UEFA CHAMPIONS LEAGUE

Τακτική ανάλυση: Ο «μουδιασμένος» ΠΑΟΚ πήρε οριακή νίκη με… περσινό στιλ

25.07.24 | 13:06

Γράφει: Θάνος Κονταξής

Ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε χωρίς ρυθμό και καθαρό μυαλό απέναντι στην Μπόρατς Μπάνια Λούκα αλλά κατάφερε να πάρει τη νίκη που χρειαζόταν, κερδίζοντας με 3-2. Η ομάδα του Λουτσέσκου, θυμήθηκε τον περσινό καλό της εαυτό στις στατικές φάσεις και στην ουσία ήταν αυτές που του έκαναν το βράδυ ευκολότερο.

Ο ΠΑΟΚ θύμισε κάτι από τον… Πρωταθλητή Ελλάδας στο πρώτο ημίχρονο

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου παράταξε την πρώτη ενδεκάδα της νέας σεζόν χωρίς νέα πρόσωπα. Μόνες μικρές εκπλήξεις ο Τροστ-Εκόνγκ στο πλευρό του Κουλιεράκη, που προτιμήθηκε από τον Κετζιόρα αλλά και ο Μουργκ αντί του Κωνσταντέλια. Μεγαλύτερη απωρεία βέβαια προκάλεσε η επιλογή του Νιγηριανού, ο οποίος από τις 3 Ιανουαρίου της περσινής χρονιάς δεν είχε λάβει ξανά μέρος σε αγώνα του ΠΑΟΚ.

Στο πρώτο τέταρτο του ματς, είδαμε όλα όσα στην ουσία οδήγησαν τους Θεσσαλονικείς στην περσινή κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πίεση σε high block που έφτανε ως τον αντίπαλο τερματοφύλακα, με αιχμή του δόρατος όχι τον Τόμας αλλά τον Μουργκ (πέρσι συνήθως αυτός ήταν ο Κωνσταντέλιας). Μάλιστα, το PPDA (passes per defensive action) έγραψε για τους γηπεδούχους 6.52, ένα νούμερο που έφτανε σχεδόν σε κάθε ματς της περσινής περιόδου και δείχνει την όρεξη και φέτος της ομάδας να πιέσει ασφυχτικά. Για τους φιλοξενούμενους, το PPDA έγραψε 16.83.

Αν η πίεση έσπαγε, οι παίκτες του ΠΑΟΚ περίμεναν τον αντίπαλο σε mid block με τις γραμμές να είναι κλειστά και κοντά.

Από εκεί και πέρα, το build up γινόταν με τριάδα, με τον Τάισον να «χαμηλώνει» κοντά στους κεντρικούς αμυντικούς για να φτιάξει παιχνίδι.

Ακόμα ένα στοιχείο που είδαμε γενικότερα από τον χθεσινό ΠΑΟΚ είναι το counterpressing που ήθελε να κάνει ενώ προσπαθούσε σε κάθε ευκαιρία να φύγει στην επιθετική μετάβαση. Σε πολλά σημεία του ματς, οι παίκτες του «Δικεφάλου» επέμεναν να τρέξουν στο χώρο παρότι… χώρος δεν υπήρχε. Χαρακτηριστικό είναι πως ο ΠΑΟΚ μπήκε στην αντίπαλη περιοχή με κουβάλημα μπάλας μόλις 2 φορές από τις συνολικά 32, την ίδια στιγμή που η Μπόρατς είχε 3/16 εισόδους στην αντίπαλη περιοχή με κουβάλημα μπάλας.

Επίσης, κάτι που μετράει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, είναι ο ρυθμός. Για να τρέξεις, πρέπει να έχεις ανάσες και καλή φυσική κατάσταση. Κάτι που ο ΠΑΟΚ τώρα δεν το έχει και είναι λογικό, καθώς αυτό ήταν το πρώτο ματς της σεζόν. Μπορεί η ομάδα του Λουτσέσκου να μην ήταν απόλυτα αποτελεσματική, ωστόσο ως το τέλος του ματς ανάγκασε τους Βόσνιους να χάσουν την μπάλα στο αμυντικό τους τρίτο 30 φορές από τις συνολικά 122, ενώ ο ΠΑΟΚ έχασε την μπάλα χαμηλά μόλις 10 από τις συνολικά 96.

