Η πορεία του Παναιτωλικού μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Φωτογραφία: Intime

Παναιτωλικός

Η ιστορική πορεία του Παναιτωλικού στο Κύπελλο Ελλάδας 2023-24 (vid)

13.02.24 | 14:48

Γράφει: Βαγγέλης Κύρκος

Ήταν το 4ο λεπτό των καθυστερήσεων του επαναληπτικού προημιτελικού Κυπέλλου Ελλάδας, όταν ο Φακούντο Πέρες έστελνε την μπάλα στα δίχτυα του ΟΦΗ και επισφράγιζε μία ιστορική στιγμή για τον Παναιτωλικό.

Το ημερολόγιο έδειχνε 31 Ιανουαρίου 2024. Η ομάδα του Αγρινίου προκρινόταν εκείνη τη στιγμή στα ημιτελικά του θεσμού. Εκεί που δεν είχε φτάσει ποτέ ξανά στα σχεδόν 98 χρόνια ιστορίας της.

Πριν από αυτό το σημείο, ωστόσο, χρειάστηκε να περάσει ο Παναιτωλικός… από 40 κύματα για να βρεθεί εκεί. Και φυσικά, είχε ένα συστατικό που χρειάζονται όλες οι ομάδες στα «κυβικά» του για να πρωταγωνιστήσουν. Μπόλικη τύχη. Γιατί ήταν η ομάδα που είχε το πιο βατό πρόγραμμα μέχρι την τετράδα και οι λεπτομέρειες πήγαν όλες υπέρ της.

Η αρχή της πορείας των «καναρινιών» στη Ρόδο

Σαν να χρώσταγε κάτι η μοίρα στον Παναιτωλικό από την προηγούμενη σεζόν, όταν αποκλείστηκε από την Καλαμάτα στα πέναλτι, αυτήν τη φορά με τον Διαγόρα Ρόδου ήταν αυτός που θα έπαιρνε την πρόκριση στη «ρώσικη ρουλέτα».

Μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης, οι Αγρινιώτες έκαμψαν την αντίσταση του αντιπάλου με πρωταγωνστή τον Στεργιάκη, ο οποιος απέκρουσε δύο πέναλτι, όταν η μπάλα «έκαιγε».

Στα προηγούμενα 120 λεπτά, ο Παναιτωλικός πήρε προβάδισμα στο 22′ όταν οι Τορεχόν-Μπαλντασάρα συνδυάστηκαν και ο Βοΐλης σκόραρε. Ωστόσο, κράτησε το προβάδισμα μόλις για 2 λεπτά, καθώς ο Μανιάς από την άσπρη βούλα έκανε το 1-1.

Η καθοριστική αλλαγή στον πάγκο της ομάδας

Αυτό ήταν μόλις το δεύτερο παιχνίδι του Γιάννη Πετράκη στον πάγκο των «καναρινιών», ο οποίος κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Γκάμπριελ Σούρερ μόλις 6 ημέρες νωρίτερα. Ο έμπειρος Κρητικός επιθετικός είχε κάνει ντεμπούτο μόλις 3 ημέρες νωρίτερα, στον αγώνα πρωταθλήματος με την ΑΕΚ, στην «ΟPAP Arena».

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 3-0 για την Ένωση, ωστόσο ήταν σαν να είχε πάρει κάτι ο Παναιτωλικός από την αύρα της ομάδας που την προηγούμενη σεζόν κατέκτησε τόσο το πρωτάθλημα όσο και το Κύπελλο.

Τα παιχνίδια-θρίλερ με την Athens Καλλιθέα

Επόμενος αντίπαλος για τον Παναιτωλικό στη φάση των «16» ήταν η Αthens Καλλιθέα. Και μπορεί να πρόκειται για μια από τις καλύτερες ομάδες της Super League 2, όμως δεν έπαυε να πρόκειται για ομάδα της πιο κάτω κατηγορίας. Ενδεικτικό είναι ότι στην ίδια φάση κληρώθηκαν ως αντίπαλοι ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό και ο Άρης με την κάτοχο του τίτλου ΑΕΚ.

Ο πρώτος αγώνας έγινε στο Αγρίνιο στις 5 Δεκεμβρίου και φάνηκε πόσο δύσκολος θα ήταν από την αρχή. Ο Μουστακόπουλος στο 21′ και ο Ματίγια στο 50′ έδωσαν προβάδισμα δύο τερμάτων στην αθηναϊκή ομάδα, αλλά οι γηπεδούχοι «απάντησαν» στη συνέχεια με τα γκολ του Μαυρία στο 66′, του Τορεχόν στο 88′ και του Καρέλη στο 90+1′ για την ολική ανατροπή.

