Εθνικός Νέου Κεραμιδίου Credits: Εθνικός Νέου Κεραμιδίου (Ethnikos Official)-Facebook

Superleague 2

Εθνικός Ν. Κεραμιδίου: Μπαίνει… σφήνα στα «μεγαθήρια» της SL2 ένα χωριό 511 κατοίκων

02.08.24 | 18:44

Αφού… ξεμέθυσε από την άνευ προηγουμένου επιτυχία της «μυθικής» ανόδου στη Super League 2 τον Απρίλιο, τέσσερις μήνες μετά ο Εθνικός Νέου Κεραμιδίου έχει μπει σε τελείως διαφορετική τροχιά και ρότα: Της προσαρμογής στο επαγγελματικό στερέωμα. Οι μεγάλες στιγμές χαράχθηκαν ήδη ανεξίτηλα και για πάντα, αλλά το ζητούμενο είναι να υπάρξει συνέχεια και νέες «χρυσές σελίδες».

Τα πρότυπα βεβαίως ήταν ήδη επαγγελματικά, σε εγκαταστάσεις, υποδομές, οργάνωση, λειτουργία και νοοτροπία και η υπέρβαση μόνο τυχαία δεν… ακολούθησε αγωνιστικά, εντός γηπέδου. Αφού οι συνθήκες είχαν ωριμάσει. Ωστόσο, άλλο να το λες και άλλο να το εφαρμόζεις στην πράξη, στην έμπρακτη μετάβαση σε μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα, για την ασύγκριτα πιο απαιτητική Β΄ Εθνική. Άλλα οικονομικά δεδομένα, άλλο επίπεδο ανταγωνισμού, άλλες ανάγκες.

Ο διακόπτης έχει ήδη γυρίσει στην ομάδα της Πιερίας, που πλέει σε… αχαρτογράφητα για την ίδια «ύδατα», με ατού τον ενθουσιασμό για το… άγνωστο που την περιμένει συλλογικά. Βλέπετε, οι συστάσεις στο πανελλήνιο έγιναν πέρυσι, αλλά είναι μια διαδικασία που θα κορυφωθεί και θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.

Αλλάζει επίπεδο και ταχύτητα, βάσει… αντιπάλων

Πώς έρχεται η πρώτη καταξίωση για το Neo Fc, όπως λέγεται η νέα ΠΑΕ; Μα φυσικά, βάσει… αντιπάλων! Στην ιστορική ελίτ του ο Εθνικός, το πάνθεον και το hall of fame που ήταν αδιανόητο πριν λίγα χρόνια, ακόμα και να το… ονειρευτεί. Κάτι πραγματικά απλησίαστο, για το «γαλατικό χωριό» των μόλις 511 κατοίκων, βάσει της τελευταίας καταγραφής. Πλέον, δεν θα παίζει ούτε με χωριά της Πιερίας, ούτε έστω με ομάδες Γ΄ Εθνικής.

Το Νέο Κεραμίδι θα βρει μπροστά του και θα επιχειρήσει να κερδίσει και να κοιτάξει στα μάτια ομάδες μεγαθήρια, άλλου βεληνεκούς και διαμετρήματος. Ομάδες πόλεων και νομών, με ποδοσφαιρική παράδοση και προϋπηρεσία στην Α΄ Εθνική. Με δυναμική και πολύ κόσμο από πίσω τους.

Ηρακλής, Λάρισα, ΠΑΣ Γιάννινα, Καβάλα, ΠΑΟΚ Β, Νίκη Βόλου, Μακεδονικός είναι μόνο μερικά από τα «ηχηρά» ονόματα αντιπάλων που θα συναντήσουν και θα κληθούν να κοντράρουν οι πρωτοεμφανιζόμενοι στην κατηγορία. Να… τρυπώσουν ισότιμα ανάμεσά τους και να καθιερωθούν στις συνειδήσεις ως μια υπολογίσιμη και ανερχόμενη ποδοσφαιρική δύναμη, αφήνοντας το στίγμα της.

Ορθώνει ανάστημα, ούτως ή άλλως και «βαραίνει» τη φανέλα ο Εθνικός, μέσα από αυτή τη διαδικασία, αφήνοντας ιστορική παρακαταθήκη για πολλές γενιές μελλοντικά.

