«Φωτιά» στην κορυφή της Super League 1- Πότε έχει ξανα συμβεί

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Η κορυφή της Super League πήρε «φωτιά» – Πότε έχει συμβεί ξανα

12.02.24 | 19:18

Το φετινό πρωτάθλημα έχει εξελιχθεί σε βαθμολογικό «ροντέο», κάτι που έχουμε χρόνια να δούμε στη Super League.

Οι τρεις πρωτοπόροι, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ απέχουν μόλις 1 βαθμό ο ένας από τον άλλον, με τις συνθήκες να έχουν δημιουργήσει ένα πρωτάθλημα «φωτιά».

Τα αποτελέσματα της 22ης αγωνιστικής διαμόρφωσαν τη βαθμολογία κατά αυτόν τον τρόπο: Ο ΠΑΟΚ έχει 51 βαθμούς, ο Παναθηναϊκός 50 και η ΑΕΚ 49.

Πώς έφτασαν οι τρεις πρωτοπόροι σε απόσταση… αναπνοής

Χρονικά πρώτα, ο Παναθηναϊκός πήγε στις Σέρρες και πανηγύρισε το διπλό με 3-0 επί του Πανσερραϊκού, αποτέλεσμα που αρχικά τον ανέβασε στην κορυφή με 50 βαθμούς, μαζί με τον ΠΑΟΚ.

Ακολούθησε το ντέρμπι «δικεφάλων», ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αναδείχθηκαν ισόπαλοι στην Τούμπα με 1-1. Αυτή η έκβαση του αγώνα, ναι μεν κράτησε τους Θεσσαλονικείς στην πρώτη θέση, αλλά είδαν τη διαφορά τους από τους «πράσινους» να είναι πλέον στο +1. Η Ένωση, από την άλλη, έκλεισε την αγωνιστική στην τρίτη θέση του πίνακα και στο -2 από το «ρετιρέ».

Τα τελευταία 20 χρόνια στο πρωτάθλημα της Super League/A’ Εθνικής, έχουμε συναντήσει μόνο άλλες δύο φορές μια τέτοια μονομαχία, δηλαδή οι τρεις πρώτοι να βρίσκονται τόσο κοντά, 4 αγωνιστικές πριν τη λήξη της κανονικής διάρκειας.

Το πρωτάθλημα της περιόδου 2007-08

Πάμε πίσω τον χρόνο, λοιπόν, ξεκινώντας από το πρωτάθλημα της αγωνιστικής περιόδου 2007-08 εκεί όπου οι τρεις πρώτες ομάδες ήταν ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ.

Τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος, οι «πράσινοι» ήταν στην πρώτη θέση της κατάταξης με 61 βαθμούς, με τους «ερυθρόλευκους» και τους «κιτρινόμαυρους» να έχουν από 60 βαθμούς.

Το πρώταθλημα εκείνης της χρονιάς, το οποίο έγινε αντικείμενο οπαδικής -και όχι μόνο- αντιπαράθεσης, ελέω της υπόθεσης Βάλνερ, βρήκε εν τέλη τους Πειραιώτες πρωταθλητές με 70 βαθμούς, την Ένωση δεύτερη με 68 βαθμούς και το «τριφύλλι» στην τρίτη θέση με 66 βαθμούς.

Το πρωτάθλημα της σεζόν 2002-03

Πρώτο χρονικά πρωτάθλημα με ανάλογο σενάριο στη νέα χιλιετία, ήταν αυτό της σεζόν 2002-03, με τους δύο «αιώνιους» να διεκδικούν σκληρά την πρώτη θέση και οι τελευταίες 4 αγωνιστικές τους βρήκαν ισόβαθμους με 60 βαθμούς. Η ΑΕΚ τότε κυνηγούσε τους δύο πρωτοπόρους, ούσα στην τρίτη θέση με 4 βαθμούς λιγότερους.

Εκείνη τη χρονιά πραγματοποιήθηκε το ιστορικό ματς της Ριζούπολης (Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-0), το οποίο στέρησε την πρώτη θέση και το τρόπαιο από τους «πράσινους».

Η τελική βαθμολογία ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό ισόπαλους με 70 βαθμούς και την ΑΕΚ στην τρίτη θέση με 2 βαθμούς διαφορά.

Η ιστορία, λοιπόν, έχει δείξει ότι και τις δύο φορές που οι τρεις πρώτες ομάδες ήταν τόσο κοντά βαθμολογικά, τα πάντα άλλαξαν από τα αποτελέσματα των 4 τελευταίων αγωνιστικών.

Μένει να δούμε πώς θα διαχειριστούν οι τρεις φετινοί πρωτοπόροι τις αναμετρήσεις που έπονται μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και ποιος τελικά θα στεφθεί πρωταθλητής του πρωταθλήματος 2023-24 της Super League.