Youtube Screenshot/Chelsea FC Official

Διεθνή

Σάλος με Έντσο Φερνάντες: Τα ρατσιστικά συνθήματα, η απολογία και η θέση της Τσέλσι (video)

17.07.24 | 12:00

Παγκόσμιος σάλος έχει δημιουργηθεί, από τα όσα έλαβαν χώρα, αμέσως μετά τον τελικό του Copa America, ανάμεσα στην Αργεντινή και την Κολομβία.

Συγκεκριμένα, οι παίκτες της Αλμπισελέστε σε ζωντανή μετάδοση που έκανε ο Έντσο Φερνάντες στα social media, τραγούδησαν ρατσιστικά και ξενοφοβικά συνθήματα μέσα στο πούλμαν της ομάδας με στόχο τους Γάλλους «ομόλογούς» τους και την καταγωγή τους.

«Παίζουν για τη Γαλλία, αλλά είναι από την Ανγκόλα. Οι μητέρες τους είναι Νιγηριανές και οι πατέρες του Καμερουνέζοι, όμως το διαβατήριό τους γαλλικό», ήταν ορισμένοι από τους προκλητικούς στίχους που ακούστηκαν στο live του Φερνάντες.

Η γαλλική αντίδραση και η απολογία του Φερνάντες

Όπως είναι λογικό, η πλευρά της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Γαλλίας, ανακοίνωσε πως θα κινηθεί νομικά κατά της AFA, φτάνοντας το θέμα μέχρι τη FIFA«Η σοβαρότητα αυτών των σοκαριστικών σχολίων, αντιτίθεται με τις αξίες του αθλήματος και τα ανθρώπινα δικαιώματα», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της καταδικάζοντας «τα ρατσιστικά σχόλια που προωθούν τις διακρίσεις» των Αργεντινών.

Ο ντόρος που προκλήθηκε, σε παγκόσμιο επίπεδο, έφερε τον Έντσο Φερνάντες σε τρομερά δύσκολη θέση, με τον μέσο της Τσέλσι να ζητά συγγνώμη μέσω ενός story που ανέβασε τονίζοντας πως παρασύρθηκε από την χαρά της κατάκτησης του τροπαίου και πως όλα αυτά δεν τον εκφράζουν, αφού στέκεται απέναντι σε κάθε μορφή διάκρισης.

Το story του Αργεντίνου:

«Θέλω να απολογηθώ ειλικρινά για το βίντεο που πόσταρα στο Instagram μου κατά την διάρκεια των πανηγυρισμών με την εθνική μου ομάδα. Το σύνθημα περιείχε πολύ επιθετική γλώσσα και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις λέξεις αυτές.

Στέκομαι ενάντια στις διακρίσεις σε όλες τους τις μορφές και απολογούμαι που παρασύρθηκα από την ευφορία των πανηγυρισμών για την κατάκτηση του Copa America. Αυτό το βίντεο, αυτή η στιγμή, αυτές οι λέξεις, δεν αντικατοπτρίζουν τα ”πιστεύω” μου ή τον χαρακτήρα μου.

Ζητώ πραγματικά συγγνώμη».

‘Εξαλλοι οι Γάλλοι παίκτες της Τσέλσι – Άμεση αντίδραση από τους «μπλε»

Η ενέργεια του Έντσο Φερνάντες δεν άφησε ανεπηρέαστους και τους Γάλλους συμπαίκτες του στην Τσέλσι (Γκουστό, Ουγκοτσούκου, Ενκουκού, Φοφανά, Ντισασί και Μπαντιασίλ), οι οποίοι είναι, σύμφωνα με τα αγγλικά Media, έξαλλοι με τον Φερνάντες.

Ο Φοφανά μάλιστα, δεν δίστασε να δημοσιεύσει σχετική ιστορία στον λογαριασμό του στο Instagram, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ποδόσφαιρο το 2024: Ασυγκράτητος ρατσισμός».

Από την άλλη, δεν θα μπορούσε να μην πάρει θέση, στα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ώρες, με τους «μπλε» του Λονδίνου να εκδίδει ανακοίνωση για το συμβάν, αλλά και για την απολογία του ποδοσφαιριστή τους.

«Η Τσέλσι βρίσκει εντελώς απαράδεκτη κάθε μορφή τέτοιας συμπεριφοράς. Είμαστε υπερήφανοι που αποτελούμαστε από ανθρώπους από όλους τους πολιτισμούς και τις κουλτούρες. Αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε τη δημόσια συγγνώμη του ποδοσφαιριστή μας και θα τη χρησιμοποιήσουμε ως εκπαίδευση. Ο σύλλογος έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για το πειθαρχικό παράπτωμα».