Η φάση του γκολ στο Πανσερραϊκός - Παναθηναϊκός που σήκωσε διαμαρτυρίες από τους γηπεδούχους Φωτογραφία: Intime

Διαιτησία

Η «ακτινογραφία» των διαιτητών – Σωστά μέτρησε το γκολ του Βέρμπιτς στις Σέρρες

12.02.24 | 17:30

Το monobala.gr αναλύει τις επιδόσεις και τις αποφάσεις των διαιτητών που σφύριξαν στις αναμετρήσεις των παιχνιδιών της 22ης αγωνιστικής της Super League.

Σωστά μέτρησε το γκολ του Παναθηναϊκού

Η εμφάνιση του Χρήστου Βεργέτη και των βοηθών του στο παιχνίδι Πανσερραϊκός-Παναθηναϊκός (0-3) ήταν εξαιρετική. Ο διεθνής ρέφερι μέτρησε σωστά το πρώτο γκολ των πράσινων. Εκφράστηκαν διαμαρτυρίες από την πλευρά των γηπεδούχων, που ζήτησαν να ακυρωθεί το γκολ του Βέρμπιτς, θεωρώντας ότι προηγήθηκε επιθετικό φάουλ, πριν ο ποδοσφαιριστής των φιλοξενούμενων στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Όμως δεν είχε εκτελεστεί ακόμα το κόρνερ από τον Μπερνάρ. Η μπάλα δεν ήταν εντός του αγωνιστικού χώρου για να μπορεί ο διαιτητής να καταλογίσει παράβαση εφόσον έκρινε ότι έγινε.

Ο κανονισμός είναι σαφής και ξεκάθαρος για το τι ισχύει. Ό,τι και να συνέβη πριν ο Μπερνάρ έρθει σε επαφή με την μπάλα, δεν έχει σημασία, ούτε βαρύτητα. Παρόμοιες φάσεις έχουν γίνει αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος. Επίσης πρέπει να επισημάνουμε κάτι εξίσου σημαντικό. Ούτε οι ρέφερι στο VAR μπορούν να παρέμβουν σε τέτοια περίπτωση. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θανάσης Τζήλος τσέκαρε την φάση. Αξίζει όμως να σημειωθεί ποιο ακριβώς σκέλος της.

Τσέκαρε τη δεύτερη φάση

Πριν εκτελέσει ο Μπερνάρ υπήρξε επαφή του Ακαϊντίν με τον Ουεντραόγκο μέσα στην περιοχή του Πανσερραϊκού. Ακόμη και αν δεχθούμε ότι ο παίκτης του Παναθηναϊκού έσπρωξε τον αντίπαλο του δεν μπορούν να παρέμβουν οι ρέφερι για τον λόγο που εξηγήσαμε. Ο Τζήλος που ήταν στο VAR τσέκαρε, ως όφειλε, τη συνέχεια της φάσης. Από τη στιγμή δηλαδή που η μπάλα έφυγε από το πόδι του Μπερνάρ. Έκρινε αν ο Ούγκο έσπρωξε τον Μπέργκστρομ, τη στιγμή που ο αμυντικός των γηπεδούχων κινήθηκε για να αποτρέψει την κεφαλιά του Βέρμπιτς. Σε αυτή την περίπτωση δεν έγινε επιθετικό φάουλ. Άλλωστε δεν το ζήτησε ο παίκτης των γηπεδούχων. Τα πράγματα λοιπόν είναι ξεκάθαρα.

«Γιατί δεν τσέκαρες τη δεύτερη φάση;»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πάμπλο Γκαρσία απευθύνθηκε στον Βεργέτη μετά τη λήξη του ημιχρόνου. Τον ρώτησε το εξής: «Γιατί δεν τσέκαρες τη δεύτερη φάση;» Ο προπονητής του Πανσερραϊκού έπαιξε χρόνια ποδόσφαιρο και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο. Προφανώς και γνώριζε από την πρώτη στιγμή ή τον ενημέρωσαν μετά ότι η ομάδα του δεν δικαιούτο να αξιώνει κάτι για την φάση με πρωταγωνιστές τον Ακαϊντίν και τον Ουεντραόγκο. Έτσι πέρασε στη δεύτερη χρονικά. Του Ούγκο με τον Μπέργκστρομ. Ο Βεργέτης ενημέρωσε τον Ουρουγουανό τεχνικό ότι η συγκεκριμένη περίπτωση ελέγχθηκε από το VAR, όπως προβλέπει ο κανονισμός.

Ο λόγος της αποβολής του Μπέου από τον διαιτητή

Ο Κώστας Πουλικίδης απέβαλε τον Αχιλλέα Μπέο στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα Κηφισιά-Βόλος. Ήταν υποχρεωμένος να το κάνει σύμφωνα με την νέα αλλαγή στον κανονισμό. Η συγκεκριμένη προβλέπει την απευθείας κόκκινη κάρτα σε αξιωματούχο ομάδας που μπαίνει χωρίς σοβαρό λόγο στον αγωνιστικό χώρο και διακόπτει την ροή του παιχνιδιού. Ο Πουλικίδης είδε και άκουσε τον Μπέο να βρίζει κάποιους στην εξέδρα και τον απέβαλε χωρίς δεύτερη σκέψη. Στο τέλος κατέγραψε στο φύλλο του αγώνα με κάθε λεπτομέρεια το περιστατικό.

Ο διάλογος του Πουλικίδη με τον Τετέι

Κάποια στιγμή στο πρώτο ημίχρονο ο Ανδρέας Τετέι έτρεξε προς τον Πουλικίδη και του είπε: «Ρέφερι, με αποκάλεσαν μαϊμού από τον πάγκο του Βόλου». Ο διαιτητής του απάντησε: «Ανδρέα άκουσε με. Είμαι στο κέντρο του γηπέδου και δεν θα μπορούσα να έχω ακούσει κάτι τέτοιο. Ξέρω ότι δεν μου λες ψέματα. Ηρέμησε, μην επηρεάζεσαι και στρέψε την προσοχή σου στον αγώνα».

