσεχία. Το έψαχνε από τα πρώτα λεπτά το γκολ, αλλά δεν ήρθε. Ειχε τις στιγμές του, αλλά ο γκολκίπερ των Τσέχων τον σταμάτησε δύο φορές.

Όπως και να έχει το βράδυ της 18ης Ιουνίου 2024 ήταν ένα ακόμη από τα πολλά στο βιβλίο των ρεκόρ της τεράστιας καριέρας του φοβερού και τρομερού Κριστιάνο Ρονάλντο.

Στα στα 39 και πλέον χρόνια του ο σούπερ σταρ της Πορτογαλίας αγωνίστηκε για 6η φορά σε καταληκτική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όντας ο μοναδικός παίκτης στα χρονικά όλων των διοργανώσεων που καταφέρνει κάτι τέτοιο.

Πέπε, ο γηραιότερος

Σε ηλικία 41 ετών και 113 ημερών ο κεντρικός αμυντικός της Πόρτο, Πέπε, έγινε το βράδυ της Τρίτης (18/6) ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών που λαμβάνει μέρος σε τελική φάση Euro.

Προσπέρασε τον Ούγγρο γκολκίπερ, Γκάμπορ Κίραλι, ο οποίος κατείχε το σχετικό ρεκόρ έχοντας αγωνιστεί σε ηλικία 40 ετών και 86 ημερών, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Κριστιάνο Ρονάλντο (39 ετών και 134 ημερών).

 

  • Η πρώτη αγωνιστική των ομίλων «σημαδεύτηκε» από τα επεισόδια σε τρεις γερμανικές πόλεις (Αμβούργο, Γκελζενκίρχεν, Λειψία), καθώς και από μερικές άτυχες στιγμές για κάποιους παίκτες.

Αγριο ξύλο και φόβοι για τη συνέχεια

Εκτός από τα όσα συνέβησαν την «Κυριακή του τρόμου» στο Αμβούργο και στο Γκελζενκίρχεν και για οποία σας είχαμε ενημερώσει αναλυτικά, το ανελέητο ξύλο που προηγήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο γήπεδο της Λειψίας, ανάμεσα σε οπαδούς της Τουρκίας και της Γεωργίας ήρθε να προστεθεί στη λίστα ενός επεισοδιακού όπως εξελίσσεται τουρνουά.

Κι όλα αυτά διαδραματίζονται στο ξεκίνημά του και είναι λογικό να κάνουν τον κόσμο να αναρωτιέται τι άλλο κακό μπορεί να συμβεί στη συνέχεια.

 

 

Ο άτυχος Νίκολα Βλάσιτς

Την Τρίτη (18/6) η ομοσπονδία της Κροατίας έκανε γνωστό ότι το τουρνουά έλαβε πρόωρο τέλος για τον Νίκολα Βλάσιτς.

Ο 26χρονος ταλαιπωρείται από μυϊκό τραυματισμό που δεν του επιτρέπει να βοηθήσει την «Χρβάτσκα» στα υπόλοιπα ματς του Euro, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος από την έναρξη της διοργάνωσης που τίθεται νοκ άουτ για τη συνέχεια.

Ο Εμπαπέ έσπασε τη μύτη του

Άτυχη στιγμή για τον Κιλιάν Εμπαπέ στο ματς με την Αυστρία.

Το αστέρι της Εθνικής Γαλλίας προς το φινάλε του ματς τραυματίστηκε στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στη μύτη του και να τεθεί νοκ άουτ από το ντέρμπι του Δ΄ ομίλου με την Ολλανδία (21/6, 22:00)!

Ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης στο εξής θα φορά προστατευτική μάσκα, ενώ δεν αποκλείεται να χειρουργηθεί μετά το τουρνουά!