Φωτογραφία: Intime

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Τισουντάλι: Ο πιο «ακριβός» φορ του ΠΑΟΚ στην εποχή Σαββίδη

27.07.24 | 08:22

Τη δεύτερη του ημέρα στη Θεσσαλονίκη ως ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ περνάει από το μεσημέρι ο Ταρίκ Τισουντάλι, με τον 31χρονο Μαροκινό φορ και τον «δικέφαλο» να μετράνε αντίστροφα για την… επισημοποίηση του «γάμου» τους!

Για να φέρουν τον Τισουντάλι στην Τούμπα, οι «ασπρόμαυροι» συμφώνησαν με την Γκενκ στα 2,2 εκ. ευρώ και έδωσαν στον ποδοσφαιριστή το ποσό των 1,4 εκ. ευρώ ετησίως για συμβόλαιο 2+1 ετών, o οποίος αύριο (27/7) ή το αργότερο μεθαύριο θα γίνει ο πιο «ακριβός» φορ του ΠΑΟΚ στην εποχή Ιβάν Σαββίδη, βάσει της χρηματιστηριακής του αξίας στην ιστοσελίδα transfermarkt! (6,5 εκ. ευρώ).

Εν αρχή ο Λούκας Πέρες

Ο Ιβάν Σαββίδης αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ τον Αύγουστο του 2012. Εκείνο το καλοκαίρι, ο «δικέφαλος» δεν προχώρησε στη μεταγραφή κάποιου κεντρικού επιθετικού καθώς είχε στο ρόστερ του τους Στέφανο Αθανασιάδη, Δημήτρη Σαλπιγγίδη και Απόστολο Γιάννου, ενώ ο Ζβόνιμιρ Βούκιτς που αποκτήθηκε τον Ιανουάριο, ήταν περισσότερο «δεκάρι» παρά φορ.

Έτσι, ο πρώτος ουσιαστικά κεντρικός επιθετικός που ήρθε στον ΠΑΟΚ στην εποχή Σαββίδη, ήταν ο Ισπανός Λούκας Πέρεθ το καλοκαίρι του 2013, με τους «ασπρόμαυρους» να τον αποκτούν έναντι 800 χιλιάδων από την Καρπάτι Λβιβ. Εκείνη την εποχή, ο ποδοσφαιριστής είχε αξία 2,5 εκ. ευρώ, ενώ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ πέτυχε 12 γκολ και μοίρασε 16 ασίστ σε 52 εμφανίσεις, πριν πουληθεί στη Λα Κορούνια.

Την ίδια σεζόν, ο «δικέφαλος» απέκτησε τον Ιανουάριο με δανεισμό τους Ντάνι Χούσεν από τον Άγιαξ και Τόμας Νέτσιντ από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με τον πρώτο να αποτιμάται στα 2 εκ. ευρώ και τον δεύτερο στα 3,2. Σε ότι αφορά τις επιδόσεις τους, ο Ολλανδός κατέγραψε 1 γκολ και 2 ασίστ σε 11 ματς, ο Τσέχος 3 γκολ και 2 ασίστ σε 19.

Value for money

Το καλοκαίρι του 2014, στην Τούμπα έρχονται δύο επιθετικοί. Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος ως «ελεύθερος» από τον Aτρόμητο, έχοντας αξία 1 εκ. ευρώ και ο Σλοβάκος Ρόμπερτ Μακ, για τον οποίο ο ΠΑΟΚ έδωσε 300 χιλιάδες ευρώ στη Νυρεμβέργη. Ο δεύτερος, με χρηματιστηριακή αξία τότε στο 1,7 εκ. ευρώ, φόρεσε 115 φορές (σε δύο θητείες) τη φανέλα του «δικεφάλου», πετυχαίνοντας 32 γκολ και μοιράζοντας 14 ασίστ, ενώ ο «Παπ» κατέγραψε 8 γκολ και 3 ασίστ σε 32 εμφανίσεις.

