Μια εκ των Ισπανίας ή, Αγγλίας θα σηκώσει το τρόπαιο του Euro 2024 Φωτογραφία: Eurokinissi

Διεθνή

Euro 2024: Η ώρα της στέψης – Ο τελικός της «απόλυτης» Ισπανίας απέναντι στην Αγγλία των μεγάλων ανατροπών

14.07.24 | 08:18

Η ώρα στέψης του νέου πρωταθλητή Ευρώπης σε επίπεδο εθνικών ομάδφων έφθασε!

Το βράδυ της Κυριακής (14/7, 22:00 ΕΡΤ1) ή, μπορεί και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, στο «Ολυμπιακό Στάδιο» του Βερολίνου θα γίνει γνωστό το όνομα της ομάδας που θα σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο του Euro 2024 στον ουρανό της γερμανικής πρωτεύουσας

Ισπανία και Αγγλία υπόσχονται πλούσιο θέαμα, αγωνία και πολλές συγκινήσεις στο μεγάλο τελικό του 17ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γερμανίας,  έναν τελικό που αναμένεται να καθηλώσει εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον πλανήτη και κυρίως τους πολίτες των δύο χωρών, που μέσα στο καλοκαίρι θα περιμένουν να πανηγυρίσουν με το δικό τους τρόπο!

Η «φούρια ρόχα» θα παλέψει για τον τέταρτο ευρωπαϊκό της τίτλο στον πέμπτο τελικό που θα είναι παρούσα, τα «Τρία Λιοντάρια» για το πρώτο τους ευρωπαϊκό τρόπαιο στον δεύτερο τελικό που θα βρεθούν και πρώτο μακριά από το Νησί!

Ματς που περιμένει ολόκληρη η ποδοσφαιρική Ευρώπη και όχι μόνο

Η πορεία των δύο φιναλίστ στο τρέχον τουρνουά αφήνει πολλές υποσχέσεις.

Από τη μία η Ισπανία των έξι σερί νικών στην φάση των ομίλων και στα νοκ άουτ (η μία εξ αυτών στην παράταση του αξέχαστου προημιτελικού με τη Γερμανία), για πολλούς η κορυφαία ομάδα της διοργάνωσης.

Μια καλοδουλεμένη μηχανή που έχει φτιάξει ο Λουίς ντε λα Φουέντε να αποδίδει εντυπωσιακά αποτελέσματα και στις τρεις γραμμές του γηπέδου. Μία ομάδα με πλούσιο επιθετικό ταλέντο, η οποία συνδυάζει άπλετη εμπειρία (Ρόδρι, Νάτσο, Μοράτα) και ταυτόχρονα διαθέτει στις τάξεις ορισμένα από τα ανερχόμενα αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, προεξέχοντος του 17χρονου, Λαμίν Γιαμάλ, με άξιο συμπαραστάτη τον Νίκο Γουίλιαμς.

Από την άλλη η Αγγλία, η ομάδα των μεγάλων ανατροπών. Τα «Τρία Λιοντάρια» του «παρεξηγημένου», αλλά απόλυτα αποτελεσματικού, Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, έχουν καταφέρει κάτι που δύσκολα συναντά κανείς στην πορεία των διοργανώσεων.

Να φτάσει μέχρι τον τελικό έχοντας βρεθεί πίσω στο σκορ και στα τρία ματς των νοκ άουτ, ωστόσο, πάντα βρίσκει τον τρόπο να επιστρέφει και να κάνει την ανατροπή. Το έκανε με την Σλοβακία (από 0-1, 2-1 στην παράταση) μεε την Ελβετία (από 0-1, ισοφάρισε και στα πέναλτι πήρε το «εισιτήριο») και με την Ολλανδία (από 0-1 σε 2-1 στις καθυστερήσεις).

Το παρελθόν

Οι δύο εθνικές ομάδες ποδοδφαίρου συναντήθηκαν δύο φορές πέρυσι, αλλά όχι σε επίπεδο ανδρών.

Αρκετές εβδομάδες μετά την επικράτηση της Αγγλίας U21 με 1-0 επί του αντίστοιχου συγκροτήματος της Ισπανίας στον τελικό της διοργάνωσης (1-0), ήρθε η γυναικεία ομάδα της χώρας της Ιβηρικής χερσονήσου να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, επικρατώντας στον τελικό της Αγγλίας με το ίδιο σκορ (1-0).

Η Ισπανία σε επίπεδο ανδρών αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1964, το 2008 και το 2012, διεκδικεί το τέταρτο τρόπαιο «Henri Delaunay», που θα την φέρει στην απόλυτη κορυφή της λίστας των κατακτήσεων.

