FIFA-UEFA

Διεθνή

Ευρωπαϊκές λίγκες και FIFPro κατά της FIFA – Η απάντηση της παγκόσμιας ομοσπονδίας

23.07.24 | 15:25

Οι Ευρωπαϊκές Λίγκες, με μπροστάρη την Premier League και η FIFPro (παγκόσμια ένωση παικτών) ετοιμάζονται να υποβάλουν κοινή καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της FIFA σχετικά με το διεθνές ημερολόγιο αγώνων.

Τα παράπονα για τη στάση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας στο θέμα αντιμετώπισης των παικτών και στο βεβαρυμένο πρόγραμμά τους είναι έντονα εδώ και καιρό. Κατρηγορούν την FIFA ότι παραβιάζει τους όρους του δίκαιου ανταγωνισμού εντός της ΕΕ και, πλέον, φαίνεται να καταλήγουν πως η νομική οδός είναι η μόνη διέξοδος για την προστασία και ευημερία των παικτών και των εθνικών λιγκών που συμμετέχουν.

Για αρκετά χρόνια, οι Λίγκες και οι Ενώσεις παικτών έχουν επανειλημμένα ζητήσει από τη FIFA να αναπτύξει μια σαφή, διαφανή και δίκαιη διαδικασία σχετικά με το διεθνές ημερολόγιο αγώνων.

Το τελευταίο επίσημο αίτημα στάλθηκε πριν από το Συνέδριο  της FIFA τον Μάιο του 2024, ωστόσο, το ανώτατο όργανο του ποδοσφαίρου αρνείται να συμπεριλάβει τους φορείς αυτούς (Λίγκες και ενώσεις παικτών) στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Το διεθνές ημερολόγιο αγώνων, πλέον, έχει φτάσει σε σημείο κορεσμού και έχει γίνει μη βιώσιμο για τα εθνικά πρωταθλήματα, προκαλώντας κίνδυνο για την υγεία των παικτών.

Σύμφωνα με τους φορείς «οι αποφάσεις της FIFA τα τελευταία χρόνια έχουν επανειλημμένα ευνοήσει τις δικές της διοργανώσεις και τα εμπορικά της συμφέροντα, παραμελώντας τις ευθύνες της, ως διοικητικό όργανο, και βλάπτοντας τα οικονομικά συμφέροντα των εθνικών λιγκών και την ευημερία των παικτών.»

Πλέον, «η νομική ενέργεια αποτελεί το μόνο υπεύθυνο βήμα για τις ευρωπαϊκές λίγκες και τις ενώσεις παικτών για την προστασία του ποδοσφαίρου και του εργατικού δυναμικού του από τις μονομερείς αποφάσεις της FIFA.»

Οι ευρωπαϊκές Λίγκες και η FIFPro Ευρώπης έχουν ήδη ενημερώσει την ΕΕ για την απόφασή τους και ανυπομονούν να συνεργαστούν στενά με την Επιτροπή, αλλά και όλους τους αρμόδιους φορείς στη διάρκεια της διαδικασίας έρευνας.»

Η απάντηση της FIFA

Η απάντηση της παγκόσμιας συνομοσπονδίας στην καταγγελία για το διεθνές καλεντάρι, την οποία θα υποβάλουν τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (European Leagues) και η FIFPRO στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν άμεση.

«Το τρέχον καλαντάρι εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο της FIFA, το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους από όλες τις ηπείρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, μετά από μια συνολική και περιεκτική διαβούλευση, η οποία περιελάμβανε την FIFPRO και τα όργανα της Λίγκας», αναφέρει η FIFA στην επίσημη τοποθέτησή της, όπως μεταδόθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Και συνεχίζει: «Το καλεντάρι της FIFA είναι το μόνο εργαλείο που διασφαλίζει ότι το διεθνές ποδόσφαιρο μπορεί να συνεχίσει να επιβιώνει, να συνυπάρχει και να ευδοκιμεί παράλληλα με το ποδόσφαιρο των εθνικών και ηπειρωτικών συλλόγων.

Κάποια πρωταθλήματα στην Ευρώπη – τα ίδια διοργανωτές και ρυθμιστές αγώνων – ενεργούν με εμπορικό ενδιαφέρον, υποκρισία και χωρίς σεβασμό για όλους τους άλλους στον κόσμο.

Προφανώς, αυτά τα πρωταθλήματα προτιμούν ένα ημερολόγιο γεμάτο φιλικά και καλοκαιρινές περιοδείες, που συχνά περιλαμβάνουν μακρινά ταξίδια σε όλο τον κόσμο», υπογραμμίζεται στην απάντηση της FIFA και καταλήγει:

«Αντίθετα, η FIFA πρέπει να προστατεύει τα γενικά συμφέροντα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των παικτών και σε όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού.»