O… πολύς Μπερμπάτοφ και η αστοχία

Την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή της μεταγραφικής περιόδου της σεζόν 2015-16, ο ΠΑΟΚ φέρνει στην Τούμπα τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, με τον Βούλγαρο σούπερ σταρ να είναι «ελεύθερος» μετά από έναν «γεμάτο» 1,5 χρόνο στη Μονακό.

Τότε, όντας στη δύση της καριέρας του, ο τεράστιος Βούλγαρος φορ «κόστιζε» 1 εκ. ευρώ, ενώ (και ελέω Τούντορ που τον χρησιμοποίησε ως επί το πλείστον ως… δεκάρι) με τα «ασπρόμαυρα» κατέγραψε μόλις 5 γκολ σε 25 ματς.

Το ίδιο καλοκαίρι, ο «δικέφαλος» αγόρασε τον Ζάιρο από την Τρέντσιν έναντι 400 χιλιάδων ευρώ, όσο δηλαδή «κόστιζε» ο Βραζιλιάνος φορ, ο οποίος… πέρασε και δεν ακούμπησε στην Τούμπα (2 γκολ, 4 ασίστ, 22 ματς).

Ο… μέγας Πρίγιοβιτς

Σεζόν 2016-17. Ο ΠΑΟΚ δίνει σχεδόν 3 εκ. ευρώ στη Λέγκια για να αγοράσει τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, με τον Σέρβο να αποδεικνύεται η πλέον εύστοχη επιλογή στην εποχή Σαββίδη.

Με τον… Μέγα Αλέξανδρο όπως τον φώναζαν πολλοί φίλοι του ΠΑΟΚ, ο «δικέφαλος» κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας και βάζει τις βάσεις για την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος πριν τον παραχωρήσει στην Αλ Ιτιχάντ τον Ιανουάριο του 2019 έναντι 10 εκ. ευρώ, με τον «Πρίγιο» να πετυχαίνει συνολικά 55 γκολ και να μοιράζει 8 ασίστ σε 86 παιχνίδια. Όταν τον απέκτησε δε ο ΠΑΟΚ, είχε αξία μόλις 1,5 εκ. ευρώ, πάντα βάσει του transfermarkt.

Οι… τίμιοι Άκπομ και Σφιντέρσκι

Τη σεζόν 2017-18 ο ΠΑΟΚ δεν απέκτησε φορ, ενώ το καλοκαίρι της σεζόν 2018-19, απέκτησε ως δανεικό τον Νίκο Καρέλη από την Γκενκ, σε μία εποχή που ο Έλληνας επιθετικός είχε αξία 3 εκ. ευρώ.

Ο (κάτοικος Ινδίας από φέτος) Καρέλης πέτυχε 3 γκολ σε 10 ματς, ενώ μετά την πώληση Πρίγιοβιτς, δηλαδή τον Ιανουάριο, ο ΠΑΟΚ αποκτά με 1,5 εκ. ευρώ από την Γιαγκελόνια τον Κάρολ Σφιντέρσκι και με 2,2 εκ. ευρώ από την Άρσεναλ τον Τσούμπα Άκπομ.

Αμφότεροι, αποδείχθηκαν και με το… παραπάνω τίμιοι (35 γκολ, 14 ασίστ σε 134 ματς ο Πολωνός, 29 γκολ, 13 ασίστ σε 131 ματς ο Άγγλος σε δύο θητείες), με τον Σφιντέρσκι να αποτιμάται στις 750 χιλιάδες ευρώ όταν «μετακόμισε» στην Τούμπα και τον Τσούμπα στο 1,2 εκ. ευρώ. Για την ιστορία, ο ΠΑΟΚ παραχώρησε τον πρώτο με 4.5 εκ. ευρώ στην Σάρλοτ και τον δεύτερο με 4,2 εκ. ευρώ στη Μίντλεσμπρο.

Το «φιάσκο» με Τσόλακ και ο καθοριστικός Κρμέντσικ

Τη σεζόν 2019-20, ο ΠΑΟΚ δεν χρειάστηκε νέο φορ έχοντας Σφιντέρσκι και Άκπομ. Χρειάστηκε όμως το καλοκαίρι του 2020, όταν και απέκτησε από τη Ριέκα με 3 εκ. ευρώ τον πρώτο σκόρερ του κροατικού πρωταθλήματος, Αντόνιο Τσόλακ, ο οποίος τότε είχε αξία 4 εκ. ευρώ.

