Τακτική Ανάλυση

Κοστίνια: Ένα κρυφό «διαμάντι» έτοιμο να λάμψει στον Ολυμπιακό

10.07.24 | 16:30

Γράφει: Θάνος Κονταξής

Ο Κοστίνια ανακοινώθηκε κι επίσημα από τον Ολυμπιακό και θα έρθει να δημιουργήσει ίσως το καλύτερο δίδυμο δεξιών ακραίων αμυντικών στην Ελλάδα μαζί με τον Ροντινέι. Ποια είναι όμως τα πεπραγμένα του Πορτογάλου και τι στοιχεία θα φέρει στην ομάδα του Μεντιλίμπαρ;

Μια μεταγραφή που πέρασε αρκετά κάτω από τα… ραντάρ λόγω της ιδιομορφίας της, είναι αυτή του Κοστίνια. Κι αυτό που εννοώ είναι πως ο Πορτογάλος, μεταγράφηκε από τη Ρίο Άβε στον Ολυμπιακό, αμφότερες ομάδες του Βαγγέλη Μαρινάκη κι ίσως αυτός να είναι ο λόγος. Επίσης, είναι μια μετακίνηση που στην ουσία έχει κλείσει από τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε δεν προκάλεσε έκπληξη, καθώς έμενε μονάχα η επισημοποίηση.

Αυτή όμως η μεταγραφή, είναι ίσως η πιο… αθόρυβη βόμβα του φετινού καλοκαιριού. Δεν είναι μόνο τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του παίκτη που θα αναλύσουμε παρακάτω, δεν είναι μόνο η μεταπωλητική του αξία, δεν είναι μόνο το ότι ψηφίστηκε ως ο καλύτερος δεξιός ακραίος αμυντικός του πορτογαλικού πρωταθλήματος την περασμένη σεζόν. Είναι όλα αυτά μαζί!

Best ability, it’s availability

Το ακούμε συχνά τελευταία, αλλά είναι μια πραγματικότητα. Η καλύτερη ικανότητα, είναι η διαθεσιμότητα. Όσο καλός κι αν είναι ένας παίκτης, αν δεν είναι διαθέσιμος για την ομάδα του, η αξία του δεν είναι ίδια. Αξία όχι με οικονομικούς αλλά με ποδοσφαιρικούς όρους. Ο Κοστίνια λοιπόν, είναι ο ορισμός αυτού του… quote.

Ο Πορτογάλος αμυντικός αγωνίζεται στην πρώτη ομάδα της Ρίο Άβε από το 2020, αλλά βασικός έγινε τη δεύτερη του σεζόν εκεί. Έκτοτε, ο Κοστίνια έχει χάσει μόλις 7 αγώνες της Ρίο Άβε σε όλες τις διοργανώσεις. Κανένα λόγω τραυματισμού, μονάχα λόγω καρτών ή λόγω ξεκούρασης.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, έχει ξεπεράσει τα 9000 αγωνιστικά λεπτά σε τρία χρόνια (111 ματς συνολικά). Αποκορύφωμα η περσινή σεζόν όπου αγωνίστηκε και στα 37 παιχνίδια της Ρίο Άβε για πρωτάθλημα και Κύπελλο (34+3), έχοντας 36 90λεπτά ενώ μόνο σε ένα ματς πρωταθλήματος βγήκε αλλαγή στο 81’.

Ήταν ένας από τους μόλις οκτώ σε όλη τη Liga Portugal που έπαιξαν και στα 34 παιχνίδια ενώ τα 3399 λεπτά που αγωνίστηκε τον τοποθετούν στην 3η θέση συνολικά και 1η αν εξαιρέσουμε τους τερματοφύλακες.

Ένας σύγχρονος και… δημοφιλής ακραίος αμυντικός

Ο Κοστίνια, όπως έχει γίνει γνωστό, ψηφίστηκε στην καλύτερη ενδεκάδα της περσινής σεζόν στη Liga Portugal. Φυσικά, κάτι τέτοιο μόνο απαρατήρητο δεν περνάει και ειδικά όταν αφορά ένα  πρωτάθλημα όπως αυτό της Πορτογαλίας που «τροφοδοτεί» εδώ και χρόνια όλο το Big-4. Βασική υποσημείωση πως και βάσει αριθμών, ο Κοστίνια ήταν ο καλύτερος δεξιός ακραίος αμυντικός.

Όλα αυτά, κάνουν τον Πορτογάλο αμυντικό αρκετά δημοφιλή και μεταξύ των τριών «μεγάλων» της χώρας αλλά και σε άλλα πρωταθλήματα. Είναι πολλές οι ομάδες που ψάχτηκαν για την περίπτωσή του ακόμα και τώρα αλλά ο Ολυμπιακός είχε κινηθεί έξυπνα και τον είχε κλείσει από τον Ιανουάριο, πληρώνοντας 2,5 εκατομμύρια ευρώ για το 70% του παίκτη.