Γήπεδο: A΄ ΔΑΚ Κατερίνης και το διευρυμένο «target group»

Μεγαλώνει την εμβέλειά του και εντός Πιερίας ο Εθνικός Νέου Κεραμιδίου, με μεγαλύτερο «άνοιγμα» στην τοπική ποδοσφαιρική κοινωνία. Όχι μόνο γιατί είναι ο μόνος εκπρόσωπος του νομού στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά γιατί θα παίξει στη «μητρόπολη», το Α΄ ΔΑΚ Κατερίνης. Στο οποίο μπορεί να προσελκύσει παραπάνω κόσμο, και από τις ευρύτερες περιοχές, όχι μόνο των ήδη πιστών φιλάθλων του της μικρής κοινωνίας του Κεραμιδίου, διευρύνοντας τον πυρήνα υποστηρικτών του, που θα βλέπει ματς υψηλού επιπέδου και θα επιβραβεύει μια υγιή προσπάθεια.

Στελέχωση με πρόσωπα σε ρόλους-κλειδί

O νέος τεχνικός διευθυντής Γιάννης Φιρινίδης

Μια από τις βασικές ανάγκες, αλλά και προτεραιότητες για τον Εθνικό Νέου Κεραμιδίου ήταν να φέρει τεχνοκράτες στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Έμπειρα και καταρτισμένα στελέχη, που θα δώσουν τα… φώτα τους στην καθημερινότητα.

Τέτοια είναι ο τεχνικός διευθυντής, Γιάννης Φιρινίδης και ο γενικός αρχηγός Μάκης Θεοχάρης, για να «ελαφρύνουν» πολλά βάρη από τις πλάτες του διοικητικού ηγέτη της ομάδας εδώ και οκτώ χρόνια, του απόλυτου ενσαρκωτή του οράματος, Στέλιου Καλαϊτζίδη, επί των ημερών του οποίου έγιναν τεράστια άλματα, από τα τοπικά ως τα «σαλόνια».

Ο νέος γενικός αρχηγός Μάκης Θεοχάρης

Δίπλα του είναι οι δυο γιοι του, Απόστολος και Νίκος, ο πρώτος ως πρόεδρος στην ΠΑΕ, αλλά και άνθρωποι της διοίκησης με μεγάλη προσφορά, όπως ο Πέτρος Κεραμιδάς, ο Γιώργος Τσαουσίδης, ο Αρτέμης Χατζηπαυλίδης και η Πηνελόπη Τσαουσίδου. Τα «φώτα» έπεφταν σε έναν εδώ και χρόνια, αλλά πλέον η «πίτα» των αρμοδιοτήτων και των τομέων ευθύνης αρχίζει να επιμερίζεται.

Τριπλασιασμός του μπάτζετ

Πληροφορίες του monobala.gr αναφέρουν ότι το περσινό μπάτζετ του Εθνικού Νέου Κεραμιδίου, που του χάρισε τίτλο και άνοδο εκτοξεύεται φέτος σχεδόν στο τριπλάσιο.

Το «πάρε-δώσε» του ρόστερ

Οι 17 που έφυγαν: Όσο για τις αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό, αποχώρησαν 17 παίκτες και πιο ειδικά οι Δημήτρης Πατσιογεώργος (τερματοφύλακας που σταμάτησε), Φώτης Κουρτίδης, Βασίλης Παπαδόπουλος (γκολκίπερς με συμπληρωματικό ρόλο), Θωμάς Λαμπίρης (αριστερός μπακ), Αλέξανδρος Σεχολάρι (έμπειρος φορ και πρώτος σκόρερ, που συνεχίζει στον Πιερικό), Χρήστος Παπαδόπουλος (μεσοεπιθετικός και δεύτερος σκόρερ, επίσης γύρισε στον Πιερικό), Ανέστης Μετάι (μεσοεπιθετικός που εντάχθηκε στη Χανιώτη), Αρμάντο Μουράτι (μεσοεπιθετικός που ήρθε το χειμώνα), Δημήτρης Μεληκιώτης (έμπειρος φορ), Κώστας Κυριακίδης (στόπερ που είχε αποκτηθεί το χειμώνα), Κώστας Μηλιώτης (ακραίος χαφ που συνεχίζει στην Αναγέννηση Καρδίτσας), Λευτέρης Ιντζόγλου (έμπειρος αμυντικός χαφ που συνεχίζει στο τοπικό και τον Ερμή Εξοχής), Γιώργος Τουλίκας (επιθετικός), Ραφαήλ Παντζιάλας (αμυντικός), Αντώνης Λαφάρας (φορ) και οι νεαροί Αποστόλης Τσιομήτας και Χρήστος Καραϊσαρίδης.