Ο επαναληπτικός στο «Γρηγόρης Λαμπράκης» ήταν εξίσου συναρπαστικός και παραλίγο να είχε το ίδιο σενάριο, απλώς αντίστροφα. Ο Παναιτωλικός πήρε προβάδισμα δύο γκολ, αλλά στη συνέχεια το έχασε. Το σκορ άνοιξε ο Μπρούνο Ντουάρτε στο 7′ με κεφαλιά σε εκτέλεση φάουλ του Λιάβα, ενώ στο 12′, ξανά από στημένη φάση, βρήκε δίχτυα με τον Χουάνπι με απευθείας εκτέλεση φάουλ.

Εκεί που όλα έδειχναν ότι είχαν τελειώσει, η Athens Καλλιθέα δεν τα παράτησε. Στο 36′ οι γηπεδούχοι μείωσαν σε 2-1 με τον Λουκίνα και έψαξαν το γκολ που θα τους έβαζε ξανά στο… κόλπο της πρόκρισης.

Στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Τόρες ισοφάρισε σε 2-2 για την αθηναϊκή ομάδα, όμως η μάχη με τον χρόνο αποδείχθηκε δύσκολο να είναι νικηφόρα, καθώς δεν μπόρεσε στα εναπομείναντα λεπτά των καθυστερήσεων να βρει ακόμη ένα γκολ. Μάλιστα, στο 90+8′ υπήρξε μια φάση που οι γηπεδούχοι ζήτησαν πέναλτι για χέρι του Μαλή στην περιοχή της ομάδας του, ωστόσο διαιτητής και VAR δεν έδωσαν κάτι.

Τα ιστορικά παιχνίδια των προημιτελικών με τον ΟΦΗ

Επόμενος αντίπαλος στο Κύπελλο Ελλάδας ήταν ο ΟΦΗ. Στο πρώτο παιχνίδι, στις 23 Ιανουαρίου, ο Παναιτωλικός με το γκολ του Καρέλη στις καθυστερήσεις έπαιρνε προβάδισμα πρόκρισης στα ημιτελικά, καθώς έφευγε με τη νίκη 2-1 από το «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης».

Οι Αγρινιώτες είχαν προηγηθεί με τον Ζοάο Πέδρο στο 19′, αλλά οι γηπεδούχοι είχαν ισοφαρίσει προσωρινά με τον Μπάκιτς στο 47′. Ήταν το δεύτερο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες μέσα σε τρεις ημέρες και μάλιστα στο ίδιο γήπεδο, καθώς το Σάββατο (20/1) είχαν παίξει για τη Super League. Ωστόσο, σε εκείνο το παιχνίδι οι Κρητικοί είχαν επικρατήσει με 1-0.

Πάντως, ο ΟΦΗ δεν ήταν στα καλύτερά του τη συγκεκριμένη περίοδο και αυτό ήταν κάτι ακόμη που βοήθησε τον Παναιτωλικό για να προχωρήσει στη διοργάνωση. Απόδειξη οι πολλές ευκαιρίες που έχασε στον επαναληπτικό του Αγρινίου στις 31/1, με το τελικό 3-1 να είναι σε μεγάλο βαθμό… μαγική εικόνα. Ωστόσο, αυτό καθόλου δεν πείραξε το σύνολο του Γιάννη Πετράκη.

Αφού πρώτα άντεξε την… καταιγίδα, ο Παναιτωλικός βρήκε πρώτος γκολ με τον Ντουάρτε στο 38′. Χωρίς πολλά πολλά, στο 58′ έγινε και το 2-0 με τον Χατζηθεοδωρίδη σε μια αντεπίθεση. Εκεί σχεδόν όλα είχαν τελειώσει και παρά τη μείωση του σκορ από τον Ισέκα στο 74′. Στις καθυστερήσεις ο Πέρες ήρθε απλώς να επισφραγίσει αυτό που φαινόταν ότι η μοίρα ετοίμαζε πολύ καιρό στα «καναρίνια».

Το γούρι με τις πράσινες εμφανίσεις

Στα τελευταία 3 παιχνίδια του Κυπέλλου Ελλάδας 2023-24 ο Παναιτωλικός απαρνήθηκε τα κλασικά κίτρινα-μπλε, για να φορέσει πράσινες εμφανίσεις με κίτρινες λεπτομέρειες. Δεδομένα, όπως φαίνεται, αυτό γίνεται για γούρι. Το οποίο και πιάνει.

Η ιδια… στυλιστική επιλογή φαίνεται ότι θα γίνει και το βράδυ της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου  και ώρα 19:30, που είναι προγραμματισμένος ο πρώτος ημιτελικός κόντρα στον Άρη.

Το Αγρίνιο κινείται στους ρυθμούς της αναμέτρησης και από την πρώτη στιγμή η ζήτηση των 4.300 εισιτηρίων ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Άλλωστε, μετά από δύο μήνες θα ανοίξουν και πάλι οι πόρτες των γηπέδων για τις ομάδες της Super League.

Το ιστορικό ραντεβού πλησιάζει. Λίγες ώρες έμειναν γι’ αυτό. Εκεί όπου θα φανεί κατά πόσο η ιστορική αυτή πορεία για τον Παναιτωλικό θα έχει και συνέχεια.