Φωτογραφία: Intime

Διαιτησία

Με το «δεξί» στην πρεμιέρα του Euro U19

17.07.24 | 10:32

Γράφει: Avatar photo

Ο Βασίλης Φωτιάς ήταν εντυπωσιακός στο πρώτο του παιχνίδι στο Μπέλφαστ. Ο διεθνής διαιτητής πραγματοποίησε αψεγάδιαστη εμφάνιση στην αναμέτρηση Γαλλία-Τουρκία (2-1), παρουσία των υπόλοιπων ξένων ρέφερι που κλήθηκαν να διευθύνουν ματς στην τελική φάση του Εuro U19. Όλοι πήγαν στο γήπεδο για να τον δουν από κοντά να σφυρίζει τον σημαντικό αγώνα.

Η Τουρκία προηγήθηκε στο 4ο λεπτό.  Η Γαλλία ισοφάρισε στο 66′. Ο Φωτιάς καταλόγισε σωστά πέναλτι υπέρ των «τρικολόρ» σε ανατροπή ποδοσφαιριστή τους μέσα στην  αντίπαλη   περιοχή στο   86ο  λεπτό. Από  την   εκτέλεση  έγινε το 2-1  και διαμορφώθηκε το αποτέλεσμα στην αναμέτρηση. Παρατηρητής διαιτησίας στο παιχνίδι ήταν ο Ντέιβιντ Ελερέι. Ο γνωστός  πρώην διεθνής Άγγλος ρέφερι που αρκετά χρόνια είναι συνεργάτης της UEFA σε διαιτητικά θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από την απόδοση του Φωτιά. «Ξέχασες τις κάρτες;»

Ο Έλληνας  διαιτητής αντιμετώπισε με ψυχραιμία το ματς. Μετά το γκολ της Τουρκίας ανέβηκε απότομα ο ρυθμός και η ένταση στον αγωνιστικό χώρο. Ο Φωτιάς έκανε διαχείριση, αποφεύγοντας να δείξει κάρτες. Για να μην του «διπλώσουν» στο δεύτερο   ημίχρονο. Τελικά δεν χρειάστηκε να βγάλει κάποια για να τιμωρήσει ποδοσφαιριστή. Ο Ελερέι τον ρώτησε αστειευόμενος μετά τη λήξη του αγώνα: «Τι έγινε, ξέχασες τις κάρτες;» Όμως ο Άγγλος ήταν σύμφωνος με τις αντιδράσεις του Φωτιά στις δύσκολες φάσεις και του άρεσε ότι δεν έδειξε κάρτα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Πολύ καλός ήταν ο διεθνής βοηθός Ανδρέας Φωτόπουλος αλλά και Μαλτέζος ρέφερι που άσκησε τα καθήκοντα του δεύτερου βοηθού.

Γενικώς η διαιτητική ομάδα τα πήγε περίφημα σε αυτό το παιχνίδι. Μαλτέζος ήταν και ο τέταρτος διαιτητής. Ο Φωτιάς θα αγωνιστεί ως τέταρτος διαιτητής σε παιχνίδι της 2ης  αγωνιστικής των ομίλων και λογικά θα διαιτητεύσει κάποιο της 3ης. Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστοί οι ορισμοί στα επόμενα ματς. Η αρχή ήταν καλή για τον Φωτιά στο τουρνουά και θα τον βοηθήσει ψυχολογικά για τη συνέχεια.