Φωτογραφία: Intime

Euro 2024

Ισπανία – Αγγλία 2-1: Επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 12 χρόνια (videos)

14.07.24 | 23:55

Γράφει: Μάριος Βλαβιανός

Η Ισπανία επικράτησε με 2-1 της Αγγλίας, στον σπουδαίο τελικό του Euro 2024, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου και επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης, μετά από 12 χρόνια, φτάνοντας τις τέσσερις κατακτήσες.

Από την άλλη, τα «τρία λιοντάρια» έφτασαν σε δεύτερο συνεχόμενο τελικό, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να φτάσουν στην κατάκτηση του πρώτου Euro της ιστορίας τους.

Το σκορ άνοιξε ο εντυπωσιακός Νίκο Γουίλιαμς, με τον Πάλμερ να ισοφαρίζει με ένα εκπληκτικό σουτ έξω από την περιοχή. Το «χρυσό» γκολ των Ισπανών, σημείωσε το 86′, ο Οιρθάμπαλ με κοντινή προβολή.

Το παιχνίδι

Σε έναν ισπανικό… μονόλογος εξελίχθηκε το πρώτο δεκάλεπτο του τελικού. Η ομάδα του Ντε Λα Φουέντε, κυρίως από τα αριστερά και με τους ταχύτατους Κουκουριέγια-Γουίλιαμς, προσπαθούσε να επιβάλλει τον δικό της ρυθμό.

Την ίδια στιγμή η Αγγλία με υπομονή και εξαιρετική αμυντική φιλοσοφία, είχε κλείσει κάθε διάδρομο προς την εστία του Πίκφορντ, περιμένοντας να «χτυπήσει» στην κόντρα επίθεση, αναζητώντας την  ευκαιρία της, με κύριους εκφραστές τους Μπέλιγχαμ και Σάκα, ο οποίος είχε και την πρώτη… μονομαχία στο παιχνίδι με τον Ντάνι Καρβαχάλ.



Άξια αναφοράς, η φάση του 12ο λεπτού, όπου με τρομερή ενέργεια, ο Νίκο Γουίλιαμς από τα αριστερά, όμως ο εξαιρετικός Στόουνς σταμάτησε τον μεσοεπιθετικό της Αθλέτικ Μπιλμπάο και έδιωξε σε κόρνερ, πρωτού γίνουν πιο επικίνδυνοι οι Ισπανοί.



Ίδια εικόνα σε όλο το α’ μέρος

Όσο περνούσαν τα λεπτά του πρώτου μέρος, το τέμπο του αγώνα παρέμενε το ίδιο, με την Ισπανία να διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Η Αγγλία ωστόσο έπαιρνε δειλά-δειλά κάποια μέτρα στον αγωνιστικό, χωρίς όμως να μπορεί να φτιάξει κάποια φάση, κάτι το οποίο συμβαίνει και με τους Ίβηρες που δεν είχαν κάποια μεγάλη ευκαιρία, εξαιτίας και της εξαιρετικής αμυντικςή προσέγγισης από την ομάδα του Σάουθγκεϊτ.

Πρώτη… κανονική ευκαιρία στο φινάλε του ημιχρόνου

Η πρώτη ευκαιρία σε ροή άγωνα ήρθε… στο τέλος του ημιχρόνου. Στο 44′, ο Μπέλιγχαμ έκλεψε την μπάλα από τον Καρβαχάλ, ο Κέιν σούταρε, κόντραρε στον Ρόδρι και στη συνέχεια ο Γουόκερ κέρδισε φάουλ σε καλό σημείο, για την Αγγλία.

Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ράις, η μπάλα έφτασε στον Φόντεν στο δεύτερο δοκάρι και ο Άγγλος μεσοεπιθετικός εκτέλεσε στην κίνηση, ωστόσο ο Σιμόν μπλόκαρε σταθερά, κρατώντας το 0-0, σκορ με το οποίο πήγαν οι δυο ομάδες στα αποδυτήρια.



Μπήκαν… φουριόζοι οι Ισπανοί και 1-0!