Η Μπόρατς από την άλλη έδωσε το τρίτο της φετινό ματς. Εμφανίστηκε καλύτερη και πιο έτοιμη από ότι την περίμεναν οι περισσότεροι. Ήταν σταθερή, έκανε το passing game που ήθελε και δεν άφηνε κενά. Κάτι που προφανώς ο ΠΑΟΚ δεν το περίμενε. Το μεγάλο θετικό για τους Βόσνιους ήταν πως δεν πανικοβλήθηκαν ούτε στιγμή, έκαναν το παιχνίδι τους και ακολούθησαν το πλάνο τους μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Οι αμυντικοί που ντύθηκαν επιθετική και η έλλειψη του καθαρού μυαλού

Σαν να μην είχε περάσει μια μέρα, ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ μετά από στατική φάση και δη μετά από εκτέλεση κόρνερ του Ντεσπόντοφ και κεφαλιά του Κουλιεράκη. Ο Λουτσέσκου έχει δουλέψει πολύ στις λεγόμενες «νεκρές μπάλες» και έχει δικαιωθεί καθώς από πέρσι έχει πάρει πολλά γκολ.

Ακόμα και το 2-1 του ΠΑΟΚ στην ουσία από στατική φάση ξεκίνησε. Μια εκτέλεση κόρνερ που έφυγε στο πλάι, ένα κλέψιμο στο counterpressing και ένας Κουλιεράκης που πήγε να επιστρέψει στην άμυνά του, άλλαξε γνώμη, μπήκε ξανά στην περιοχή και σκόραρε.

Αυτό που έλειψε από τον ΠΑΟΚ όμως, ήταν το καθαρό μυαλό. Το πέναλτι που έκανε ο Κουλιεράκης πιάνοντας την μπάλα με τα χέρια ενώ είναι στην αγκαλιά του Κοτάρσκι, είναι ξεκάθαρα θέμα πνευματικής προετοιμασίας.

Το ίδιο ισχύει και για τον Τάισον στη φάση του 2-2, ο οποίος στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους αποφασίζει να φύγει μόνος του στη μετάβαση, κάνοντας όμως διαγώνια κίνηση προς τα μέσα κι ενώ βρίσκεται ανάμεσα από 6(!!) παίκτες της Μπόρατς.

Ο νεωτερισμός με τον Σάστρε και η ανούσια κατοχή

Αυτό που παρατηρήθηκε από την αρχή του ματς, ήταν ο επιλογή του Λουτσέσκου να στέλνει τον Σάστρε εσωτερικά και δίπλα στον Τόμας. Αυτό γινόταν συνδυαστικά, με τον Ντεσπόντοφ που συνέκλινε μέσα και με τους Μουργκ και Τάισον που άνοιγαν το γήπεδο, τοποθετημένοι κοντά στις γραμμές.

Ο Ρουμάνος τεχνικός είχε σκοπό να ανοίξει την άμυνα των αντιπάλων και με τον Μουργκ στο πλάι αντί του Σάστρε, να έχει έναν ακόμα δημιουργό μακριά από την περιοχή για να δημιουργήσει τις συνθήκες.

Ωστόσο, αυτό ήταν κάτι που δεν βγήκε στον Λουτσέσκου. Ο ΠΑΟΚ για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα είχε τον έλεγχο, τελείωσε το ματς με 65% κατοχή και 574 πάσες έναντι μόλις 287 της Μπόρατς. Αυτή όμως η κατοχή ήταν ανούσια.

Ειδικά στο δεύτερο μέρος, οι Θεσσαλονικείς έφτιαξαν μόλις δύο σημαντικές στιγμές. Η μία του έδωσε τη νίκη ουσιαστικά, με τον Τροστ-Εκόνγκ να κάνει το 3-2 και η άλλη με τον Σαμάτα στο 77’ που όμως δεν τελεσφόρησε.

Κωνσταντέλιας, Καμαρά και Ζίβκοβιτς δεν βοήθησαν επίσης την ομάδα του Λουτσέσκου, η οποία από ένα σημείο και μετά διατηρούσε απλά την ενέργειά της.

Η Μπόρατς δεν βιαζόταν και περίμενε τη στιγμή της για να ισοφαρίσει ξανά. Αφού αυτό δεν ήρθε, απλά ήθελε να κρατήσει το αποτέλεσμα και να διεκδικήσει τις ελπίδες της στη Βοσνία.