Φωτογραφία: Intime

Bloggers

Το όριο ηλικίας, ο νόμος Βρούτση και η περίπτωση Αντωνίου

13.07.24 | 11:37

Γράφει: Μαίρη Μπενέα

Μετά την κατάργηση του νόμου – έκτρωμα Αυγενάκη, για το όριο ηλικίας των 70 ετών στους συμμετέχοντες στις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών, ανοίγει ο δρόμος, για να αποκατασταθεί μιά ακόμη μεγαλύτερη αδικία!

Αφορά τον Αντιπρόεδρο της ΕΠΟ, Αστέριο Αντωνίου, η υποψηφιότητα του οποίου είχε κοπεί με οριακή πλειοψηφία 3-2 από την Επιτροπή Ελέγχου Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης, καθώς είχε κριθεί ότι, έχει κώλυμα εκλογιμότητας, επειδή έχει συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας του και εμπίπτει στην διάταξη του νόμου 4726/2020 του Λευτέρη Αυγενάκη, που απαγορεύει τη συμμετοχή λόγω ηλικιακού ορίου στις εκλογές αθλητικών ομοσπονδιών.

Ο νέος νόμος του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, που κατήργησε το όριο ηλικίας των 70 ετών, δημιούργησε και πάλι εμπόδιο στον κ. Αντωνίου, καθώς έθετε χρονικό όριο ισχύος του την 1η Σεπτεμβρίου 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι, ο νόμος Βρούτση θα φτάσει για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, χωρίς τον περιορισμό του χρονικού ορίου ισχύος του, καθώς προκλήθηκε σωρεία αντιδράσεων στη διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Ιουλίου.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα αναμένεται να κριθεί από το Διαιτητικό Δικαστήριο η υποψηφιότητα του κ. Αντωνίου, ο οποίος έχει προσφύγει στο ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο του ποδοσφαίρου, κατά της αντισυνταγματικότητας του νόμου Αυγενάκη, γιά τις ηλικιακές διακρίσεις.

Με δεδομένο μάλιστα ότι, υπάρχει δεδικασμένο, για την αντισυνταγματικότητα του εκτρωματικού νόμου Αυγενάκη από το Πρωτοδικείο, που έδωσε το πράσινο φως σε υποψηφίους στις εκλογές μεγάλης αθλητικής ομοσπονδίας, οι οποίοι είχαν διαβεί το κατώφλι των 70, το πιθανότερο είναι ότι, το Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο θα δώσει το ΟΚ, για τη συμμετοχή Αντωνίου στις εκλογές της ΕΠΟ.

Με δεδομένο μάλιστα ότι, ο Αντιπρόεδρος της ΕΠΟ είναι ο μοναδικός, που πλήττεται άδικα από το νόμο Αυγενάκη, καθώς μόνον οι εκλογές της ΕΠΟ γίνονται μέσε στο καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 22 Ιουλίου, δηλαδή πριν από το χρονικό περιορισμό της 1ης Σεπτεμβρίου, που θέτει ο νόμος Βρούτση, που κατήργησε το ηλικιακό όριο των 70 ετών, θα ήταν εξώφθαλμα άδικο να μην επιτραπεί στον κ. Αντωνίου, να συμμετέχει στις εκλογές της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Μάλιστα αυτός είναι και ο λόγος, που ακόμη δεν έχουν τυπωθεί τα ψηφοδέλτια των εκλογών της ΕΠΟ, καθώς αναμένεται η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που θα κρίνει εάν θα είναι υποψήφιος.