Monobala Creative Team: Foivos Mouratidis

Euro 2024

Οι… σχεδόν τέλειοι Ισπανοί σε τελικούς και οι Άγγλοι που θέλουν να κάνουν «σεφτέ» εκτός Νησιού (videos)

13.07.24 | 10:00

Το Euro 2024 οδεύει στο τέλος του με την Ισπανία και την Αγγλία να έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους στον μεγάλο τελικό του Βερολίνου (14/7, 22:00) και να βρίσκονται ένα βήμα μακριά από την κορυφή της Ευρώπης.

Οι Άγγλοι με τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στο «τιμόνι» ετοιμάζονται για δεύτερο σερί τελικό, μετά από αυτόν του Euro 2020 (διεξήχθη το 2021), ενώ η ομάδα του Ντε Λα Φουέντε επιστρέφει σε τελικούς μετά το 2012 και την ολοκλήρωση μίας ονειρεμένης τετραετίας.

Έχουν πάρει το 80% των τελικών που έχουν παίξει οι Ισπανοί

Οι Ισπανοί θα βρεθούν σε 5o τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην ιστορία τους και 6ο συνολικά.

Η «Φούρια Ρόχα» έχει σχεδόν το απόλυτο στους τελικούς, καθώς σε 5 που συμμετείχε έχει κατακτήσει 4 τρόπαια.

Η Ισπανία διοργάνωσε το δεύτερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της ιστορίας το 1964 και έφθασε στον τελικό κόντρα στην κάτοχο του τροπάιου της πρώτης έκδοσης της διοργάνωσης το 1960, Σοβιετική Ένωση.

Οι Ίβηρες πήραν τη νίκη με 2-1 απέναντι στην Ε.Σ.Σ.Δ., με τον Περέδα να ανοίγει το σκορ στο 6′, ο Κουσιάνοφ ισοφάρισε άμεσα για τους Σοβιετικούς (8′), για να δόσει τη νίκη και το τρόπαιο ο Μαρσελίνο στο 84′, με τον Περέδα να κάνει την ασίστ.

Μοναδική απώλεια από τον μαγικό Πλατινί

Έπρεπε να περάσουν 20 χρόνια για να βρεθεί ξανά σε τελικό η Ισπανία, το 1984 στα γήπεδα της Γαλλίας, με τους οικοδεσπότες να είναι οι αντίπαλοι των Ιβήρων στον τελικό.

Ο Μισέλ Πλατινί ολοκλήρωσε το καλύτερο τουρνουά της καριέρας του, στο οποίο σκόραρε 9 γκολ, ανοίγοντας το σκορ και στον τελικό στο 57′, για να διαμορφώσει το τελικό 2-0 ο Μπελόν, στο 90+1′ και να δώσει την κούπα στη Γαλλία. Αυτός ήταν ο μοναδικός τελικός που δεν έχει πανηγυρίσει τη νίκη η Ισπανία.

Η ονειρική τετραετία των τριών τροπαίων

Το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα σήμανε την καλύτερη περίοδο στην ιστορία της εθνικής ομάδας της Ισπανίας.

Το 2008 η «χρυσή» φουρνιά της Ισπανίας αντιμετώπισε στον τελικό τη Γερμανία και ο Φερνάντο Τόρες στην καλύτερη φάση της καριέρας του σκόραρε το μοναδικό γκολ του αγώνα στο 33′, για να χαρίσει το 2ο Euro στη «Φούρια Ρόχα».

Ακολούθησε η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της εθνικής ομάδας της Ισπανίας.

Η κατάκτηση του Μουντιάλ του 2010. Με βάση της ομάδας την Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρντιόλα και το «tiki-taka» να κυριαρχεί σαν στυλ παιχνιδιού.

Στον τελικό του Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότια Αφρική, η Ισπανία έμεινε στο 0-0 στην κανονική διάρκεια κόντρα στην Ολλανδία, με τον Αντρές Ινιέστα να πετυχαίνει το σπουδαιότερο γκολ της ζωής του στο 116′ στην παράταση, για να χαρίσει την κορυφή του κόσμου στην εθνική του ομάδα.

Η απόλυτη τετραετία ολοκληρώθηκε το 2012, όταν η Ισπανία έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία που κατακτά δύο σερί Euro.

