Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Φατίχ Τερίμ, σε παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα Φωτογραφία: Intime

Παναθηναϊκός

Το «φροντιστήριο» του Τερίμ – Αυτά ζητά από τους παίκτες του στην Τούμπα

14.02.24 | 11:31

Ο Παναθηναϊκός πηγαίνει για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 17 ημερών στην Τούμπα προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ.

Γράφει ο Διονύσης Δεσσύλας

Αυτήν τη φορά, όχι για το πρωτάθλημα (ήττα με σκορ 2-1 για τους «πράσινους»), αλλά για τον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας, στο πρώτο ματς για την ημιτελική φάση της διοργάνωσης.

Ο Φατίχ Τερίμ έχει αναλύσει λεπτομερώς τόσο το παιχνίδι του «δικεφάλου του Βορρά», όσο και τα όσα ζητά από τους ποδοσφαιριστές του, προκειμένου να έρθει το θετικό αποτέλεσμα. Ο Τούρκος και οι συνεργάτες του έκαναν το δικό τους… φροντιστήριο στους παίκτες και βασίστηκαν σε κάποιους «άξονες», τους οποίους θα πρέπει να έχει απόψε το «τριφύλλι».

Ας τους δούμε συνοπτικά…

* Το ξεκίνημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, κάτι στο οποίο έχει σταθεί ο Τερίμ. Ιδιαίτερα στην αποψινή συγκυρία. Είναι το πρώτο ματς στην Τούμπα με κόσμο, έπειτα από δυο μήνες, κάτι που σημαίνει ότι ο ενθουσιασμός των φιλάθλων που θα βρεθούν στις κερκίδες θα είναι μεγάλος. Συνεπώς, η λογική λέει ότι οι γηπεδούχοι θα μπουν με ορμή και θα ψάξουν να βρουν από νωρίς ρυθμό. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να μην επιτρέψει κάτι τέτοιο, να είναι φουλ συγκεντρωμένος και να αντέξει ειδικά στο διάστημα των πρώτων 20-25 λεπτών του αγώνα.

* Οι κενοί χώροι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να υπάρχουν. Ο ΠΑΟΚ είναι, πιθανότατα, η καλύτερη ομάδα στο επιθετικό τρανζίσιον, κάτι που το κατάλαβε πολύ καλά ο Τερίμ στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα πρωταθλήματος. Τότε, ο Παναθηναϊκός έγινε φουλ επιθετικός και οι Θεσσαλονικείς χτύπησαν στην κόντρα με ένα γκολ και πολλές ευκαιρίες. Ο προπονητής του «τριφυλλιού» ζητά από τους ποδοσφαιριστές αλληλοκαλύψεις, ισορροπία, αποφυγή λαθών στο δικό τους μισό γήπεδο και ταχύτητα στις μεταβιβάσεις, προκειμένου να μην αφήσουν τον ΠΑΟΚ να έχει χρόνο αντίδρασης για κλέψιμο και μετάβαση, τομείς στους οποίους είναι εξαιρετικός.

* Η κυκλοφορία της μπάλας είναι κάτι που, επίσης, έχει ζητήσει ο Τερίμ. Δε θέλει έναν Παναθηναϊκό που θα είναι παθητικός στο γήπεδο, αλλά μια ομάδα που θα προσπαθήσει να κάνει παιχνίδι και που θα επιχειρήσει να επιβάλλει τον ρυθμό της, έστω και σταδιακά. Για να επιτευχθεί αυτό θα παίξει μεγάλο ρόλο η τριάδα στη μεσαία γραμμή, αλλά και τα κατεβάσματα του φορ για να δημιουργείται υπεραριθμία στο κέντρο και φυσικά να υπάρχει “σκαλοπάτι” για την επίθεση. Τα παραπάνω έχουν δουλευτεί στην τακτική από τον Τούρκο προπονητή και τους ποδοσφαιριστές του και μένει να δούμε αν θα βγουν στο χορτάρι.

* Στο ματς του πρωταθλήματος στην Τούμπα, ο Παναθηναϊκός έχασε τέσσερις μεγάλες ευκαιρίες για να σκοράρει και δεν τα κατάφερε. Το μοναδικό τέρμα που σημείωσε ήταν απο πέναλτι. Ο Τερίμ έχει σταθεί σε αυτό και το είπε στους ποδοσφαιριστές του. «Θέλω να κάνετε γκολ τις ευκαιρίες. Έχετε την ικανότητα και την ποιότητα για να σκοράρετε πολύ περισσότερο απ’ ότι μέχρι τώρα», είναι κάποια τα λόγια που επαναλαμβάνει ο Τούρκος στους παίκτες του, ενόψει του αποψινού παιχνιδιού.

* Το τελευταίο που ζητά από τους ποδοσφαιριστές του ο Τερίμ είναι υπομονή και ψυχραιμία. Στο αποψινό ματς δεν κρίνεται η πρόκριση, αλλά το 50% αυτής. Υπάρχει και η ρεβάνς στη Λεωφόρο. Συνεπώς, τα δυο παραπάνω στοιχεία είναι σημαντικά. Το καθαρό μυαλό (δίχως ακατανότητα ρίσκα και επιπολαιότητες), μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό παράγοντα για την υπόθεση πρόκριση.