Monobala Creative Team: Foivos Mouratidis

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Ο… κοινός δρόμος Μπερνάρ και Τετέ πριν έρθουν στον Παναθηναϊκό

27.07.24 | 11:01

Γράφει: Θέμης Τόγιας

Η διαφορά που τους χωρίζει είναι 8 χρόνια (32 ο ένας, 24 ο άλλος). Οι παραστάσεις που έχουν από τότε που ξεκίνησαν την καριέρα τους μοιάζουν αρκετά, τουλάχιστον, σε επίπεδο συλλόγων, η θέση τους είναι στα «φτερά» της επίθεσης (εξτρέμ), μπορούν να παίξουν και στα δύο άκρα με την ίδια και προέρχονται από την χώρα που το ποδόσφαιρο είναι… θρησκεία!

Ο Παναθηναϊκός τον Αύγουστο του 2022 έφερε στην Ελλάδα τον Βραζιλιάνο Μπερνάρντ Ανίσιο Καλντέιρα Ντουάρτε, τον γνωστό σε όλους, Μπερνάρντ.

Εδώ και λίγες ώρες υπέγραψε τον συμπατριώτη του, Ματέους Καρντόσο Λέμος Μαρτίνς, κοινώς Τετέ, από την Γαλατασαράι.

Το εγχείρημα με τον 30χρονο τότε Μπερνάρντ αποδείχθηκε πέρα για πέρα επιτυχημένο.

Στα δύο χρόνια παρουσίας του στο «τριφύλλι» ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός έβγαλε και με το παραπάνω τα λεφτά του (85 συμμετοχές, 13 γκολ, 15 ασίστ) άσχετα με το ότι δεν κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής τη σεζόν 2022/2023 με τα γνωστά σε όλους γεγονότα που προηγήθηκαν για να μη συμβεί αυτό.

Η διοίκηση του Παναθηναϊκού σε συνεννόηση με τον Ντιέγκο Αλόνσο αποφάσισαν να «ψηφίσουν» και πάλι… Βραζιλιάνικα, σε μία άκρως νευραλγική θέση, που οι «πράσινοι» χρειάζονται ενίσχυση με παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά.

Και ο Τετέ είναι αυτός που μπορεί να την κάνει…

Κοινό τους σημείο η Σαχτάρ

Αν θέλει κάποιος να βρει κάποια κοινά σημεία ανάμεσα στους δύο Βραζιλιάνους, Μπερνάρντ και Τετέ, είναι το γεγονός ότι αμφότεροι με το που αποχώρησαν από τις ομάδες που αγωνίζονταν στην πατρίδα τους υπέγραψαν στην ίδια ομάδα, την Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Ο Μπερνάρντ το έκανε αυτό στις 8 Αυγούστου του 2013, σε ηλικία 21 ετών, ενώ ο Τετέ στις 28 Φεβρουαρίου του 2019, ενώ ήταν 19 ετών, δύο χρόνια δηλαδή μικρότερος από το συμπατριώτη του. Ο πρώτος έμεινε 5 χρόνια στην ομάδα της Ουκρανίας (9 Αυγούστου του 2018), ενώ ο δεύτερος 4,5 χρόνια και συγκεκριμένα έως τον Ιούνιο του 2023.

Αν και χρονικά οι δύο παίκτες έμειναν σχεδόν το ίδιο διάστημα στη Σαχτάρ, ο Μπερνάρντ έπαιξε σε 157 ματς σε όλες τις διοργανώσεις με απολογισμό 28 γκολ και 35 ασίστ και συνολικά 8.891 λεπτά συμμετοχής.

Ο δε Τετέ είχε σχεδόν 50 ματς λιγότερα (108), αλλά περισσότερα γκολ (31) και λιγότερες ασίστ (15) και συνολικά 6.513 λεπτά συμμετοχής.

Ο βασικός λόγος που έγινε αυτό είχε να κάνει με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο που ακολούθησε, με τους αλλοδαπούς παίκτες που αγωνίζονταν τότε σε ομάδες της χώρας να αποχωρούν.

Η μετακίνηση στην Αγγλία

Μπερνάρντ και Τετέ μετά την Σαχτάρ είχαν έναν παρόμοιο προορισμό, με πέντε χρόνια διαφορά.

Σε ηλικία 26 ετών, το καλοκαίρι του 2018, ο Μπερνάρντ έφυγε από την ουκρανική ομάδα με προορισμό την Αγγλία και την Έβερτον, ενώ τον Ιανουάριο του 2023 ο Τετέ υπέγραψε ως δανεικός στην Λέστερ.

Αμφότεροι πήραν… γεύση από το κορυφαίο πρωτάθλημα της Premier League, με τον Μπερνάρντ, πάντως, να μένει για 3 χρόνια στην Αγγλία, σε αντίθεση με τον Τετέ, ο οποίος αγωνίστηκε στις «αλεπούδες» μόλις για έξι μήνες (Ιανουάριο-Ιούνιο 2023).

84 ματς με την φανέλα των «εφοπλιστών» σε όλες τις διοργανώσεις είχε ο Μπερνάρντ με 8 γκολ και 7 ασίστ, μόλις 14 πρόλαβε να παίξει ο Τετέ με την φανέλα της Λέστερ, σκοράροντας μία φορά.

Από 18 ετών… στα βάσανα – Άλλαξαν έξι ομάδες και οι δύο

Τόσο ο Μπερνάρντ, όσο και ο Τετέ ξεκίνησαν την καριέρα τους από ομάδες της Βραζιλίας. Ο πρώτος από την Ατλέτικο Μινέιρο σε ηλικία 18 ετών (1/8/2010), ο δεύτερος από την ομάδα νέων της Γκρέμιο την 1η Ιανουαρίου 2018, σε παρόμοι ηλικία (18).

Ακόμη και ο αριθμός των ομάδων που αγωνίστηκαν στην καριέρα τους είναι παρόμοιος! Ο Μπερνάρντ μετά την Ατλέτικο Μινέιρο πήγε σε πέντε ομάδες (Ντεμοκράτα, Σαχτάρ Ντόνετσκ, Έβερτον, Σαργιάχ, Παναθηναϊκός), ενώ ο Τετέ μετά την Γκρέμιο συνέχισε σε Σαχτάρ Ντόνετσκ, Λιόν, Λέστερ, Γαλατασαράι και τώρα Παναθηναϊκός.

Η παρόμοια θέση

Ακόμη και η θέση που αγωνίζονται οι δύο παίκτες από την «χώρα του καφέ» είναι παρόμοια.

Στα «φτερά» της επίθεσης, ως αριστερό εξτρέμ ο Μπερνάρντ (αν και το… καλό του πόδι είναι το δεξί), αλλά με την ίδια ευχέρεια μπορεί να παίξει και στο δεξί άκρο, αλλά και ως δεύτερος επιθετικός, δεξί εξτρέμ είναι ο Τετέ (με… καλό πόδι το αριστερό), αλλά έχει αγωνιστεί και στην αριστερή πτέρυγα με την ίδια επιτυχία, όπως και ως «κρυφός» σέντερ φορ.

Κοινώς αμφότεροι είναι και μεσοεπιθετικοί.