Το «αθόρυβο» deal με τον Σορτάιρ και οι προηγούμενες αποτυχημένες επιλογές του «δικεφάλου» Credits: Screenshot Youtube

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

ΠΑΟΚ: Μία επένδυση διαφορετική από τις άλλες (pics)

28.07.24 | 15:13

Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για μία ελληνική ομάδα, πόσω μάλλον εάν αυτή δεν έχει ένα ανεπτυγμένο δίκτυο σκάουτινγκ ανά την Ευρώπη, όπως είναι ο ΠΑΟΚ, να διεκπεραιώσει μία μεταγραφή ποδοσφαιριστή που διαθέτει τα περισσότερα στοιχεία για να χαρακτηριστεί… project με πολλές πιθανότητες να εξελιχθεί σε μία επιτυχημένη επένδυση, τόσο από αγωνιστικής όσο και από οικονομικής άποψης.

Μία από αυτές, φαίνεται να είναι αυτή του Σόλα Σορτάιρ, του 20χρονου Άγγλου – με ρίζες από τη Νιγηρία – μεσοεπιθετικού, ο οποίος μπορεί να υπερηφανεύεται πως αποτέλεσε τον αρχηγό της U23 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και είναι ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής των «Κόκκινων Διαβόλων» που αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, σε ηλικία 17 ετών και 23 ημερών.

Το όνειρο και το καθοριστικό «όχι»

Αποτελώντας στην κυριολεξία παιδί των ακαδημιών της Γιουνάιτεντ, ο – γεννημένος στο Νιουκάστλ – Σορτάιρ είδε το όνειρό του να φορέσει τη φανέλα της «πρώτης» ομάδας να γίνεται πράξη στις 21 Φεβρουαρίου 2021 στον εντός έδρας αγώνα πρωταθλήματος με την Νιουκάστλ, ενώ τέσσερις ημέρες αργότερα αγωνίστηκε ως αλλαγή στον εντός έδρας αγώνα με την Ρεάλ Σοσιεδάδ (0-0) για το Europa League, στον οποίο και έγραψε ιστορία.

Ωστόσο, το όνειρο της καθιέρωσης στους «Κόκκινους Διάβολους» δεν έγινε ποτέ πράξη, με τον Σορτάιρ να μένει «ελεύθερος» στο τέλος της περσινής σεζόν με «προίκα» τις 5 συμμετοχές στην «πρώτη» ομάδα και τα 60 συνολικά λεπτά που πάτησε στο χορτάρι με τη φανέλα τους.

Για να συμβεί αυτό, έβαλε το… χεράκι του και ο ίδιος ο νεαρός μεσοεπιθετικός, καθώς τον περασμένο Ιανουάριο αρνήθηκε να υπογράψει νέο συμβόλαιο και να δοθεί για δεύτερη φορά δανεικός – η πρώτη στη Μπόλτον στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν – και κάπου εκεί μπήκε αθόρυβα στην εξίσωση ο ΠΑΟΚ, πείθοντας τον Σορτάιρ πως στη Θεσσαλονίκη θα μπορέσει να «ξεδιπλώσει» το πλούσιο ταλέντο του, σε βάθος τετραετίας.

Mε χρηματιστηριακή αξία πάντως στα 4 εκ. ευρώ, ο 20χρονος μεσοεπιθετικός γίνεται ο δεύτερος πιο «ακριβός» ποδοσφαιριστής που αποκτά ο ΠΑΟΚ στην εποχή Σαββίδη, πίσω από τον Ταρίκ Τισουντάλι, βάσει του transfermarkt.com, χωρίς αυτό να σημαίνει αυτόματα πως θα εξελιχθεί σε κάτι… μεγάλο για τους πρωταθλητές Ελλάδας.

Το γεγονός όμως πως ο πρώην αρχηγός των «μικρών» της Γιουνάιτεντ διαθέτει όλο το «πακέτο» για να εξελιχθεί σε μία σούπερ επένδυση, δεν αμφισβητείται!

Οι προηγούμενες (αποτυχημένες) επενδύσεις

Ο Σορτάιρ δεν είναι ο πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής ηλικίας 18-21 ετών με προοπτική που αποκτάει ο ΠΑΟΚ στην εποχή Σαββίδη.

Το καλοκαίρι του 2015, ο «δικέφαλος» έφερε στην Τούμπα τους 18χρονους Αλεξάντρ Μπατάεφ και Μπόγκνταν Ρανγκέλοφ, οι οποίοι είχαν μείνει «ελεύθεροι» από Αρμαβίρ και Ερυθρό Αστέρα αντίστοιχα, όμως κανένας εκ των δύο δεν έφτασε μέχρι την «πρώτη» ομάδα.

Την ίδια περίοδο και δη τον Αύγουστο, οι «ασπρόμαυροι» έδωσαν 350 χιλιάδες ευρώ στην Sydney FC για τον Ελληνοαυστραλό μέσο, Τέρι Αντόνις, ο οποίος είχε φτάσει στο σημείο να «ιντριγκάρει» ακόμα και τον Ζοζέ Μουρίνιο, τότε προπονητή της Τσέλσι, αλλά ο «θησαυρός» αποδείχθηκε… άνθρακας.

Μετά από δανεισμούς σε Βέροια και Western Sydney, o Aντόνις παραχωρήθηκε ως «ελεύθερος» στη Φένλο, έχοντας φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ μόλις σε 7 επίσημα παιχνίδια.

