Monobala Creative Team: Foivos Mouratidis

Παναθηναϊκός

Στον Παναθηναϊκό ο Τετέ: Ταλέντο, τσαγανό και αλεγρία στα «πράσινα»

25.07.24 | 18:35

Γράφει: Θάνος Κονταξής

Ο Τετέ αποτελεί κι επίσημα παίκτη του Παναθηναϊκού, με τον Βραζιλιάνο να γίνεται η τρίτη ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία των «πράσινων». Ο 24χρονος εξτρέμ έρχεται για να δώσει λύσεις στον Ντιέγκο Αλόνσο αλλά και να χαρίσει θέαμα στο κοινό της ομάδας.

Με μια συμφωνία που φτάνει σχεδόν τα 7 εκατομμύρια ευρώ, ο Παναθηναϊκός έκανε κι επίσημα δικό του τον Τετέ από την Γαλατάσαραϊ. Ο 24χρονος εξτρέμ φημίζεται για την υψηλή τεχνική του ικανότητα, την επιθετική του επίδραση αλλά και την ταχύτητά του. Το monobala.gr αναλύει τα πεπραγμένα της περσινής του σεζόν, το λόγο της πτωτικής του πορείας και τον συγκρίνει με τους πρώην «πράσινους» Μπερνάρντ και Παλάσιος.

Η ευρωπαϊκή διέξοδος μέσω Σαχτάρ, ο πόλεμος και η πτωτική πορεία

Ο Τετέ ήρθε στην Ευρώπη ως ένα από τα πολλά μεγάλα βραζιλιάνικα project της Σαχτάρ Ντόνετσκ. Πήρε τη μεταγραφή στους Ουκρανούς με το που έκλεισε τα 19 του χρόνια και παρότι δεν είχε μεγάλη παρουσία στην Γκρέμιο, στοίχισε στη Σαχτάρ κοντά στα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά την πρώτη αναγνωριστική σεζόν, ο Τετέ άνοιξε τα φτερά του, βρήκε το χώρο που χρειαζόταν και έφτασε να πρωταγωνιστεί για τη Σαχτάρ παίζοντας συνολικά 59 ματς πρωταθλήματος κι ακόμα 15 για το Τσάμπιονς Λιγκ, σκοράροντας 31 γκολ και μοιράζοντας 15 ασίστ.

Στα τέσσερα χρόνια παραμονής του εκεί, ξεπέρασε τα 7000 αγωνιστικά λεπτά, απόδειξη της διαθεσιμότητας αλλά και της αξίας του παίκτη στην ομάδα.

Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία τον οδήγησε στην αποχώρηση, όπως και πολλούς άλλους παίκτες του πρωταθλήματος φυσικά. Ακολούθησαν οι δανεισμοί σε Λιόν και Λέστερ, χωρίς όμως να μπορεί να ξεχωρίσει πριν τελικά το περσινό καλοκαίρι καταλήξει στην Γαλατάσαραϊ.

Ο Τετέ έφτασε να αξίζει 28 εκατομμύρια ευρώ, όντας ένα από τα νέα ονόματα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου που… χτυπούσαν δειλά-δειλά την πόρτα της «Σελεσάο». Όπως αποδείχθηκε όμως, οι μέτριες επιλογές μετά τη Σαχτάρ αλλά και αυτή της «Τσιμ Μπομ» δεν ήταν τα βήματα που θα έδιναν στον Τετέ το κάτι παραπάνω. Πέραν της συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ, του Γιουρόπα Λιγκ αλλά και της κατάκτησης του Πρωταθλήματος Τουρκίας, ο Βραζιλιάνος δεν βρήκε το χώρο που χρειαζόταν.

Ξεκίνησε μόλις σε 16 ματς σε όλες τις διοργανώσεις από τα συνολικά 45 που έλαβε μέρος, αποτυγχάνοντας να ξεπεράσει τα 1.700 λεπτά. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό, αγωνιζόταν κατά μέσο όρο μόλις 38 λεπτά ανά παιχνίδι, απόδειξη της μικρής επιρροής που είχε.

Ο λόγος δεν ήταν ωστόσο κυρίως αγωνιστικός. Η Γαλατάσαραϊ είχε στις θέσεις των εξτρέμ σπουδαία ονόματα όπως ο Μέρτενς, ο Ακτούρκογλου, ο Γιλμάζ, ο Ζαχά και ο Ζιγιές. Ήταν δεδομένο πως ο χρόνος θα ήταν περιορισμένος. Παρόλα αυτά, ο Τετέ κατάφερε να δείξει ένα κομμάτι από το πλούσιο ταλέντο του. Ο μικρός χρόνος συμμετοχής που είχε δεν τον απέτρεψε από το να καταγράψει μερικά σπουδαία νούμερα, αποδεικνύοντας το σπουδαίο skillset που διαθέτει.

Monobala Creative Team: Foivos Mouratidis

Η σύγκριση με Μπερνάρντ και Παλάσιος αλλά και οι λύσεις που θα δώσει στον Αλόνσο

Ο Τετέ έρχεται στην ουσία να καλύψει το κενό των Μπερνάρντ και Παλάσιος που αποχώρησαν φέτος από τον Παναθηναϊκό. Στη σύγκριση μεταξύ των τριών σε σχέση με την περσινή χρονιά, παρατηρούμε πως ο Βραζιλιάνος έρχεται για να δώσει σημαντικές λύσεις στον Αλόνσο, κατέχοντας όλα τα στοιχεία ενός παραπάνω από ικανού winger.

