Ορμπελίν Πινέδα, Πέτρος Μάνταλος και Νίκλας Ελίασον σε πανηγυρισμό γκολ της ΑΕΚ Φωτογραφία: Intime

ΑΕΚ

Η «βασίλισσα» των -μέχρι τώρα- ντέρμπι

11.02.24 | 12:50

Γράφει: Άκης Γεωργίου

Η ΑΕΚ ετοιμάζεται να παραταχτεί στην Τούμπα για να υπερασπιστεί τη μέχρι τώρα εξαιρετική… φήμη της στα ντέρμπι, στα οποία έχει την καλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Το ελληνικό πρωτάθλημα δεδομένου του τρόπου διεξαγωγής με τα play offs είναι ένα πρωτάθλημα που κρίνεται κυρίως στα ντέρμπι. Όλα μετράνε, προφανώς, η ΑΕΚ το ξέρει καλύτερα από τον καθένα, λόγω της απώλειας βαθμών στα λεγόμενα «μικρά» ματς. Ωστόσο, όπως και να το κάνουμε, μιλάμε για μια διαφορετική, πλέον, συγκυρία σε σχέση με τις παλιές (καλές, κακές αυτό είναι υποκειμενικό) εποχές, όταν ένα από τα πιο πολυφορεμένα κλισέ ήταν ότι το πρωτάθλημα το δίνει η επαρχία.

Τα ντέρμπι είναι το «κλειδί» για τον τίτλο λόγω play offs

Πλέον, για να κάνεις το κάτι παραπάνω, πρέπει να κερδίζεις -και- τα ντέρμπι, τα οποία αποτελούν μια σοβαρή παράμετρο προκειμένου να κάνει μια ομάδα πρωταθλητισμό. Η ΑΕΚ τα πηγαίνει καλά μέχρι στιγμής σε αυτού του είδους τα παιχνίδια και η συγκεκριμένη διαπίστωση έχει την αξία της λίγο πριν ριχτεί στη μάχη της Τούμπας, στο ίσως πιο σπουδαίο ντέρμπι της μέχρι τώρα σεζόν.

Η μόνη που έχει κερδίσει όλους τους διεκδικητές του τίτλου

H AEK είναι η μοναδική ομάδα -τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή- που έχει καταφέρει να κερδίσει όλους τους διεκδικητές του τίτλου από μια φορά στη φετινή Σούπερ Λιγκ. Κέρδισε τον Παναθηναϊκό μέσα στη Λεωφόρο τον πρώτο γύρο, τον Ολυμπιακό μέσα στο Καραϊσκάκη το δεύτερο γύρο, ενώ κέρδισε και τον ΠΑΟΚ στο πρώτο ραντεβού των δύο «δικεφάλων» στη σεζόν, μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Μόνη αήττητη στα ντέρμπι η ΑΕΚ

Η Ένωση είναι επίσης η μοναδική αήττητη ομάδα -μέχρι στιγμής- στα ντέρμπι. Δεν έχει χάσει για την ώρα από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ διατηρώντας τα ηνία της καλύτερης, βάσει αποτελεσματικότητας, ομάδας στα ντέρμπι.

Η αλήθεια είναι ότι έφτασε μισή… τρίχα από το να χάσει πρόσφατα μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια από τον Παναθηναϊκό, όμως όχι απλά έσωσε την παρτίδα, αλλά λίγο έλειψε να κάνει μια εντυπωσιακή ανατροπή για να πάρει το ματς με τη μεγάλη ευκαιρία του Αραούχο στο φινάλε. Η ανατροπή τελικά δεν ήρθε όμως η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει τα όπλα ακόμα και σε ματς που δείχνουν χαμένα.