Creative team Foivos Mouratidis

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Μάρτιν Μπρέθγουεϊτ: Η ποιοτική αναβάθμιση στην επίθεση του Ολυμπιακού

19.07.24 | 12:55

Γράφει: Θάνος Κονταξής

Ο Μάρτιν Μπρέθγουεϊτ βρίσκεται μια ανάσα από τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, με τον Δανό στράικερ να έρχεται για να εκτοξεύσει την ποιότητα της ομάδας και να δώσει πολλές λύσεις στον Μεντιλίμπαρ.

Μία από τις θέσεις που αναζητούσε παίκτη ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ήταν αυτή του δεύτερου επιθετικού καθώς μετά την αποχώρηση των Ναβάρο, Γιόβετιτς και Ελ Αραμπί, αυτή έμεινε κενή.

Ο Ολυμπιακός φυσικά, έδωσε μεγάλη μάχη έτσι ώστε να μη χρειαστεί να βγει στην αγορά για την απόκτηση ενός ακόμα επιθετικού και όπως όλα δείχνουν την κέρδισε, καθώς μετά τη διαφαινόμενη παραμονή του Αγιούμπ Ελ Κααμπί, το τοπίο ξεκαθάρισε.

Αυτό που θέλω να πω, είναι πως δεν μπορείς να αγοράσεις τον «δεύτερο» επιθετικό σου (στις ομάδες υπάρχει μια ιεραρχία ανά θέση, αλλά το ποδοσφαιρικά σωστό είναι να μην υπάρχει σιγουριά για κανέναν), αν δεν ξέρεις ποιος θα είναι ο πρώτος. Έτσι αφού ο Μαροκινός στράικερ παραμένει στον Πειραιά με ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο, ο Μεντιλίμπαρ και οι συνεργάτες του ήξεραν τι στιλ επιθετικού ήθελαν και βρήκαν όσα ζητούσαν στο πρόσωπο του Μάρτιν Μπρέθγουεϊτ.

Τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των Ελ Κααμπί και Μπρέθγουεϊτ

Ξεκινώντας από το οικονομικό κομμάτι, είναι δεδομένο πως ο Ολυμπιακός θα έχει ένα επιθετικό δίδυμο, πέραν από το πιο ποιοτικό, ίσως και το ακριβότερο του πρωταθλήματος εδώ και χρόνια.

Αγωνιστικά, οι δύο παίκτες μπορεί να φαίνονται κοντά, ωστόσο, μεταξύ τους έχουν αρκετές διαφορές και με λίγα λόγια ο ένας συμπληρώνει τον άλλον.

Ο Ελ Κααμπί παρότι βγαίνει χαμηλά για να βοηθήσει στο build up, είναι ένας παίκτης που δραστηριοποιείται κυρίως μέσα στο αντίπαλο «κουτί». Έτσι βγάζει το ψωμί του, κάνοντας γκολ με τη μία επαφή. Στον αντίποδα, ο Μπρέθγουεϊτ, έχει σχεδόν 500 ματς καριέρας αλλά τα 100 τα έχει παίξει ως αριστερός ακραίος επιθετικός και όντας δεξιόπαδαρος, ξέρει να συγκλίνει και να επιτίθεται διαγώνια στο γήπεδο. Ο Δανός ακόμα και όταν αγωνίζεται ως σέντερ φορ, νιώθει πιο άνετα στο να βγαίνει μεν από την περιοχή, αλλά να δημιουργεί μόνος του τις συνθήκες για τον ίδιο αλλά και για τους συμπαίκτες του.

Το Heatmap της περσινής χρονιάς του Αγιούμπ Ελ Κααμπί.
Το heatmap της περσινής χρονιάς του Αγιούμπ Ελ Κααμπί. Μπορεί να έρχεται χαμηλά για να βοηθήσει στο «χτίσιμο», παίζει όμως περισσότερο εντός περιοχής.
Το heatmap καριέρας του Μάρτιν Μπρέθγουεϊτ. Ξεχωρίζουν με έντονο πορτοκαλί, οι χώροι στους οποίους πατάει περισσότερο.
Το heatmap καριέρας του Μάρτιν Μπρέθγουεϊτ. Ξεχωρίζουν με έντονο πορτοκαλί, οι χώροι στους οποίους πατάει περισσότερο κι όπως είναι προφανές, αρέσκεται στο να παίζει και μακριά αλλά και μέσα στην περιοχή.

Ο Μαροκινός φορ του Ολυμπιακού, είναι πιο επικίνδυνος μπροστά στην εστία, φτάνει σε πιο ποιοτικές τελικές ενώ είναι και πιο αποτελεσματικός στον αέρα. Από την άλλη, ο Δανός συμμετέχει πιο πολύ στο passing game της ομάδας του, είναι πιο συνεπής και επιθετικός στην άμυνά του ενώ φυσικά είναι και πιο δημιουργικός.

