Monobala Creative Team: Foivos Mouratidis

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Αναστασίου στο monobala.gr: «Αλλάζει το στιλ της ΑΕΚ ο Αλμέιδα»

19.07.24 | 18:20

Γράφει: Πάρης Τσελεπίδης

Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε τα φιλικά της παιχνίδια κόντρα στην Ομόνοια στο ΓΣΠ μία εβδομάδα πριν την έναρξη των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, με τον στρατηγικό διευθυντή της κυπριακής ομάδας τον Γιάννη Αναστασίου να μιλά στο monobala.gr για το πως είδε την «Ένωση».

Η ισόπαλη με σκορ 1-1 αναμέτρηση ήταν ουσιαστικά η πρόβα τζενεράλε, της ΑΕΚ εν όψει της αναμέτρησης στις 24 Ιουλίου με την Ίντερ Ντ΄ Εσκάλντες από την Ανδόρα, ενώ τον χαρακτήρα αυτό είχε ο αγώνας και για την Ομόνοια, καθώς αντιμετωπίζει την Τορπέντο από την Γεωργία.

Ματίας Αλμέιδα και Βάλντας Νταμπράουσκας είχανε την ευκαιρία να βγάλουνε χρήσιμα συμπεράσματα και τι θα πρέπει να διορθώσουνε μέχρι την έναρξη των ευρωπαϊκών τους ταξιδιών με στόχο την πρώτη τους πρόκριση.

«Θέλει χρόνο για να είναι έτοιμη»

«Η ΑΕΚ είναι μία ομάδα με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές έχοντας τη στιγμή αυτή πολλές επιλογές με εξαίρεση ίσως αυτού του επιθετικού. Κάτι που φάνηκε και από το γεγονός ότι στο δεύτερο ημίχρονο χρησιμοποιήθηκε ο Άμραμπατ», ήταν το πρώτο σχόλιο του έμπειρου Έλληνα τεχνικού για την εικόνα της ομάδας του Αλμέιδα για να αναφερθεί αμέσως μετά στον Αργεντινό τεχνικό.

«Η εντύπωση που μου δόθηκε μέσα από το φιλικό μας παιχνίδι ήταν ότι η ΑΕΚ θα προσπαθήσει να παίξει διαφορετικά τη νέα χρονιά. Θεωρώ ότι ο κ. Αλμέιδα με τους ποδοσφαιριστές που επέλεξε να έχει στη διάθεσή του προσπαθεί να αλλάξει το στιλ που μας είχε συνηθίσει στα προηγούμενα χρόνια της παρουσίας του», για να εξηγήσει αμέσως μετά το τι εννοεί.

«Έχω την αίσθηση πως τη νέα χρονιά θα δούμε μία ΑΕΚ που θα επιδιώξει να παίξει high press και με τρομερή ενέργεια. Κατάλαβα πως θέλει να έχει περισσότερο το κοντρόλ του παιχνιδιού, με δύο αμυντικά χαφ όπως φάνηκε στο παιχνίδι μας με τους Γιόνσον και Σιμάνσκι, να αξιοποιήσει τη ταχύτητα του Λιβάι Γκαρσία αλλά και τις ατομικές ενέργειες του Ελίασον.

Θέλει ωστόσο χρόνο γιατί να είναι έτοιμη αφού ακόμη δεν είναι πλήρης. Δεν είναι όλοι οι ποδοσφαιριστές στη διάθεση του Αλμέιδα. Κάτι που όταν συμβεί θα έχει ακόμη περισσότερες επιλογές και βάθος στο ρόστερ σε όλες τις θέσεις».

