Πινέδα Φωτογραφία: Eurokinissi

STOIXIMAN SUPERLEAGUE

Τα συμβόλαια δεν είναι μπακαλόχαρτα

04.08.24 | 15:31

Γράφει: Άκης Γεωργίου

H ιστορία του Πινέδα εξακολουθεί να τραβάει γεγονός καθόλου ευχάριστο για την ΑΕΚ, την ουσία και την ηρεμία της. Η νέα συνέντευξη που έδωσε στο monobala.gr ο ατζέντης του Μεξικανού, Μάριο Βιγιαρεάλ έδωσε στην κατάσταση ένα νέο σπρώξιμο προς τα άκρα με τη φράση «Πόσο χρήσιμο είναι να βρίσκεται το σώμα εδώ και το μυαλό σε ένα άλλο μέρος», λέγοντας ξεκάθαρα ότι το μυαλό του Πινέδα δεν είναι πλέον στην ΑΕΚ αλλά στο Μεξικό.

Ο Πινέδα δεν ανήκει στον μάνατζερ αλλά στην ΑΕΚ

Το τι θα γίνει στην όλη ιστορία και το ποιο θα είναι το τέλος της, δεν το ξέρει κανένας. Αυτό που όλοι ξέρουν και ο Βιγιαρεάλ καλύτερα από τον καθένα είναι ότι το πάνω χέρι το έχει η ΑΕΚ. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι με πλάγιο τρόπο προσπαθεί να περάσει πως το φυσιολογικό είναι να περάσει η επιθυμία του παίκτη. Συνεπώς είναι προφανές ότι στην ιστορία αυτή θα γίνει αυτό που θα αποφασίσει η ΑΕΚ, ότι κι αν λέει ο μάνατζερ του Πινέδα, ότι κι αν θέλει ο παίκτης και ότι κι αν επικαλείται η -κοινή- πλευρά τους. Και για την ώρα τουλάχιστον, αυτό που έχουμε ως δεδομένο είναι πως η ΑΕΚ έχει αποφασίσει ότι ο παίκτης δεν πωλείται με αυτά τα λεφτά.

Ο μάνατζερ χαρακτηρίζει την πρόταση της Μοντερέι «κέρδος» για την ΑΕΚ, όμως ο ίδιος ο σύλλογος έχει εκλάβει όλες τις προσφορές που έχουν γίνει από τους Μεξικανούς ως «εξευτελιστικές». Το θέμα όμως είναι ότι ο Πινέδα δεν ανήκει στον μάνατζερ που θεωρεί τις προτάσεις ως «κέρδος», αλλά στον σύλλογο που τις θεωρεί εξευτελιστικές.

Ζούμε στην εποχή που τα συμβόλαια υπογράφονται για να τηρούνται

Σε κάποια φάση της ενδιαφέρουσας συνέντευξης που παραχώρησε ο Μάριο Βιγιαρεάλ στο monobala.gr αναρωτήθηκε «σε ποια εποχή ζούμε» στο πλαίσιο της αναφοράς του για τους Έλληνες δημοσιογράφους, εννοώντας προφανώς τους ρεπόρτερ της ΑΕΚ. Ζούμε, λοιπόν, στην εποχή που τα συμβόλαια υπογράφονται για να τηρούνται χωρίς θεατράλε παρεμβολές και επικλήσεις στο συναίσθημα που θυμίζουν Ζάχο Δόγκανο στην Εφορία με ρούχα άστεγου. Δεν δουλεύει στα ναυπηγεία ο Πινέδα για να προσεγγίσει κανείς δραματικά την επιθυμία επαναπατρισμού του. Είναι επαγγελματίες ποδοσφαιριστής που έχει υπογράψει συμβόλαιο το οποίο οφείλει να τηρήσει, αγοράστηκε με εκατομμύρια ευρώ και αμείβεται με εκατομμύρια ευρώ.

Τα ερωτήματα και η -φυσιολογικά- σκληρή στάση της ΑΕΚ

Όλα τα παραπάνω είναι σκέψεις και προσωπικές (μου) απόψεις. Το θέμα, όμως, είναι τι γίνεται τώρα, με τα ερωτήματα που εκκρεμούν να έχουν φουντώσει. Το πρώτο ερώτημα έχει να κάνει με το αν ο Πινέδα θα είναι αυτή τη φορά στην ευρωπαϊκή λίστα της ΑΕΚ. Δεν υπάρχει ακόμα εικόνα αφού η λίστα δεν έχει ανακοινωθεί, ωστόσο -με βάσει τις ενδείξεις- δείχνει να κυριαρχεί η λογική πως όσο είναι στην ομάδα υπολογίζεται κανονικά, άρα είναι έτοιμος να παίξει. Θα το δούμε αυτό. Το δεύτερο ερώτημα απαντήθηκε το βράδυ του Σαββάτου και αφορά το πόσο σκληρή θα είναι η στάση της «Ένωσης». Η απάντηση είναι: Πολύ πιο σκληρή από αυτό που θα περίμενε η πλευρά του παίκτη η οποία θεωρούσε ότι μπορεί να ασκήσει πίεση προκειμένου να φύγει από την ομάδα με χρήματα τα οποία ικανοποιούν μόνο τους Μεξικανούς. Ο Μάριος Ηλιόπουλος γνωστοποίησε ότι είναι διατεθειμένος να υποστεί το όποιο οικονομικό κόστος και να κρατήσει τον Πινέδα στην ΑΕΚ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα η πλευρά του παίκτη έπεσε οριστικά σε τοίχο και πως το συμβόλαιο θα τηρηθεί ανεξαρτήτως επιθυμιών, προτιμήσεων κλπ.

O κίνδυνος του δυσαρεστημένου παίκτη και ο μεγαλύτερος κίνδυνος μιας πιο χαλαρής στάσης

Το άλλο ερώτημα που γεννάται είναι το προφανές; «Θέλει κανείς να έχει έναν ακριβοπληρωμένο παίκτη στην ομάδα του δυσαρεστημένο»; Σίγουρα όχι ευχάριστη συγκυρία για κανέναν. Αλλά από το να ανοίξεις φάμπρικα, κάτι που ελλοχεύει τον κίνδυνο να βρίσκεις τέτοιου είδους προβλήματα μπροστά σου, ίσως να είναι ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Η ΑΕΚ με τη σκληρή στάση της στέλνει μήνυμα εντός των τειχών της προς κάθε έναν που θα μπορούσε να σκεφτεί να ακολουθήσει το παράδειγμα του Πινέδα.