Screenshot YouTube

Διεθνή

Πρώην διαιτητής FIFA μιλά για σκάνδαλο με τον ορισμό του Λετεξιέ στον τελικό του Euro

14.07.24 | 10:15

Για σκάνδαλο από την πλευρά της UEFA, στον τρόπο χειρισμού της διαιτησίας των αγώνων του Euro 2024, αλλά και για τον ορισμό του Φρανσουά Λετεξιέ στον τελικό, μιλά ο πρώην διαιτητής FIFA, Ράφαλ Ροστκόφσκι.

Η αρχή έγινε με τον Ίστβαν Κόβακς, τον 39χρονο Ρουμάνο ρέφερι, ο οποίος «σφύριξε» σε δύο αγώνες της διοργάνωσης, αμφότεροι στη φάση των ομίλων, ενώ στη συνέχεια τέθηκε εκτός από τους επικεφαλής της επιτροπής ορισμού διαιτητών της UEFA, και συνεχίστηκε με τους Ορσάτο και Μαρτσίνιακ.

«Ο τρόπος που η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία μεταχειρίστηκε τους Μαρτσίνιακ, Ορσάτο και Κόβακς είναι σκανδαλώδης. Ο τελευταίος εγκαταλείφθηκε και “θυσιάστηκε” από την UEFA» είπε ο Ρατκόφσκι με παρέμβαση του στην πολωνική TVP Sport, συνέντευξη την οποία αποκάλυψε η ρουμανική ιστοσελίδα digisport.

«Ο Λετεξιέ έδωσε πέναλτι εκτός περιοχής»

Ο 51χρονος πρώην διαιτητής επικρίνει και τον ορισμό του Γάλλου Φρανσουά Λετεξιέ στον αποψινό μεγάλο τελικό, ανάμεσα σε Ισπανία και Αγγλία.

Μιλά για μία «αποκλειστικά πολιτική» απόφαση κι εκτιμά ότι στον καταληκτικό αγώνα του τουρνουά έπρεπε να σφυρίξει, είτε ο συμπατριώτης του, Σιμόν Μαρτσίνιακ, είτε ο Ιταλός Ντανιέλ Ορσάτο, που βρίσκεται στο τέλος της καριέρας του, είτε ο Ρουμάνος Ίστβαν Κόβακς.

Για τον ρέφερι του τελικού αναφέρει: «Ο Φρανσουά Λετεξιέ είναι ένα μεγάλο ταλέντο, ένας από τους καλύτερους σε αυτό το τουρνουά, αλλά ο ορισμός ενός άπειρου διαιτητή ακόμα και στους ημιτελικούς του Champions League είναι υπερβολικός.

Επιπλέον, ο Λετεξιέ προκάλεσε αναταραχή με τις υποδείξεις του στον αγώνα playoffς των Ολυμπιακών Αγώνων, μεταξύ Ινδονησίας και Γουινέας, τον περασμένο Μάιο.

Έδωσε πέναλτι στη Γουινέα, ενώ έγινε καθαρό φάουλ εκτός περιοχής. Έκανε επίσης άλλα σημαντικά λάθη, με αποτέλεσμα να στείλει “σπίτι” της την Ινδονησία. Δυστυχώς, η FIFA δεν παρείχε σύστημα VAR σε αυτή τη φάση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ροστκόφσκι.

Η καλύτερη τριάδα

«Οι τρεις καλύτεροι διαιτητές στην Ευρώπη φέτος είναι οι Μαρτσίνιακ, Ορσάτο και Κόβακς. Όλοι τους επιβεβαίωσαν την αξία τους στο EURO 2024.

Ο Κόβακς είναι πραγματικό αστέρι. Ήταν εξαιρετικός διαιτητής την άνοιξη, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά και στο EURO 2024, στον αγώνα Τσεχία – Τουρκία.

Συμμορφώθηκε πλήρως με τους νέους κανονισμούς της UEFA, τιμωρώντας με κίτρινη κάρτα οποιαδήποτε μορφή αντιαθλητικής συμπεριφοράς, όπως διαμαρτυρίες ή ασέβεια από πλευράς των παικτών.

Η UEFA ήθελε όλοι οι παίκτες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του πάγκου και των προπονητών, να τιμωρούνται με κίτρινη κάρτα αν διαμαρτύρονταν στον διαιτητή. Και αυτό έκανε ο Κόβακς, δείχνοντας 20 κάρτες στον αγώνα Τσεχία – Τουρκία.

Η UEFA εκτίμησε τον Κόβακς γι’ αυτό και τον επιβράβευσε; Όχι. Αφού οι δύο ομάδες και τα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να επικρίνουν τον διαιτητή για τις κάρτες που έδειξε, η UEFA τον “αποκήρυξε” και παρέμεινε σιωπηλή, σαν να μην είχαν σχέση οι αποφάσεις του με τους κανονισμούς της.

Προς χάριν της «γενικής ειρήνης», η UEFA θυσίασε τον Κόβακς και τον έστειλε σπίτι του», είπε ο Πολωνός.