Η Αγγλία, από τη μεριά της δεν έχει βρεθεί ποτέ στο «Εβερεστ» της Γηραιάς ηπείρου. Θα αναζητήσει το πρώτο της τρόπαιο στην Ιστορία της στη συγκεκριμένη διοργάνωση, που αν τα καταφέρει θα είναι και ο «παρθενικός» κορυφαίος της τίτλος μετά από 58 χρόνια και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966.

Απουσίες

Πλήρης θα παραταχθεί η ομάδα του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να παρατάξει την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα.

Από τη μεριά του ο Λουίς ντε λα Φουέντε θα έχει πλέον στη διάθεσή του τους Λε Νορμάντ και Καρβαχάλ, οι οποίοι εξέτισαν τις ποινές τους. Μοναδικός απών θα είναι ο τραυματίας Πέδρι.

Ο… πρωτάρης Λετεξιέ

Διαιτητής του αποψινού τελικού ορίστηκε ο 35χρονος Γάλλος Φρανσουά Λετεξιέ, ο οποίος είναι διεθνής από το 2017.

Είναι δικαστικός επιμελητής στο επάγγελμά του εκτός γηπέδων, θα «σφυρίξει» για πρώτη φορά στην καριέρα του σε τελικό κορυφαίας διοργάνωσης, έχοντας νωρίτερα μοναδική του εμπειρία την παρουσία του στο ματς του Ευρρωπαϊκού Super Cup της περασμένης περιόδου, ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι και στη Σεβίλλη.

Θα έχει για βοηθούς τους συμπατριώτες του Σίριλ Μουγκνιέ και Μεχντί Ραχμουνί, ενώ 4ος ορίστηκε ο Πολωνός Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Οι Γάλλοι Ζερόμ Μπρισάρ και Βίλι Ντελαγιό θα είναι υπεύθυνοι για το VAR.

Ο Λετεξιέ έχει ήδη διαιτητεύσει σε 65 επίσημους αγώνες της UEFA, συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωπαϊκού Super Cup του 2023.

Στη διάρκεια του τρέχοντος τουρνουά έχει «σφυρίξει» σε τρεις αγώνες των ομίλων. Ισπανία-Γεωργία 4-1, Δανία-Σερβία 0-0 και Κροατία-Αλβανία 2-2.

Ήταν επίσης ο τέταρτος διαιτητής στον εναρκτήριο αγώνα μεταξύ Γερμανίας και Σκωτίας.

Οι πιθανές ενδεκάδες

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς ντε λα Φουέντε): Ουνάι Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάντ, Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Φαμπιάν Ρουίθ, Ρόδρι, Όλμο, Γιαμάλ, Νίκο Γουίλιαμς, Μοράτα.

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σαουθγκέιτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Γκουέχι, Σο, Μέινου, Ράις, Σάκα, Μπέλινγχαμ, Φόντεν, Κέιν.

Η πορεία τους προς τον τελικό

ΙΣΠΑΝΙΑ

2ος Όμιλος

3-0 εναντίον της Κροατίας (29΄ Μοράτα, 32΄ Φαμπιάν Ρουίθ, 45+2΄ Καρβαχάλ)

1-0 εναντίον της Ιταλίας (55΄ αυτ. Καλαφιόρι)

1-0 εναντίον της Αλβανίας (13΄ Φεράν Τόρες)

Φάση των «16»

4-1 εναντίον της Γεωργίας (39΄ Ρόδρι, 51΄ Φαμπιάν Ρουίθ, 75΄ Νίκο Γουίλιαμς, 83΄ Όλμο – 18΄ αυτ. Λε Νορμάντ)

Προημιτελικοί

2-1 εναντίον της Γερμανίας στην παράταση (51΄ Όλμο, 119΄ Μερίνο – 89΄ Βιρτς)

Ημιτελικοί

-2-1 εναντίον της Γαλλίας (21΄ Γιαμάλ, 25΄ Όλμο – 9΄ Κολό Μουανί)

ΑΓΓΛΙΑ

3ος όμιλος

1-0 εναντίον της Σερβίας (13΄ Μπέλινγχαμ)

1-1 με τη Δανία (18΄ Κέιν – 34΄ Χιούλμαντ)

0-0 με τη Σλοβενία

Φάση των «16 »

2-1 τη Σλοβακία στην παράταση (90+5΄ Μπέλινγχαμ, 91΄ Κέιν – 25΄ Στραντς)

Προημιτελικοί

5-3 εναντίον της Ελβετίας στα πέναλτι/1-1 κ.δ. και παρ. (80΄ Σάκα – 75΄ Εμπολό)

Ημιτελικοί

2-1 την Ολλανδία (18΄ πέν. Κέιν, 90+1΄ Γουάτκινς – 7΄ Σίμονς).