Το δεύτερο ημίχρονο δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει ιδανικότερα για τους Ίβηρες. Στο 47′, ο Γιαμάλ συνέκλινε εξαιρετικά και έστρωσε στον Νίκο Γουίλιαμς, που νίκησε τον Πίκφορντ με διαγώνιο σουτ από τα αριστερά!



Πριν καλά καλά κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, στο 49′, η Ισπανία έχασε μοναδικοί ευκαιρία να βάλει… τέλος στα όνειρα των Άγγλων. Ο Όλμο έγινε κάτοχος της μπάλας μέσα στην περιοχή αλλά δεν τελείωσε καλά τη φάση και η μπάλα κατέληξε άουτ.



Η Ισπανία συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και στο 55′, μετά από εξαιρετική κάθετη του Γιαμάλ, ο Μοράτα πλάσαρε από τα δεξιά, ωστόσο ο Στόουνς έδιωξε την μπάλα – η οποία πάντως δεν είχε πάρει πορεία προς την εστία.



Ισορροπία, ισοφάριση και… χαμός στο Βερολίνο

Η Αγγλία έπρεπε να βγάλει αντίδραση. Ο Σάουθγκεϊτ έφερε από τον πάγκο τους Γουότκινς και Πάλμερ, στην απέλπιδα προσπάθεια, να φτάσουν τα «τρία λιοντάρια» στην ισοφάριση.

Και αυτή ήρθε στο 73′. Μπούκα του Σάκα από τα δεξιά, γύρισε στον Μπέλιγχαμ κι εκείνος έστρωσε ιδανικά στον Πάλμερ και ο νεαρός παικταράς της Τσέλσι κάρφωσε την μπάλα στα δίχτυα με τρομερό σουτ έξω από την περιοχή, φέρνοντας τους χιλιάδες Άγγλους στις εξέδρες σε… έξαψη!



Ο τελικός ξεκίνησε από την αρχή, με τους Ισπανούς να πληρώνουν την επιπολαιότητα τους και τον Σάουθγκεϊτ να δικαιώνεται ξανά, με τις κινήσεις που έκανε από τον πάγκο.

Ισπανικό προβάδισμα και αγγλικό «εγκεφαλικό»

Στο 86′ η Ισπανία όμως είχε την τελευταία λέξη. Μπαλιά-ξυραφιά από τον Κουκουρέγια, ο Οιρθάμπαλ κινήθηκε στην πλάτη της άμυνας της Αγγλίας και έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα με κοντινή προβολή. κάνοντας το 2-1, με τους Ισπανούς να ξεσπούν σε έξαλλους πανηγυρισμούς.



Τρία λεπτά αργότερα, η Αγγλία έχασε μια μοναδική τριπλή ευκαιρία. Τρεις διαδοχικές κεφαλιές, η πρώτη (Ράις) σταμάτησε στα χέρια του Σιμόν, η δεύτερη (Γκουεΐ) πάνω στη γραμμή από τον Όλμο και η τρίτη (Ράις) πέρασε άουτ, σε μια αδιανόητη φάση για την Αγγλία.



Το τελικό σφύριγμα βρήκε τους Ισπανούς να πανηγυρίζουν τη σπουδαία και απολύτως δίκαια κατάκτηση, ενώ από την άλλη, οι Άγγλοι έχασαν τη δεύτερη συνεχόμενη ευκαιρία τους, στρέφοντας τις ελπίδες τους, για κάποια κούπα, είτε στο Μουντιάλ της Αμερικής το 2026, είτε στο Euro 2028, στη Μ. Βρετανία.

Ισπανία – Αγγλία 2-1

Ισπανία (Λουίς Ντε Λα Φουέντε): Σιμόν, Καρβαχάλ, Λε Νορμάν (83′ Νάτσο), Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Ρόδρι (46′ Θουμπιμέντι), Ρούιθ, Γιαμάλ, Όλμο, Γουίλιαμς, Μοράτα (68′ Οιαρθάμπαλ)

Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Γκουεΐ, Σάκα, Μέινου (70′ Πάλμερ), Ράις, Σο, Φόντεν (89′ Tόνει), Μπέλιγχαμ, Κέιν (61′ Γουότκινς)