Η εξοικείωση του Μπρινιόλι και ο Στρακόσα

Σχετικά με το γεγονός ότι ένα από τα νέα πρόσωπα της ΑΕΚ στη νέα χρονιά θα είναι στη θέση του τερματοφύλακα, με τους Μπρινιόλι και Στρακόσα να έχουνε αντικαταστήσει τους Στάνκοβιτς και Αθανασιάδη, ο Αναστασίου είπε: «Ο Μπρινιόλι είναι ένας τερματοφύλακας που τον γνωρίσαμε με τον Παναθηναϊκό και του αρέσει να παίρνει το ρίσκο. Κι όσο για τον Θωμά μπορεί να ξεκίνησε από τον Πανιώνιο αλλά ανδρώθηκε στην Λάτσιο και πλέον αποτελεί βασικό κομμάτι της Εθνικής Αλβανίας. Πρόκειται για δύο έμπειρους και ποιοτικούς τερματοφύλακες. Θα χρειαστούνε σίγουρα χρόνο και ειδικά ο Μπρινιόλι να εξοικειωθεί στη λογική του Αλμέιδα».

Για το αν και κατά πόσο εκτός την ανετοιμότητα της ΑΕΚ λόγω έλλειψης όλων των ποδοσφαιριστών της η εικόνα της στο χθεσινό φιλικό με την Ομόνοια στο ΓΣΠ είχε να κάνει και με τον παράγοντα κούραση σε αυτό το χρονικό σημείο της προετοιμασίας ο Αναστασίου ήταν ξεκάθαρος. «Σίγουρα αφού ούτε η ΑΕΚ αλλά ούτε και εμείς δεν μπορούμε να είμαστε ακόμη στο σημείο που θέλουμε μετά από σχεδόν 4 εβδομάδες προετοιμασίας.

Ειδικότερα για την ΑΕΚ ο προπονητής της δεν είχε από την πρώτη ημέρα όλους τους ποδοσφαιριστές του. Όταν θα μπουν όλοι στην εξίσωση και εννοώ τους Τσούμπερ, Περέιρα, Λαμέλα και Οντουμπάτζο τότε είμαι βέβαιος πως θα δείξει έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Τότε θα μπορούμε με μία ολοκληρωμένη εικόνα να την κρίνουμε όπως ισχύει και για κάθε ομάδα».

Όσον αφορά τον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ που θεωρεί ως βαρόμετρο στην απόδοσή της όπως το συμπέρανε από τη χθεσινή της εμφάνιση στο φιλικό με την Ομόνοια δεν θέλησε να ξεχωρίσει κάποιον. «Σίγουρα την περσινή χρονιά για την ΑΕΚ ήταν κομβικός ποδοσφαιριστής της στην απόδοσή της ο Πινέδα. Τη στιγμή αυτή όμως θα έλεγα πως η ΑΕΚ είναι περισσότερο μία ομάδα συνόλου».

Η άποψή του για τις ευρωπαϊκές «μάχες»

Σχετικά δε με το πρώτο εμπόδιο της ΑΕΚ στη φετινή της ευρωπαϊκή πορεία που έχει να ξεπεράσει Ίντερ Ντ΄ Εσκάλντες ο στρατηγικός διευθυντής της Ομόνοιας υποστήριξε: «Είναι δεδομένη η διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων. Πιστεύω πως η ΑΕΚ θα είναι όπως πρέπει και στα δύο παιχνίδια για να πάρει την πρόκρισή της στον επόμενο γύρο».

Τέλος για τους στόχους της Ομόνοιας τη νέα χρονιά ο Αναστασίου ήταν κατηγορηματικός. «Η Ομόνοια είναι μία ιστορική ομάδα που έχει πάντα υψηλούς στόχους. Μπροστά μας έχουμε καταρχήν το δικό μας πρώτο ευρωπαϊκό εμπόδιο με την Τορπέντο όπου θα τα δώσουμε όλα για να προκριθούμε.

Όσον αφορά στην Κύπρο στόχος μας είναι να επιστρέψουμε στην κορυφή. Για αυτό και θέλουμε να βελτιωθούμε και να είμαστε έτοιμοι όταν αρχίσουνε τα επίσημα παιχνίδια αλλά και να ενισχυθούμε με έναν απρόβλεπτο ποδοσφαιριστή που θα μας βοηθήσει στους επιθετικούς μας συνδυασμούς».