Ο πρόεδρος της Super League, Βαγγέλης Μαρινάκης Φωτογραφία: Intime

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Μαρινάκης: Μεγαλοστομίες, βερμπαλισμοί και επιθετική πολιτική

11.07.24 | 08:26

Ένας απλός αναγνώστης του διαγγέλματος Μαρινάκη στη Super League, το πιθανότερο είναι ότι επί της αρχής θα συμφωνούσε στα περισσότερα από όσα αυτό περιλαμβάνει.

Αν, όμως, τα αναλύσουμε «ένα προς ένα» θα διαπιστώσουμε ότι πίσω από τις μεγαλοστομίες και τα «θα», υπάρχουν βερμπαλισμοί και το κυριότερο υποβόσκει μια ιδιότυπη επιθετική πολιτική, έναντι της ΕΠΟ και της Super League 2.

Δεν θα ήταν υπερβολή αν υποστηρίζαμε ότι ο Μαρινάκης θέλει να πάρει στη Λίγκα όλο το ποδόσφαιρο.

Να το κατακτήσει, εξαιρουμένων των Εθνικών ομάδων και του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι:

Ο Mαρινάκης έκανε λόγο για «ένταξη της Super League 2 στη Super League 1».

Πέραν του ότι αυτό αντίκειται στο νόμο, αφού οι δύο επαγγελματικές κατηγορίες έχουν οργανωτική και διοικητική αυτοτέλεια, η ιστορία έχει δείξει ότι η δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία έχει εγκαταλειφθεί πλήρως στην τύχη της, χωρίς καμία πολιτική στήριξης από την Super League 1.

Αντί, λοιπόν, ο πρόεδρος της Super League να μιλά για «ένταξη» ή για «προσάρτηση», πιο δόκιμο θα ήταν να ανακοινώσει μέτρα ενίσχυσης.

Σίγουρα θα βρει αν ανατρέξει στο αγγλικό μοντέλο οργάνωσης, που διαρκώς επικαλείται.

Επαγγελματική διαιτησία

Ο Μαρινάκης, επανέφερε το θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας, αφού πρώτα υπονόησε ότι οι σχέσεις του με την ΕΠΟ θα περάσουν σε φάση ομαλότητας.

Όμως οποιοδήποτε μοντέλο οργάνωσης της διαιτησίας, φύγει από το πλαίσιο και τον έλεγχο της ομοσπονδίας, όπως ονειρεύεται ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, θα σημάνει αυτόματα τον ακρωτηριασμό της.

Δε νομίζουμε ότι η νέα ηγεσία της ΕΠΟ έχει τέτοιες προθέσεις.

Κεντρική διαχείριση

Ο πρόεδρος της Λίγκας μίλησε για κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Όμως ο ίδιος πριν τρία χρόνια, όταν αποφασίστηκε η κεντρική διαχείριση κατά πλειοψηφία από τη Super League, προσέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ με αποτέλεσμα η απόφαση να ακυρωθεί.

Με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός απολαμβάνει αυτή την περίοδο το υψηλότερο τηλεοπτικό συμβόλαιο της ιστορίας του, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι σχετικά με την υλοποίηση της κεντρικής διαχείρισης και τον τρόπο που αυτή θα γίνει σε βασικά θέματα όπως η κατανομή των χρημάτων.

«Τομές στις οικομομικές σχέσεις με την ΕΠΟ»

Ο Μαρινάκης έκανε λόγο για «τομές στις οικονομικές σχέσεις με την ΕΠΟ».

Όπερ μεθερμηνευόμενων να μειωθεί από 5% σε 1% το ποσοστό που αποδίδεται από τις ΠΑΕ στην ομοσπονδία από τις μεταγραφές και τις ανανεώσεις συμβολαίων και άλλα τινά, κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης μείωσης που έγινε στο ποσοστό που αποδιδόταν στην ΕΠΟ από τις τηλεοπτικές συμβάσεις των ΠΑΕ.

Δεν είπε κουβέντα όμως περί στήριξης του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Είναι, μάλιστα, εξαιρετικά αμφίβολο ότι η ΕΠΟ θα συναινέσει στην οικονομική της αιμορραγία.

«Στα πρότυπα της Premier League»

Επανέλαβε ότι ομνύει σ’ ένα ποδόσφαιρο «στα πρότυπα της Premier League» χωρίς «στοιχηματζήδες και παραβατικούς».

Μόνο που γνωρίζει καλύτερα ημών ότι εκεί, στην Premier League, η τοξικότητα αντιμετωπίζεται ως γραφικότητα και οι φορείς της απομονώνονται άμεσα και χωρίς εκπτώσεις.

Αντιθέτως, εδώ η τοξικότητα έχει γίνει δεύτερη φύση και οι φορείς της ενίοτε γίνονται πρόεδροι της Super League.

Eπίσης γνωρίζει ότι το «φρούτο» των «στοιχηματζήδων» δεν είναι καινούργιο. Το φαινόμενο έκανε εμφάνισή του πριν από περίπου 15 χρόνια.

Μόνο που τότε ο πρόεδρος της Super League και οι συν αυτώ, αποκαλούσαν «εχθρούς του ποδοσφαίρου», όχι τους «στοιχηματζήδες», αλλά αυτούς που αναδείκνυαν το πρόβλημα…