Η επόμενη «εισαγόμενη» επένδυση, έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2018, με την απόκτηση του 21χρονου τότε Βόσνιου στόπερ, Μάρκο Μιχόγεβιτς, από την Σαράγεβο, έναντι 350 χιλιάδων ευρώ.

Τον δανεισμό του ποδοσφαιριστή στον ΟΦΗ έξι μήνες αργότερα, ακολούθησε ο δανεισμός στην Άουε, με τη φανέλα της οποίας ο Μιχόγιεβιτς πραγματοποίησε μία πολύ καλή σεζόν, φτάνοντας σε σημείο να απασχολήσει και ομάδες της Bundesliga.

Τελικά, κατέληξε στην Γκεζτέπε τον Σεπτέμβριο του 2020, με τον ΠΑΟΚ να βάζει στα ταμεία του 500 χιλιάδες ευρώ και έτσι να μην βγαίνει ζημιωμένος.

Επένδυση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η περίπτωση του Λέο Ζαμπά, από τη στιγμή που όταν ο ΠΑΟΚ έδωσε 3,5 εκ. ευρώ στην Αχμάτ Γκρόζνι το καλοκαίρι του 2018, ο Βραζιλιάνος ήταν 21 ετών.

Στην πρώτη του σεζόν στην Τούμπα, τη χρονιά του αήττητου πρωταθλήματος και του νταμπλ, υπό τις οδηγίες του Ράζβαν Λουτσέσκου, ο Ζαμπά ήταν άκρως… λειτουργικός και αποτελεσματικός (7 γκολ και 11 ασίστ σε 39 εμφανίσεις), με το όνομά του να εμπλέκεται στις συζητήσεις του ΠΑΟΚ με την Πόρτο ως έμψυχο αντάλλαγμα στη μεταγραφή Σέρτζιο Ολιβέιρα.

Τελικά, ο Ζαμπά παρέμεινε στην Τούμπα, όμως σε ένα φιλικό με τη Δόξα στη Δράμα τον Νοέμβριο του 2019, σε έναν αγωνιστικό χώρο… βούρκο, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά εξαιτίας «εγκληματικής» εξόδου του τερματοφύλακα των γηπεδούχων.

Μάλιστα, τους επόμενους μήνες, λόγω επιπλοκών και μίας μόλυνσης στο γόνατο, ο Ζαμπά λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του, κάτι που τον στιγμάτισε σε τεράστιο βαθμό.

Με την επιστροφή του στη δράση, ποτέ δεν κατάφερε να επιστρέψει στα επιθυμητά επίπεδα αθλητικότητας, ενώ μετά τον δανεισμό του στη Βάσκο Ντα Γκάμα και μία δεύτερη αποτυχημένη θητεία στην Τούμπα, αφέθηκε «ελεύθερος» τον Οκτώβριο του 2022.

Τη σεζόν 2020-21, ο ΠΑΟΚ προχώρησε σε τέσσερις «επενδύσεις».

Έδωσε 850 χιλιάδες στη Ντιναμό Τιφλίδας για τον 21χρονο Γεωργιανό μέσο, Νίκα Νινούα, 750 χιλιάδες στη Βίκινγκ για τον 21χρονο Νορβηγό αριστερό μπακ, Αντριάν Νίλσεν Περέιρα, 100 χιλιάδες στη Ράντνικ για τον 21χρονο Σερβοβόσνιο εξτρέμ, Βλαντιμίρ Μπράντονιτς και απέκτησε δανεικό από την Μπαρτσελόνα τον 21χρονο Σενεγαλέζο δεξιό μπακ, Μούσα Ουαγκέ.

Κανένας εκ των τεσσάρων, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Βέβαια, ο Ουαγκέ υπέστη έναν πολύ βαρύ τραυματισμό στο γόνατο στο «Κλεάνθης Βικελίδης» στην προσπάθειά του να σώσει – όπως και έγινε – γκολ του Άρη.

Οι Νινούα και Μπράντονιτς κινήθηκαν μεταξύ δανεισμών και ΠΑΟΚ Β (ο πρώτος αποχώρησε αυτό το καλοκαίρι και ο δεύτερος παραμένει μέχρι νεοτέρας), ενώ ο Περέιρα παραχωρήθηκε στη Ρόζενμποργκ το καλοκαίρι του 2021, έναντι 500 χιλιάδων ευρώ.

Το καλοκαίρι του 2022, ο ΠΑΟΚ απέκτησε ως ελεύθερο τον 21χρονο Πορτογάλο μεσοεπιθετικό, Αντρέ Ρικάρντο.

Ο ποδοσφαιριστής παραμένει ακόμα στην Τούμπα αλλά… μετράει αντίστροφα έχοντας φορέσει τη φανέλα της «πρώτης» ομάδας μόλις σε 5 επίσημα παιχνίδια, ενώ ως επένδυση – λόγω ηλικίας – μπορεί να χαρακτηριστεί και ο συμπατριώτης του, Τιάγκο Ντάντας, τον οποίο ο «δικέφαλος» απέκτησε δανεικό από την Μπενφίκα.

Ο βραχύσωμος μέσος κατέγραψε 39 συμμετοχές, 5 γκολ και 2 ασίστ αλλά ο ΠΑΟΚ (σωστά) πείστηκε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα των 7 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει, με τον ποδοσφαιριστή να δίνεται δανεικός από την Μπενφίκα στην ΑΖ Άλκμααρ και να επιστρέφει φέτος στη Λισαβόνα, δίχως να υπολογίζεται από τους «Αετούς».