Μετά από τους νικηφόρους τελικούς του 2008 και του 2010, η Ιταλία βρέθηκε στον δρόμο της Ισπανίας προς ένα ακόμη τρόπαιο.

Η υπερηχητική ομάδα του Ντελ Μπόσκε δεν συνάντησε αντίσταση σε κανένα σημείο του παιχνιδιού και «διέλυσε» με 4-0 τους Ιταλούς, με σκόρερ τους Νταβίντ Σίλβα, Άλμπα, Τόρες και Μάτα.

Παρόντες στην αρχική ενδεκάδα και των τριών σερί νικηφόρων τελικών, ήταν οι Κασίγιας, Ράμος, Τσάβι και Ινιέστα.

Οι Άγγλοι δεν είναι λούζερ σε τελικούς απλά δεν φτάνουν συχνά μέχρι το τέλος του δρόμου

Πολλοί κατηγορούν την Αγγλία πως τόσα χρόνια έχει κατακτήσει μόλις ένα Μουντιάλ και τίποτε άλλο…

Δεν είναι αναποτελεσματικοί οι Άγγλοι στους τελικούς, απλώς κάθε φορά βρίσκουν νέο τρόπο να μην φτάσουν μέχρι εκεί.

Μόλις δύο τελικούς έχουν παίξει τα «Τρία Λιοντάρια» στην ιστορία τους.

Είχε περάσει η μπάλα τη γραμμή στο γκολ του Χορστ;

Αγγλία και Δυτική Γερμανία βρέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966 στο Γουέμπλεϊ και νωρίς στο ματς, ο Χάρελ άνοιξε το σκορ για να σοκάρει τους γηπεδούχους.

Δύο γκολ από τους Χαρστ και Πίτερς έφεραν την ανατροπή για την Αγγλία, με τον Βέμπερ να κάνει το 2-2 στο 89′ για να στείλει το παιχνίδι στην παράταση.

Ακολούθησε μία από τις πιο αμφισβητούμενες φάσεις στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, το 3-2 από τον Χαρστ στο 101′.

Κανείς μέχρι σήμερα δεν ξέρει αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή, αφού χτύπησε το οριζόντιο δοκάρι, όμως ο διαιτητής έδειξε τη σέντρα.

Το τελικό 4-2 διαμόρφωσε ξανά ο Χαρστ για να πετύχει χατ-τρικ στο 120′, για να δώσει το πρώτο και μοναδικό τρόπαιο μέχρι σήμερα στους Άγγλους.

Ξανά στην έδρα τους – Άτυχοι στο φινάλε

Πέρασαν 54 χρόνια και για το Euro 2020 (που εξαιτίας του κορονοϊού έγινε το 2021) το Γουέμπλεϊ ορίστηκε ως η έδρα των ημιτελικών και του τελικού του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Η Αγγλία βρέθηκε στον τελικό, ξανά στο «σπίτι» της και είχε την ευκαιρία απέναντι στην Ιταλία να πάρει το πρώτο της Euro.

O αγώνας ξεκίνησε ιδανικά, με τον Λουκ Σο να ανοίγει το σκορ στο 2′, κάτι που έκανε τους γηπεδούχους να πιστέψουν πως θα γίνει πράξη το γνωστό σύνθημα «It’s coming home».

Ο Μπονούτσι ισοφάρισε στο 67′ και το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι.

Οι Κέιν και Μαγκουάιρ ευστόχησαν στα πρώτα δύο χτυπήματα, με τους Ράσφορντ, Σάντσο και Σάκα να αστοχούν στη συνέχεια για να επικρατήσει με 3-2 η Ιταλία στη ρώσικη «ρουλέτα» και να πανηγυρίζει το τρόπαιο.

Ραντεβού για Ίβηρες και «Λιοντάρια» στο Βερολίνο

Για πρώτη φορά οι Άγγλοι φτάνουν σε έναν τελικό μακριά από την έδρα τους και στο Βερολίνο, είτε επιτέλους θα φέρουν το τρόπαιο σπίτι, παρά τη μέτρια εικόνα τους στο τουρνουά, είτε οι νεαροί Ισπανοί θα ολοκληρώσουν με τον ιδανικότερο τρόπο μία διοργάνωση στην οποία κυριάρχησαν απόλυτα…