Φωτογραφία: Intime

ΠΑΟΚ

H δύναμη του ΠΑΟΚ και η… αχίλλειος πτέρνα

11.02.24 | 14:15

Λίγες ώρες χωρίζουν ΠΑΟΚ και ΑΕΚ από το απόλυτο ντέρμπι κορυφής στην Τούμπα (20:00), η έκβαση του οποίου δεν θα χρίσει φυσικά τον Πρωταθλητή, αλλά μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες εφόσον υπάρξει νικητής.

Τα πράγματα για τον ΠΑΟΚ είναι απλά: Με νίκη ξεφεύγει στο +5 από την ΑΕΚ και αποκτά τεράστιο βαθμολογικό αλλά και ψυχολογικό πλεονέκτημα ενόψει και των τριών επόμενων ντέρμπι με την «Ένωση», στοιχείο άκρως απαραίτητο για τον «δικέφαλο» του Βορρά και τον… περίγυρό του, βάσει της ανωτερότητας της ΑΕΚ στην εποχή Αλμέιδα.

Βεβαίως, η ισοπαλία δεν είναι καταστροφική για τους «ασπρόμαυρους», όπως δεν είναι ούτε για τους «κιτρινόμαυρους», όμως είναι δεδομένο πως ο ΠΑΟΚ θα στοχεύσει αποκλειστικά στη νίκη, έχοντας «χτιστεί» για να παίζει κυριαρχικό ποδόσφαιρο.

Αναζητώντας το αντίδοτο

Αν αναζητήσει κανείς το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΟΚ στα ντέρμπι με την ΑΕΚ του Αλμέιδα, θα σταθεί περισσότερο στα λάθη των «ασπρόμαυρων» στο build up, πολλά εκ των οποίων έδωσαν το δικαίωμα στην ΑΕΚ για ευκαιρίες και ορισμένα για… ξεκούραστα γκολ. Τα πιο πρόσφατα; Στο ντέρμπι του πρώτου γύρου στη Νέα Φιλαδέλφεια, με την ΑΕΚ να μην αφήνει… ατύλιχτο το δώρο του Κοτάρσκι στο 17΄ και αυτό του Έκονγκ στο 54′.

Γυρίζοντας μάλιστα τον χρόνο λίγο πιο πίσω, τον Οκτώβριο του 2022, από μία λανθασμένη συνεργασία του Κουλιεράκη με τον Βιεϊρίνια μέσα στη μεγάλη περιοχή και μία απρόσεκτη αλλαγή παιχνιδιού του Κουλιεράκη στον χώρο του κέντρου, προήλθαν τα δύο γκολ της ΑΕΚ στο πρώτο ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων στην «Αγιά Σοφιά».

Αυτό ακριβώς θα επιδιώξει σήμερα ο ΠΑΟΚ να (μην) κάνει! Να μην δώσει ούτε… χαραμάδα στην ΑΕΚ να βγει στο «ανοιχτό» γήπεδο με ανοργάνωτη την «ασπρόμαυρη» άμυνα και να μην της δώσει το δικαίωμα για κλέψιμο «ψηλά», με τον «δικέφαλο του Βορρά» να έχει εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στο build up συγκριτικά με το ντέρμπι του πρώτου γύρου.

Μια τετράδα «φωτιά»

Έχουν αλλάξει και άλλα βέβαια στον ΠΑΟΚ σε σχέση με το πως αγωνίστηκε στις 30 Οκτωβρίου. Οι ποδοσφαιριστές του Ράζβαν Λουτσέσκου διακατέχονται μεταξύ άλλων από μία… σούπερ αυτοπεποίθηση, παίζοντας το καλύτερο – και πιο θεαματικό – ποδόσφαιρο στη χώρα τους τελευταίους 3 μήνες.

Παράλληλα, ο «δικέφαλος» του Βορρά αποτελεί τη μοναδική ελληνική ομάδα που όχι μόνο βρίσκεται «μέσα» και στους τρεις στόχους της. αλλά οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος, έχει εξασφαλίσει από τον… Νοέμβριο θέση στους «16» του Europa Conference League και απέχει δύο βήματα από έναν ακόμα τελικό Κυπέλλου.