Οι μόλις 6 ανανεώσεις: Στην ομάδα παραμένουν οι Βασίλης Τουλίκας (αριστεροπόδαρος στόπερ, μπορεί να παίξει και μπακ), Θωμάς Γιαλαμίδης (στόπερ), Τζένγκις Κριεμάντι, Δημήτρης Ζουκάν (μέσοι), Φερνάντο Κόλα (δεξιός μπακ), Δημήτρης Κλιγγόπουλος (αμυντικός χαφ). Με έξι μόνο παίκτες να συνεχίζουν, είναι σαφές ότι δημιουργείται ένας νέος κορμός και άρα θα χρειαστεί πίστωση χρόνου, για επίτευξη ομοιογένειας.

Τα 11 νέα αποκτήματα-Έπονται περίπου 7 με 8 ακόμα: Αρκετοί παίκτες με εμπειρίες στην κατηγορία εντάχθηκαν στο ρόστερ, όπου ως ονόματα ξεχωρίζουν οι Ιατρούδης, Κόκκορης, Μπάλλας. Ήδη ανακοινώθηκαν 11 προσθήκες. Οι ιδιαιτερότητες είναι ότι ήρθαν τρεις καινούριοι τερματοφύλακες, ότι 3/11 είναι Κατερινιώτες, ένας ξένος (Μιγιενγκά), αλλά και ότι σχεδόν όλοι έχουν θητεία στην κατηγορία. Περίπου 7-8 παίκτες αναμένεται να ολοκληρώσουν προσεχώς το ρόστερ, που προφανώς έχει σχηματοποιηθεί σχεδόν κατά τα «3/4». Συγκεκριμένα αποκτήθηκαν:

*Τάσος Καραγκιόζης: Κατερινιώτης τερματοφύλακας από Κοζάνη.
*Γιάννης Μαντζάρης: Θεσσαλονικιός τερματοφύλακας από Θερμαϊκό Θέρμης.
*Διονύσης Μπαλάφας: Κατερινιώτης τερματοφύλακας από Πιερικό.
*Φρεντερίκ Μιγιενγκά: Καμερουνέζος στόπερ από Ερμιονίδα
*Γιώργος Κριμιτζάς: Θεσσαλονικιός αμυντικός χαφ από Αιολικό
*Παναγιώτης Μπάλλας: Καρδιτσιώτης μέσος από Αιγάλεω.
*Θάνος Φωκαϊδης: Κατερινιώτης μέσος από Παναιγιάλειο.
*Πολύκαρπος Κατσαβάκης: Θεσσαλονικιός μέσος από Πιερικό.
*Γιάννης Ιατρούδης: Κρητικός επιθετικός από Παναχαϊκή.
*Μιχάλης Τσουμάνης: Λαρισαίος επιθετικός από ΑΕΛ.
*Αριστείδης Κόκκορης: Πατρινός εξτρέμ από Τηλυκράτη Λευκάδας.

Στ. Καλαϊτζίδης: «Δε φοβήθηκα τη μετάβαση, μεγάλωσε ο κύκλος μας»

Ο διοικητικός ηγέτης του συλλόγου, Στέλιος Καλαϊτζίδης, ανάμεσα στους δυο γιους του