Στα 24 του χρόνια, αξίζει ήδη 4 εκατομμύρια ευρώ ακόμα κι αν αγωνιζόταν από το 2020 στη Ρίο Άβε, η οποία έπεσε κατηγορία, ανέβηκε και φέτος τερμάτισε στην 11η θέση, μόλις 5 βαθμούς μακριά από τον υποβιβασμό. Κοινώς μιλάμε για μια προσθήκη που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να φανεί πιο κερδοφόρα ακόμα και από ενδεχόμενη μεταγραφή του Σαντιάγο Έσε ή του Φρανσίσκο Ορτέγκα.

Στη Ρίο Άβε, ο Κοστίνια αγωνιζόταν τα τελευταία δύο χρόνια ως δεξιός μπακ χαφ σε διάταξη 3-4-3, έχοντας πάνω από 70 παιχνίδια σε αυτή τη θέση ενώ μετρά και 33 ματς καριέρας ως κλασικός δεξιός μπακ. Αυτή η προσαρμοστικότητα είναι άκρως χρήσιμη στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, χαρίζοντας στους προπονητές την ευκολία για να χρησιμοποιήσουν τους παίκτες σε διάφορα συστήματα και με διαφορετικούς ρόλους.

Το heatmap του Κοστίνια τη σεζόν 23/24 στη Ρίο Άβε.
Το heatmap του Κοστίνια τη σεζόν 23/24 στη Ρίο Άβε.

Δυνατά σημεία, αδυναμίες και συνήθειες σε… τίτλους

Δυνατά σημεία:

  • Η τοποθέτησή του σε φάση αμυντικής οργάνωσης είναι εξαιρετική. Έχει την τακτική ευφυΐα να καταλάβει που πρέπει να βρίσκεται κάθε στιγμή.
  • Η επιθετική συνεισφορά του είναι μεγάλη, ειδικά για ακραίο αμυντικό. Μπορεί να ξεμαρκαριστεί είτε ντριπλάροντας, είτε με link up παιχνίδι για να φτάσει στα 3/3 και να σεντράρει.
  • Η αντοχή του είναι μνημειώδης. Τα είπαμε πριν για το τι έχει κάνει τα τελευταία τρία χρόνια κι αυτή η διαθεσιμότητα, μπορεί να αφαιρέσει έναν μεγάλο πονοκέφαλο από τον Μεντιλίμπαρ.
  • Η εργατικότητά του στη μετάβαση του παιχνιδιού είναι εντυπωσιακή. Στην επιθετική μετάβαση θα είναι ο πρώτος που θα τρέξει στο χώρο, ενώ στην αμυντική έχει πολύ γρήγορες και έγκαιρες, τις περισσότερες φορές, επιστροφές.
  • Μπορεί να είναι 1,81 αλλά η αποτελεσματικότητά του στον αέρα είναι πολύ καλή. Έχει καλό συγχρονισμό στο άλμα του αλλά και καλή έκταση, κάτι που του δίνει το δικαίωμα να είναι πολύ ανταγωνιστικός σε αυτό το κομμάτι αν και ακραίος αμυντικός.

Συνεπής αμυντικά, προσπαθεί πάντα να κλέψει για να φύγει στη μετάβαση. Συνεπής αμυντικά, προσπαθεί πάντα να κλέψει για να φύγει στη μετάβαση.

Αδυναμίες:

  • Ο τρόπος με τον οποίο παίζει, τον οδηγεί στο να αφήνει κενά στην πλάτη της άμυνας, με αποτέλεσμα να δέχεται πολλές φάσεις εκεί.
  • Το παραπάνω γεγονός τον οδηγεί στο να κάνει πολλές φορές τάκλιν τα οποία είναι στα όρια της κίτρινης κάρτας.
  • Παρά το μεγάλο αριθμό σεντρών σε κάθε ματς, η ευστοχία του δεν είναι μεγάλη αλλά κυμαίνεται κοντά στο 35%.
  • Αντιμετωπίζει πρόβλημα στη λήψη σωστών αποφάσεων υπό πίεση και ειδικά στα 3/3. Είτε πρόκειται για το πότε να πασάρει, να ντριμπλάρει ή να απομακρύνει την μπάλα.

Παρότι φτάνει συχνά με χώρο για να σεντράρει, δεν έχει και τη μεγαλύτερη ευστοχία.

