Ο διαιτητής Διαμαντόπουλος στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, Παναιτωλικός-Άρης, Φωτογραφία: Intime

Διαιτησία

Η «ακτινογραφία» των διαιτητών – Σοβαρό λάθος από τον Διαμαντόπουλο στο Αγρίνιο

14.02.24 | 12:40

Ο διαιτητής στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Παναιτωλικό και τον Άρη (0-1), Άρης Διαμαντόπουλος, δεν τα πήγε καλά.

Ο διεθνής ρέφερι έβγαλε με ευκολία την κόκκινη κάρτα στο 92ο λεπτό και απέβαλε τον Μαυρία για φάουλ στον Ζαμόρα. Η απόφαση του προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από την πλευρά των γηπεδούχων. Δικαιολογημένα, γιατί η φάση ήταν εύκολη για τον διαιτητή και έγινε λίγα μέτρα μακριά από τον πάγκο τους.

Το πρόβλημα έλυσε ο Τάσος Παπαπέτρου, ο οποίος παρενέβη από το VAR και έσωσε την κατάσταση. Είπε στον Διαμαντόπουλο να πάει να δει τη φάση στο μόνιτορ για να διαπιστώσει το λάθος που είχε γίνει. Αυτό ακριβώς έκανε ο ρέφερι από την Αρκαδία και ακύρωσε την κόκκινη κάρτα, δείχνοντας την κίτρινη στον Μαυρία, που και αυτή ήταν τραβηγμένη από τα μαλλιά.

Τον πήρε στον λαιμό του

Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλος ρέφερι από όσους βρίσκονταν στον αγωνιστικό χώρο παρέσυρε τον Διαμαντόπουλο στο λάθος. Του είπε να δείξει την κόκκινη κάρτα και ο διεθνής διαιτητής τον άκουσε μέσω του συστήματος ενδοεπικοινωνίας. Δεν θέλουμε να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Σημασία έχει ότι ο Διαμαντόπουλος επέτρεψε να συμβεί αυτό.

Μόνο όταν ο πρώτος διαιτητής ζητήσει βοήθεια από τους συνεργάτες του μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους για τη φάση. Όταν τους αφήνει να πετάγονται και να τον επηρεάζουν τη στιγμή που καλείται να κρίνει την φάση, κινδυνεύει να πάθει ό,τι ο Διαμαντόπουλος στο Αγρίνιο. Η ευθύνη στην προκειμένη περίπτωση βαραίνει αποκλειστικά τον εν λόγω ρέφερι. Σε δεύτερο βαθμό αυτόν που παρενέβη. Του είχε δώσει το δικαίωμα ο Διαμαντόπουλος να το κάνει, αν χρειαζόταν. Και την πάτησαν…

Βαθμός για τιμωρία στον διαιτητή του πρώτου ημιτελικού

Ο βαθμός που πήρε ο Διαμαντόπουλος για την απόδοσή του στο Αγρίνιο είναι χαμηλός. Κανονικά, η ΚΕΔ πρέπει να τον τιμωρήσει τις επόμενες αγωνιστικές. Η Επιτροπή Διαιτησίας φυσικά και γνωρίζει τι έγινε στη διαχείριση της επίμαχης φάσης από την πλευρά των ρέφερι. Δεν φταίει ένας, αλλά δύο για τη λανθασμένη κόκκινη κάρτα στον Μαυρία. Ο τρίτος, εννοούμε τον Παπαπέτρου στο VAR, ουσιαστικά έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά.

Αυτός που παρενέβη και επηρέασε τον Διαμαντόπουλο έχει επίσης επιπτώσεις στη βαθμολογία του. Αλλά, σε μικρότερο ποσοστό. Δηλαδή, ο δικός του βαθμός δεν «απαιτεί» την τιμωρία του. Μετά από αυτό το παιχνίδι ας πεταχτεί ξανά να πει τη γνώμη του για φάση.

Τους έκλεινε το μάτι

Άσχημη εντύπωση προκάλεσε η συμπεριφορά του Αχιλλέα Μπέου πριν την έναρξη του αγώνα Κηφισιά-Βόλος. Εθεάθη έξω από τα αποδυτήρια των διαιτητών. Τους περίμενε να ολοκληρώσουν την προθέρμανσή τους στο γήπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν εκείνοι έφτασαν μπροστά του, δεν τους είπε κάτι. Ωστόσο, τους έκλεισε το μάτι και αποχώρησε ήσυχα.

Οι διαιτητές δεν του έδωσαν καν σημασία. Μπήκαν στα αποδυτήρια, αγνοώντας τον επιδεικτικά. Κοντά στον Μπέο βρίσκονταν στελέχη της Κηφισιάς που είδαν το σκηνικό, αλλά δεν είπαν κάτι για να μην προκληθεί καυγάς. Μετά βέβαια ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα.

Δεν γνωρίζουμε αν οι ρέφερι ενημέρωσαν την ΚΕΔ για το περιστατικό. Αν όχι, οφείλουν να το κάνουν. Επιπλέον, οι παράγοντες των ομάδων πρέπει να σταματήσουν να βολτάρουν έξω από τα αποδυτήρια των διαιτητών. Πριν από τους αγώνες, στο ημίχρονο ή μετά τη λήξη. Αστυνομία υπήρχε στα αποδυτήρια των ρέφερι στην Καισαριανή, αλλά δεν πήρε χαμπάρι τι έγινε.