Υπήρχε κάποιος πιο κατάλληλος να μιλήσει στο monobala.gr για το «φαινόμενο» Εθνικός Νέου Κεραμιδίου από τον πρωτεργάτη του θαύματος αυτή την 8ετία, Στέλιο Καλαϊτζίδη; Προφανώς και όχι! Ο ίδιος αναφέρει σχετικά: «Από τη στιγμή που ανεβήκαμε δεν υπήρξαν δεύτερες σκέψεις για το αν κατέβουμε στη Super League 2 ή όχι. Διεκδικούσαμε το πρωτάθλημα και πριν ακόμα το κατακτήσουμε δουλεύαμε την περίπτωση της Super League 2, για να ανταπεξέλθουμε. Δε φοβήθηκα τη μετάβαση αυτή. Πιστεύω στους φίλους της ομάδας, όπως και σε γονείς παιδιών από τις ακαδημίες. Μεγάλωσε ο κύκλος των μελών, έχουμε καλά αναπτυξιακά τμήματα. Η προσπάθειά μας αναγνωρίστηκε από τον κόσμο, τόσο της Πιερίας, όσο γενικά της Ελλάδας, το αποδείξαμε με το πώς συμπεριφερόμαστε στο ποδόσφαιρο. Δεν μας ενδιέφερε τόσο η προβολή μας, μετά τη μεγάλη επιτυχία της ανόδου, όσο η οργάνωση και η λειτουργία».

«Προς το παρόν σε δικές μας δυνάμεις, όπως τα προηγούμενα χρόνια»

Όσο για το πλάνο χρηματοδότησης και αν έχει τις απαραίτητες βοήθειες; «Προς το παρόν βασιζόμαστε σε δικές μας δυνάμεις, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Ήταν απαραίτητη η προσθήκη προσώπων στο επιτελείο και το ποδοσφαιρικό τμήμα, όπως και έγινε, με στελέχωση για μεγαλύτερη οργάνωση και αποδοτικότητα. Υπήρχε ήδη καλή λειτουργία στη Γ΄ Εθνική, πλέον με τους Γιάννη Φιρινίδη και Μάκη Θεοχάρη μπαίνει πιο επαγγελματικός τόνος. Η νοοτροπία μας είναι ίδια, δουλεύαμε ήδη επαγγελματικά, με έμφαση να παρέχουμε τα αυτονότητα και τα απαραίτητα σε προπονητές και παίκτες. Μπορεί να ήμουν εγώ επικεφαλής, αλλά υπήρχαν ακόμα 5-6 άτομα στήριζαν, απλώς φαινόμουν κατά βάση εγώ και δεν ήταν δίκαιο. Η βοήθεια για τη χρηματοδότηση στην άνοδο του μπάτζετ και των αναγκών γίνεται με τη δουλειά, με τις επαφές και τις γνωριμίες, που φέρνουν έσοδα, μέσω χορηγιών, μελών και διαφημίσεων. Όλοι τρέχουν, υπάρχουν φυσικά τα ίδια κεφάλαια, αλλά το μπάτζετ δε βγαίνει μόνο από τη δική μας τσέπη».

«Να μπούμε στα playoffs»

Για να συνεχίσει ο Στέλιος Καλαϊτζίδης: «Θέλουμε να εφαρμόσουμε ίδια τακτική με πέρυσι, με επαγγελματική συμπεριφορά και τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Μια ομάδα που θα συνεχίσει να βγάζει υγεία και ηρεμία. Να ασχολούμαστε μόνο με το ποδόσφαιρο. Αγωνιστικός μας στόχος θα είναι να μπούμε στα playoffs».

«Μόνο… ποδηλασία στο Νέο Κεραμίδι!»

Όσο για την ιστορική παράδοση ποδοσφαιρικά στο Νέο Κεραμίδι, πριν την «επανάσταση» και το… ξεπέταγμα των τελευταίων ετών; «Ο Εθνικός Νέου Κεραμιδίου είναι από τις πιο ιστορικές ομάδες στην Πιερία, μαζί με τον Καταχά. Ιδρυθήκαμε το 1951. Ποδοσφαιρικά βέβαια δεν είχε κάτι να επιδείξει στο παρελθόν, πριν τις πρόσφατες μεγάλες επιτυχίες μας. Μόνο στην… ποδηλασία είχε διακριθεί η περιοχή στον αθλητισμό, με πανελλήνια πρωταθλήματα!».