«Βλέπει» γήπεδο από το πλάι, σουτάρει πολύ συγκλίνοντας , συμμετέχει αρκετά στο χτίσιμο των επιθέσεων ενώ φυσικά είναι εξαιρετικός στο 1 εναντίον 1.

Τα χαρακτηριστικά του Τετέ που θα ανεβάσουν επίπεδο την επίθεση του Παναθηναϊκού

Ο Τετέ είναι παίκτης που ζει στα δεξιά της επίθεσης. Του αρέσει να παίρνει πλάτος και να εξετάζει τις επιλογές του.

Το heatmap της καριέρας του Τετέ

Όταν βρίσκεται σε απομόνωση, συχνά πάει στο 1 εναντίον 1 που είναι κι από τα δυνατά του σημεία. Τις περισσότερες φορές συγκλίνει για να βρει χώρο για σέντρα, πάσα ή σουτ με το αριστερό του πόδι και παρότι είναι προβλέψιμος, είναι αρκετά αποτελεσματικός. Στα αρνητικά, είναι πως δεν έχει καθόλου παιχνίδι με το δεξί πόδι. Αν κλειστεί καλά από τους αντιπάλους, συνήθως θα πάει σε πάσα προς τα πίσω ή αν υπάρχει overlap θα καταφύγει σε αυτή την επιλογή.

Από εκεί και πέρα, είναι επίσης αρκετά αθλητικός. Έχει ταχύτητα χωρίς την μπάλα αλλά κυρίως με την μπάλα στα πόδια, κάτι που τον βοηθάει πολύ στο να την κουβαλάει για πολλά μέτρα από την άμυνα προς την επίθεση. Πολύ συχνά μάλιστα, έτσι ξεκινάει επιθετικές μεταβάσεις. Είναι επίσης εκρηκτικός στα πρώτα μέτρα αλλά και σχετικά δυνατός, κάτι που το χρειάζεται στις μονομαχίες. Δεν είναι τόσο αποτελεσματικός στις 50/50 καταστάσεις ή τα τζαρτζαρίσματα όπως λέμε, αλλά είναι ιδιαίτερα καλός στο να τοποθετηθεί το κορμί του, προστατεύοντας την μπάλα, δείχνοντας ουσιαστικά το… λατινοαμερικάνικο τσαγανό που έχει.

Τέλος, στα δυνατά του σημεία είναι η διορατική του ικανότητα αλλά και ο τρόπος με τον οποίο σκανάρει το γήπεδο και ξέρει τι να κάνει πριν υποδεχθεί την μπάλα. Η υψηλή τεχνική του ικανότητα, του επιτρέπει να έχει καλές πρώτες επαφές, προετοιμάζοντας άμεσα την επόμενη κίνησή του. Αυτό του δίνει χρόνο για να σηκώσει το κεφάλι σε αυτά τα λίγα δέκατα του δευτερολέπτου και να ψάξει την πάσα. Όταν βρίσκεται στα 2/3, αυτή μπορεί να είναι μακρινή μεταβίβαση στην άλλη πλευρά του γηπέδου ενώ όταν είναι στα 3/3 μπορεί να είναι μια πάσα-κλειδί, δημιουργώντας καθαρή ευκαιρία για συμπαίκτη ή και ασίστ προφανώς.

Οι χώροι που χρειάζεται βελτίωση και η… αποκάλυψη για τη διάταξη της ομάδας

Αρχικά, με την απόκτηση του Τέτε, είναι δεδομένο πως ο Αλόνσο θα πάει σε διάταξη με εξτρέμ και πιθανότατα σε 4-3-3. Δεν αποτελεί είδηση αυτό φυσικά καθώς ο Ουρουγουανός συνήθως αυτή τη διάταξη επιλέγει, αλλά είναι ένα δεδομένο που χθες δεν το είχαμε.

Το σίγουρο είναι πως ο Τετέ θα του λύσει τα χέρια όσον αφορά τη δεξιά πλευρά σε εκτέλεση αλλά και δημιουργία. Δεν είναι όλα ρόδινα όμως για τον 24χρονο. Όπως προείπαμε πρέπει να δουλέψει την ασυνέπεια της απόδοσής του και ίσως μέσω των λεπτών συμμετοχής να… μαζέψει τη ζημιά. Επίσης, χρειάζεται να εμπλουτίσει το επιθετικό του παιχνίδι καθώς μπορεί να γίνει πολύ μονοδιάστατος. Όσο αποτελεσματικός και αν είναι ένας παίκτης, δεν γίνεται να έχει στο παλμαρέ του 2-3 συγκεκριμένες κινήσεις.

Τέλος, ο Αλόνσο θα πρέπει να τον βοηθήσει στην τακτική του αντίληψη. Ο Τετέ έχει πρόβλημα στην αμυντική επανατοποθέτηση, αφήνοντας συχνά κενά πίσω του, συνήθως στις αμυντικές μεταβάσεις. Δεν δείχνει να κατανοεί πλήρως πως να ντουμπλάρει τον αμυντικό που βρίσκεται πίσω του ενώ σε πολλές φάσεις, παρότι είναι επίμονος και μαχητικός δεν δείχνει μεγάλη διάθεση να αμυνθεί, ειδικά σε low ή mid block.