Σε αυτό, κομβικό ρόλο έχει παίξει βεβαίως η δουλειά του Ραζβάν Λουτσέσκου και των ποδοσφαιριστών του, ο περιορισμός των τραυματισμών στο… minimum και η τετράδα – φωτιά πίσω από τον κεντρικό επιθετικό, της οποίας τη δύναμη ο Ρουμάνος προπονητής περιμένει να δει και σήμερα.

Ο λόγος για τους Τάισον, Κίριλ Ντεσπόντοφ, Γιάννη Κωνσταντέλια και Αντρίγια Ζίβκοβιτς, οι οποίοι έχουν πετύχει συνολικά 37 γκολ και έχουν μοιράσει 35 ασίστ τη φετινή σεζόν, τη στιγμή που ο Τόμας Μουργκ έχει σκοράρει 9 φορές και ο Μπράντον Τόμας άλλες τόσες, με τον ΠΑΟΚ να παίρνει σκοράρισμα και από τους κεντρικούς χαφ του, με Μαγκομέντ Οζντόεφ και Στέφαν Σβαμπ να έχουν από έξι.

Δύναμη στις μονομαχίες και σούπερ… πάγκος

Στα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθεί και η απίστευτη «δίψα» που διακατέχει πλέον το γκρουπ του Λουτσέσκου για τον τίτλο, όπως έγινε αντιληπτό στο Περιστέρι την προηγούμενη εβδομάδα.

Μία ομάδα που δεν φημίζεται και για το… aggressive ποδόσφαιρό της, κόντρα στον Ατρόμητο απέδειξε πως μπορεί να γίνει περισσότερο «σκληρή» στις μονομαχίες συγκριτικά με το πρώτο κομμάτι της σεζόν, με κομβικό ρόλο σε αυτό να έχει παίξει η ανά(σ)ταση του Σουαλιό Μεϊτέ, με τον 29χρονο χαφ να… θυμίζει σε φίλους και «εχθρούς» το τελευταίο διάστημα τον λόγο που φόρεσε τη φανέλα των Μίλαν, Μπενφίκα και «έγραψε» 129 συμμετοχές στη Serie A και 52 στη Ligue 1.

Επιπροσθέτως, ο Λουτσέσκου θα έχει τη δυνατότητα να ρίξει από τον πάγκο άκρως ποιοτικούς ποδοσφαιριστές κατά τη διάρκεια του ντέρμπι, οι οποίοι μπορεί να είναι ακόμα και οι Γιάννης Κωνσταντέλιας, Αντρίγια Ζίβκοβιτς και Μπράντον, εφόσον για το αρχικό σχήμα προτιμηθούν οι Κίριλ Ντεσπόντοφ, Τόμας Μουργκ και Αλί Σαμάτα, ενώ υπάρχει πάντα και ο Στέφαν Σβαμπ για να παίξει τον ρόλο του παράγοντα… Χ μπαίνοντας ως αλλαγή.

Η απουσία του Σιμάμσκι και το ντεμπούτο του Ότο

Τέλος, η απουσία του Νταμιάν Σιμάνσκι από τη μεσαία γραμμή της ΑΕΚ, είναι ικανή – σε θεωρητικό βαθμό πάντα- να διευκολύνει σε σημαντικό βαθμό τα σχέδια του Λουτσέσκου και να δυσκολέψει αντίστοιχα αυτά του Αλμέιδα, μιας και ο Πολωνός «κούμπωνε» ιδανικά στο… βραχυκύκλωμα του ΠΑΟΚ στα προηγούμενα ντέρμπι.

Από την άλλη, υπάρχει ο Γιόνι Ότο! Ο Ισπανός μπακ, συμπεριλήφθηκε από τον Λουτσέσκου στην αποστολή των «ασπρόμαυρων» και δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του, διαθέτοντας αν μη τι άλλο την εμπειρία και την ποιότητα να μην περάσει… απαρατήρητος.