«Δεν υπάρχει ταβάνι, να δείξουμε το δρόμο»

Ακολούθως, ο διοικητικός ηγέτης των «κυανόλευκων» πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ταβάνι, θέλουμε να σταθούμε εδώ, σε αυτό το επίπεδο και να δείξουμε το δρόμο σε άλλες ομάδες. Το χωριό έχει 511 καταγεγραμμένους κατοίκους, δεμ μου έρχεται στο μυαλό ανάλογη επιτυχία πληθυσμιακά στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό, να βρεθεί τόσο μικρή κοινωνία στη Β΄ Εθνική ποδοσφαιρικά. Κάθε Κυριακή ο κόσμος περιμένει πως και πως να έρθει στο γήπεδο να περάσει ωραία ένα δίωρο. Έχουμε 200 παίκτες στις ακαδημίες, με τις οικογένειές τους είμαστε ένα χωριό μέσα σε ένα… μικρό χωριό! Ο απλός φίλαθλος της Πιερίας εκτιμά και αναγνωρίζει αυτό που κάνουμε και ευελπιστούμε να μας στηρίξει στα παιχνίδια στο Α΄ ΔΑΚ της Κατερίνης».

«Να δώσω ΑΦΜ; Μόνο… φήμες!»

Σε ερώτηση για το αν ζητήθηκε από άλλες ομάδες ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του Εθνικού, για μια θέση στον… ήλιο της Super League 2, ο έμπειρος παράγοντας ξεκαθάρισε: «Δε μπήκα στη διαδικασία για να συζητήσω για ΑΦΜ. Ουσιαστικά, ήταν μόνο φήμες που έφταναν στα αυτιά μου, ούτως ή άλλως δεν είχα ποτέ κάποια επίσημη πρόταση».

«Στηρίζουμε την προπονητική διαδικασία»

Για να συνεχίσει ο ίδιος: «Μεταγραφικά είμαστε ευχαριστημένοι. Δεν έκλεισε το ρόστερ, κάνουμε και δοκιμές παικτών και στοχεύουμε σε 7-8 μεταγραφές ακόμα. Όσο για το πως το βιώνω εγώ, όλα αυτά τα χρόνια, νιώθω πολύ καλά ως λογιστής. Το ποδόσφαιρο με ξεκουράζει και με ανανεώνει. Την επιτυχία τη δουλέψαμε με καλό τρόπο. Τηρούμε σωστά την προπονητική διαδικασία, τη στηρίζουμε. Αυτό είναι το μυστικό που φέρνει τα αποτελέσματα και τις επιτυχίες και προσωπικά με ευχαριστεί».

Το «στοίχημα» του Κυριαζή και το… βάρος του «αντί-Μόρα»

Κλείνοντας, ο Στέλιος Καλαϊτζίδης ρωτήθηκε για το προπονητικό επιτελείο, με επικεφαλής τον Γιώργο Κυριαζή, αλλά και το βάρος της αναπλήρωσης του κενού που άφησε ο Βαγγέλης Μόρας: «Ο Βαγγέλης Μόρας ήταν από τις καλύτερες επιλογές που μπορούσε να κάνει η ΕΠΟ για τη θέση του προπονητή. Είναι κομμάτι της ιστορίας μας. Του παρουσιάστηκε μια μεγάλη ευκαιρία και την άρπαξε. Ως Εθνικός μας αρέσει να δίνουμε ευκαιρίες σε όσους τις θέλουν. Βασικό κριτήριο είναι η φιλοδοξία. Το είδαμε αυτό έντονα στον Γιώργο Κυριαζή και τους συνεργάτες του. Θέλουμε να βγάζουμε και παίκτες και προπονητές, όπως ουσιαστικά κάναμε με τον Μόρα».

Υπενθυμίζεται ότι δίπλα στον παλαίμαχο του Ηρακλή και άλλοτε προπονητή της Εθνικής Γυναικών βρίσκονται οι Χρήστος Ζαρογιάννης (βοηθός), Σταύρος Βασιλόπουλος (γυμναστής), Ευριπίδης Βακουφτσής (προπονητής τερματοφυλάκων) και Κώστας Τσακιρίδης (αναλυτής), ενώ προπονητής στην Κ19 είναι ο Δημήτρης Παυλίδης.