VAR Φωτογραφία: Intime

ΓΓΑ

Βρούτσης: Τελευταίος χρόνος που το κράτος πληρώνει το VAR

26.07.24 | 12:04

Την Παρασκευή 26/7 ψηφίζεται στη Βουλή η δέσμη 17 διατάξεων που κατέθεσε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, οι οποίες επιφέρουν σημαντικές αλλαγές και νέα αυστηρά πλαίσια στα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Αυστηροποιούν περαιτέρω τα μέτρα κατά της βίας και θέτουν νέα δεδομένα στην καθημερινότητα των συλλόγων, των ομοσπονδιών, των παραγόντων αλλά και των φιλάθλων.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξη του στο ethnos.gr, μεταξύ άλλων, είπε:

Για την απεμπλοκή του κράτους από το VAR:

«Σχετικά με το VAR είναι η τελευταία φορά, ο τελευταίος χρόνος, που το κράτος θα σηκώσει το βάρος των εξόδων.

Είναι ένα σημαντικό εργαλείο και δεν θέλουμε να στερήσουμε το ποδόσφαιρο από αυτό το σημαντικό εργαλείο που ενισχύει τη διαφάνεια, το κράτος ενίσχυσε την προσπάθεια στο ξεκίνημα της αλλά πλέον είναι υποχρέωση των συλλόγων».

Για το χαλαρό κυρωτικό πλαίσιο της ΕΠΟ:

«Τι φέραμε και τι αλλάξαμε: Πρώτον το κλίμα της ατιμωρησίας που διατηρούσε και εκκόλαπτε την παραβατικότητα, γιατί όλοι αισθάνονταν πως ότι και να κάνουν δεν τιμωρούνταν ποτέ.

Το κυρωτικό πλαίσιο της ΕΠΟ λειτουργούσε πολύ χαλαρά, μακροχρόνια, με αποτέλεσμα και οι χαμηλές κυρώσεις που υπήρχαν να δημιουργούν το αίσθημα “κάνε ότι θέλεις ελεύθερα και δε σε τιμωρεί κανείς”.

Αυτό τελειώνει. Τοποθετήσαμε στη ΔΕΑΒ επικεφαλής Εισαγγελέα, λειτουργεί ανεξάρτητα, αποκομένος από εμένα και οποιαδήποτε πολιτική επιρροή.

Οι κυρώσεις που επιβάλλει είναι δεδομένες. Πέφτει η κροτίδα, κλείνει το γήπεδο, επιβάλλονται οι κυρώσεις άμεσα.»

Για το ψηφιακό εισιτήριο μέσω gov.gr:

«Κανένα εισιτήριο πλέον στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο δε μπορεί να εκδοθεί εάν δεν περάσει μέσα από το gov.gr.

Εννοείται πως το ψηφιακό εισιτήριο θα ισχύσει από τις 16 Αυγούστου. Με αυτό το σύστημα θα γίνεται και ταυτοπροσωπία και διασταύρωση.

Άρα όσοι μπαίνουν στο γήπεδο θα ξέρουν πως τους ξέρουμε και θα είναι επώνυμοι και όχι ανώνυμοι. Αποκόπτεται έτσι η στενή σχέση ανωνυμίας και παραβατικότητας.»

Για την υποχρεωτική αναγνώριση από κάθε ΠΑΕ μίας και μόνο λέσχης φιλάθλων:

«Και περνάμε στο τέταρτο κομμάτι που αφορά στις Λέσχες. Μέχρι 20 Αυγούστου οι ομάδες θα πρέπει να δηλώσουν πια λέσχη φιλάθλων θα δηλώσουν.

Έχουν δικαίωμα να δηλώσουν μόνο μία λέσχη που αναγνωρίζουν.

Εάν δεν ανταποκριθούν σε αυτή την προθεσμία και αναφέρομαι ονομαστικά στις μεγάλες ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και δεν δηλώσουν ποιες λέσχες φιλάθλων αναγνωρίζουν, θα μείνουν χωρίς λέσχες.

Επίσης όποιες λέσχες φιλάθλων δε μπουν στη διαδικασία ψηφιακής ταυτοποίησης τους στο Υπουργείο Αθλητισμού θα είναι εκτός νόμου.

Έχουν προθεσμία 20-25 ημερών για να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όλοι πρέπει να ενδιαφερθούν.»