Ο λόγος που δεν γράφτηκε στο φύλλο του αγώνα

Ο Πουλικίδης δεν έγραψε στο φύλλο του αγώνα την «καταγγελία» του Τετέι. Ο παίκτης της Κηφισιάς δεν κατονόμασε τον υπεύθυνο. Ούτε η ομάδα του μετά το τέλος του αγώνα κινήθηκε για να ενημερώσει σχετικά τον διαιτητή ή να ζητήσει κάτι. Επιπλέον ο Πουλικίδης, οι βοηθοί του και ο τέταρτος διαιτητής δεν άκουσαν όσα ισχυρίστηκε ο Τετέι. Για να γραφτεί κάτι στο φύλλο του αγώνα από τον διαιτητή πρέπει να έχει υποπέσει στην αντίληψη του ίδιου ή των συνεργατών του. Όχι να έχει ενημερωθεί από άλλο πρόσωπο. Αυτό προβλέπει ρητά ο κανονισμός.

Ρεσιτάλ από τον Δραμινό διαιτητή

Στο αγωνιστικό σκέλος ο Πουλικίδης έδωσε ρεσιτάλ διαιτησίας. Το ματς ήταν πολύ δύσκολο και κρίσιμο για τις δύο ομάδες αλλά ο ρέφερι από τη Δράμα άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία που του έδωσε η ΚΕΔ. Έδειξε σωστά την δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Ασλανίδη για ριψοκίνδυνο παίξιμο προς τον αντίπαλο και αντικανονική διακοπή υποσχόμενης επίθεσης της Κηφισιάς. Η επιτροπή διαιτησίας έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη από την εμφάνιση του. Πολύ καλοί φυσικά ήταν οι βοηθοί Χασάν Κούλα και Λάμπρος Διαμαντής. Άνετος στην άσκηση των καθηκόντων του ήταν και ο τέταρτος διαιτητής Παναγιώτης Τσιάρας. Γενικώς η διαιτητική ομάδα στην Καισαριανή λειτούργησε υποδειγματικά.

Το «εγώ θα σε τελειώσω…» και η απάντηση του Μάνταλου

Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονο διάλογο είχε ο Αχιλλέας Μπέος με τον Σταύρο Μάνταλο μετά την αποβολή του πρώτου στο παιχνίδι Κηφισιά-Βόλος. Ο διοικητικός ηγέτης του συλλόγου της Μαγνησίας αρχικά βγήκε από το γήπεδο, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε στις εξέδρες για να παρακολουθήσει το παιχνίδι. Ήταν όρθιος πάνω από τον πάγκο των φιλοξενούμενων.

Λίγα μέτρα πιο ψηλά βρισκόταν ο Σταύρος Μάνταλος, το μέλος της ΚΕΔ, που ήταν παρατηρητής διαιτησίας στο ματς. Μόλις ο Μπέος τον αντιλήφθηκε, του είπε: «Μάνταλε τελείωσες από το ποδόσφαιρο. Εγώ θα σε τελειώσω, να το ξέρεις…». Ο Μάνταλος απάντησε: «Τι πράγματα είναι αυτά που κάνεις σήμερα; Έχεις δώσει σόου από το 5ο λεπτό. Με βρίζεις συνεχώς. Δίνεις παράσταση από την αρχή του παιχνιδιού…». Στη συνέχεια σηκώθηκε και κατευθύνθηκε προς την άλλη πλευρά της εξέδρας.

Ο Αζέρος απέφυγε το μεγάλο λάθος στο ντέρμπι

Ο Αλιγιάρ Αγκάγιεφ κατάφερε να ανταπεξέλθει στο ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ (1-1). Ο διαιτητής από το Αζερμπαϊτζάν ήρθε αντιμέτωπος με δύσκολες φάσεις στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα. Σωστά δεν έδειξε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Βίντα στο 65 για χέρι. Η απόσταση του αμυντικού της ΑΕΚ με του Τάισον ήταν κοντινή και δεν έκοψε υποσχόμενη επίθεση των γηπεδούχων. Στο 87′ σωστά δεν καταλόγισε πέναλτι σε βάρος του Ζίνι. Η μπάλα ήρθε σε επαφή αρχικά με το πόδι του παίκτη των φιλοξενούμενων και στη συνέχεια με το χέρι του, το οποίο ήταν σε φυσική θέση. Αν το είχε σηκώσει πάνω από τον ώμο, τότε ο διαιτητής όφειλε να δείξει την άσπρη βούλα.

Μετά από λίγο ο Κάλενς ανέτρεψε τον Μπράντον Τόμας έξω από την περιοχή της ΑΕΚ. Ο Αγκάγιεφ έδειξε σωστά την κίτρινη κάρτα στον παίκτη της ΑΕΚ και όχι την κόκκινη, γιατί δεν ανέκοψε υποσχόμενη επίθεση του ΠΑΟΚ. Κοντά στον Κάλενς βρίσκονταν άλλοι συμπαίκτες του που θα μπορούσαν να επέμβουν για να σταματήσουν τον επιθετικό των γηπεδούχων σε περίπτωση που συνέχιζε την προσπάθεια του.

Ο Αζέρος έκανε κάποια λάθη στον πειθαρχικό έλεγχο, όπως για παράδειγμα μία κίτρινη κάρτα που «χάρισε» στον Μάνταλο. Τα λάθη όμως δεν ήταν σοβαρά και δεν επηρέασαν τον αγώνα.