Εν τέλει, ο θησαυρός αποδείχθηκε… άνθρακας, με τον… Τσόκι-γκολ να πετυχαίνει μόλις 4 τέρματα και να μοιράζει 2 ασίστ σε 39 ματς.

Αντίθετα, ο Τσέχος Μάικλ Κρμέντσικ, με χρηματιστηριακή αξία 4 εκ. ευρώ επίσης, τον οποίο ο ΠΑΟΚ απέκτησε ως δανεικό τον Γενάρη του 2021 από την Κλαμπ Μπριζ, αποδείχθηκε λίρα εκατό (28 ματς, 9 γκολ και 4 ασίστ), πετυχαίνοντας μεταξύ άλλων το γκολ στις καθυστερήσεις που χάρισε στον ΠΑΟΚ το Κύπελλο Ελλάδας στο ΟΑΚΑ, με αντίπαλο τον Ολυμπιακό (2-1).

Φωτογραφία: Intime

Δύο αποτυχίες, μία επιτυχία

Καλοκαίρι 2021. Ο ΠΑΟΚ αποκτά ως «ελεύθερο» τον Νέλσον Ολιβέιρα, ο οποίος μετά από μία διετία στην ΑΕΚ, είχε αξία 2,5 εκ. ευρώ. Με δύο σοβαρούς τραυματισμούς, ο Πορτογάλος αγωνίστηκε τα επόμενα δύο χρόνια σε 45 ματς του «δικεφάλου», πετυχαίνοντας 10 γκολ και μοιράζοντας 4 ασίστ.

Την αποτυχημένη επιλογή Ολιβέιρα, ακολούθησε η… σούπερ επιτυχημένη του Μπράντον Τόμας. Με αξία μόλις στο 1,2 εκ. ευρώ, ο Ισπανός έμεινε «ελεύθερος» από την Μάλαγα, ο ΠΑΟΚ τον έφερε στην Τούμπα και δεν το μετάνιωσε ποτέ! Στον τρίτο του χρόνο πλέον στον ΠΑΟΚ, ο Μπράντον «μετράει» 24 γκολ και 7 ασίστ σε 93 παιχνίδια, αποτελώντας μεταξύ άλλων και μία πολύ καλή… επίδραση στα αποδυτήρια.

Σε ότι αφορά την τελευταία επιλογή φορ πριν αυτή του Τισουντάλι, ακούει στο όνομα του Αλί Σαμάτα. Με αξία στα 2,5 εκ. ευρώ, ο ΠΑΟΚ τον απέκτησε ως «ελεύθερο» μετά τη θητεία του στη Φενέρμπαχτσε και ο Τανζανός πέτυχε πέρσι μόλις 3 γκολ σε 45 ματς, έχοντας και έξι ασίστ.

Ο Τσάλοφ που… έρχεται

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο Ταρίκ Τισουντάλι δεν θα είναι ο πιο «ακριβός» επιθετικός του ΠΑΟΚ για… πολύ. Και αυτό γιατί η μεταγραφή του Φεντόρ Τσάλοφ από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας δείχνει να είναι θέμα ημερών εάν όχι ωρών, με την χρηματιστηριακή αξία του Ρώσου να είναι στα 11 εκ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια δηλαδή από αυτή του Μαροκινού.

Βέβαια, ούτε η ιστοσελίδα transfermarkt ούτε κάποια άλλη έχουν το… αλάθητο σε ότι αφορά την αξιολόγηση των ποδοσφαιριστών, όμως σε κάθε περίπτωση, τόσο ο Τισουντάλι όσο και ο Τσάλοφ είναι δύο από τις πλέον «ηχηρές» μεταγραφές του ΠΑΟΚ στην εποχή Σαββίδη, ικανές να δώσουν τεράστια ώθηση στην επιθετική γραμμή των Πρωταθλητών Ελλάδας!