Συνήθειες:

  • Ο Κοστίνια αρέσκεται στο να παίζει πολύ ψηλά στο γήπεδο. Συχνά δεν συμμετέχει στο build up της ομάδας του στο 1/3, αλλά ανεβαίνει στο κέντρο και περιμένει να έρθει το παιχνίδι σε εκείνον και να ξεκινήσει από εκεί τις ενέργειές του.
  • Του αρέσει να πηγαίνει σε απομόνωση και να ντριπλάρει τον προσωπικό του αντίπαλο για να βρει χώρο και να επιχειρήσει σέντρα.
  • Σε κατάσταση αμυντικής μετάβασης, δεν γυρίζει πίσω αλλά μένει ψηλά για να ασκήσει πίεση πέντε δευτερολέπτων.
  • Αν δεν βρει χώρο κοντά στη γραμμή, κινείται σε πιο κεντρικούς διαδρόμους προσπαθώντας να γίνει έξτρα παίκτης στην ανάπτυξη της ομάδας.

Ξεκινάει την ντρίπλα του από τα 2/3 και μπορεί να φτάσει και στο ύψος της μικρής περιοχής για να πασάρει. Ξεκινάει την ντρίπλα του από τα 2/3 και μπορεί να φτάσει και στο ύψος της μικρής περιοχής για να πασάρει.

Τα πεπραγμένα μιας σπουδαίας σεζόν για τον Κοστίνια

Η περσινή χρονιά ήταν μακράν η πιο παραγωγική του Κοστίνια, με συνολικά 6 ασίστ και 5 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Αυτό όμως φυσικά, είναι η κορυφή του παγόβουνου καθώς ο 24χρονος Πορτογάλος, έκανε την εμφάνισή του σε κάμποσες στατιστικές κατηγορίες, ξεχωρίζοντας για την επιθετική του επιδραστικότητα αλλά και την αμυντική του προσήλωση.

Ο Κοστίνια είχε πέρσι συνολικά στο πρωτάθλημα 5 ασίστ (14ος-3ος από ακραίους αμυντικούς), μετρώντας 4.65 expected assist (23ος –5ος από ακραίους αμυντικούς). Είχε επίσης 144 επιτυχημένες ντρίπλες (11ος–2ος από ακραίους αμυντικούς) και 128 επιτυχημένες σέντρες (6ος –4ος από ακραίους αμυντικούς).

Τα σημαντικότερα στατιστικά του Κοστίνια στη Ρίο Άβε.

Ωστόσο, δεν ντριπλάρει και σεντράρει μόνο. Ο Κοστίνια είναι εξαιρετικός και στο να πασάρει ανάμεσα στις γραμμές αλλά και στο να βγάζει επιτυχημένα και άμεσα την ομάδα του στην επιθετική μετάβαση. Μέτρησε συνολικά 23 πάσες-κλειδιά* (9ος–4ος από ακραίους αμυντικούς), 288 προωθημένες πάσες** (7ος–4ος από ακραίους αμυντικούς) ενώ είχε και 73 προωθημένα κουβαλήματα μπάλας*** (12ος–3ος από ακραίους αμυντικούς).

Τέλος, παρά τα εξαιρετικά επιθετικά νούμερα που έχει, δεν αμελεί τα αμυντικά του καθήκοντα. Σε 34 ματς μέτρησε 320 κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες (1ος), 251 αναχαιτίσεις (1ος), είχε 145 κερδισμένες εναέριες μονομαχίες (16ος-1ος από ακραίους αμυντικούς) ενώ έκανε μόλις 57 φάουλ (7ος-4 κίτρινες κάρτες).

Τα σημαντικότερα στατιστικά του Κοστίνια στη Ρίο Άβε.

*Πάσα-κλειδί: Μία πάσα που δημιουργεί αυτόματα καθαρή ευκαιρία για γκολ σε έναν συμπαίκτη.

** Προωθημένη πάσα: Μια πάσα θεωρείται προωθημένη εάν η απόσταση μεταξύ του σημείου που γίνεται και της επόμενης επαφής είναι προς την επίθεση και είναι εντός του αντίπαλου μισού.

***Προωθημένο κουβάλημα μπάλας: Προωθημένο κουβάλημα μπάλας θεωρείται όταν ο παίκτης κουβαλήσει την μπάλα για τουλάχιστον 30 μέτρα στο αντίπαλο μισό.

Κοστίνια vs Ροντινέι, καλύτερος επιθετικά ο ένας, καλύτερος αμυντικά ο άλλος

Όσο καλός επιθετικά κι αν ήταν την περσινή σεζόν ο Κοστίνια στη Ρίο Άβε, δεν μπόρεσε να φτάσει τον Ροντινέι σε αυτό το κομμάτι, ο οποίος για ακόμα μια χρονιά ήταν ο καλύτερος δεξιός μπακ του ελληνικού πρωταθλήματος. Ωστόσο, ο Πορτογάλος μοιάζει πιο ισορροπημένος από τον Βραζιλιάνο και σίγουρα καλύτερος αμυντικά.

Σύγκριση Κοστίνια και Ροντινέι. Σύγκριση Κοστίνια και Ροντινέι.