H τακτική ευελιξία του Μπρέθγουεϊτ και η πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του

Ένα από στοιχεία που ξεχωρίζουν στον Μπρέθγουεϊτ είναι η τακτική του ευελιξία, παίζοντας σε διάφορες διατάξεις και συστήματα. Ο 33χρονος επιθετικός, πέρασε ένα μεγάλο μέρος της νεότερης κυρίως καριέρας του στα αριστερά της επίθεσης αλλά και ως δεύτερος επιθετικός. Στα τέσσερα χρόνια παρουσίας του στην Τουλούζ μεταξύ 2013 και 2017, όπου ξεχώρισε και πήρε ακριβή μεταγραφή στην Μίντλεσμπρο, έπαιξε τουλάχιστον σε 30 παιχνίδια ως αριστερός εξτρέμ ενώ με τους άλλους συλλόγους και την Εθνική ομάδα, αυτό το νούμερο τριπλασιάζεται.

Αυτό το στοιχείο του Δανού μπορεί να λύσει τα χέρια του Μεντιλίμπαρ σε μέρες και αγώνες που χρειάζεται δύο φορ στο ματς αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Όπως έκανε και πέρσι με τον Γιόβετιτς δηλαδή. Με τη διαφορά, πως ο Μπρέθγουεϊτ μπορεί να υπηρετήσει με άνεση και αποτελεσματικότητα και το ρόλο του μοναδικού επιθετικού.

Όπως την περσινή σεζόν στην Εσπανιόλ. Ο Δανός στράικερ πέτυχε 22 γκολ σε 43 ματς πρωταθλήματος από τη θέση του σέντερ φορ, βγήκε πρώτος σκόρερ στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας κι οδήγησε την ομάδα του στη La Liga μετά από μόλις ένα χρόνο απουσίας.

Τα δυνατά σημεία και η διαθεσιμότητα

Ο Μπρέθγουεϊτ μπορεί να φέρει ποιότητα αλλά και πολλά και διαφορετικά στοιχεία στο επιθετικό παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Αρχικά, η ταχύτητα και η ευκινησία του, τον βοηθούν έτσι ώστε να μπορεί να κουβαλάει για πολλά μέτρα την μπάλα, κάνοντάς τον πολύτιμο στις επιθετικές μεταβάσεις.

Επίσης, μπορεί να μην είναι ο πιο ψηλός επιθετικός (1,77) αλλά η δύναμη, η ισορροπία που έχει στον κορμό του αλλά και η φυσική του αντοχή, τον καταστούν δύσκολο αντίπαλο στις μονομαχίες. Μπορεί να βγει χαμηλά, να παίξει με άνεση με την πλάτη, να προστατέψει την μπάλα, να κάνει το link up play και να φύγει στο χώρο.

Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι επίσης σε υψηλά επίπεδα. Ντρίπλα, τεχνική στο σουτ, πάσα και διορατική ικανότητα, όλα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν στον Μπρέθγουεϊτ. Του αρέσει να τραβιέται στα πλάγια και να ξεκινάει από εκεί τις επιθέσεις του.

Αμυντικά δεν υστερεί. Είναι επίμονος, μαχητικός και εργατικός παίκτης, τρέχει πάντα πίσω στην αμυντική μετάβαση ενώ μπορεί και πιέζει έντονα και αποτελεσματικά αν του ζητηθεί.

Τέλος, ένα κοινό στοιχείο των νέων μεταγραφών του Ολυμπιακού, είναι η διαθεσιμότητα. Όπως ο Στάμενιτς και ο Κοστίνια, έτσι και ο Μπρέθγουεϊτ είναι παίκτης που παίζει ασταμάτητα ακόμα και στα 32 του. Ο Δανός μετράει δύο μεγάλους τραυματισμούς στην καριέρα του, έναν όταν ήταν νεαρός στην Έσμπιεργκ κι έναν στην Μπαρτσελόνα, κατά τα άλλα όμως τα νούμερα που έχει καταγράψει ανά σεζόν είναι… τρομακτικά. Από τα 20 του χρόνια που παίζει βασικός σε υψηλό επίπεδο και για 14 σεζόν που βρίσκεται στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, έχει μετρήσει συνολικά πάνω από 34,000 αγωνιστικά λεπτά, που με ένα πρόχειρο υπολογισμό είναι σχεδόν 2,400 ανά χρονιά.

Μάλιστα, η περσινή ήταν η σεζόν με τα περισσότερα παιχνίδια αλλά και λεπτά που έχει κάνει ποτέ, παίζοντας στα 45 από τα 49 ματς της Εσπανιόλ, συμπληρώνοντας 39 ενενηντάλεπτα.