Φωτογραφία: Intime

Bloggers

ΚΕΔ: Για να πάρεις συναίνεση πρέπει να δώσεις διαφάνεια και αξιοπιστία

04.08.24 | 08:26

Γράφει: Θάνος Μπλούνας

Ας γυρίσουμε το χρόνο λίγους μήνες πίσω.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο τότε πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ) της ΕΠΟ, Στιβ Μπένετ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί πριν τον… παραιτήσουν, επειδή, παραβιάζοντας τη συμφωνία της ομοσπονδίας με τη Super League, για ξένους διαιτητές στους αγώνες με μεταξύ των επονομαζόμενων big-5, όρισε τον Σιδηρόπουλο στο Παναθηναϊκός – ΑΕΚ και εν συνεχεία, αφού ο ορισμός δεν έγινε δεκτός από την ΕΠΟ,  αρνήθηκε να τον αλλάξει και να ορίσει Ιταλούς διαιτητές, που είχαν, στο μεταξύ, βρεθεί.

Μετά την παραίτηση Μπένετ, εν μέσω της διεξαγωγής του πρωταθλήματος, η ΕΠΟ ξεκίνησε την αναζήτηση του αντικαταστάτη του.

Στην αρχή απευθύνθηκε προφορικά στην UEFA ζητώντας να σταλούν ονόματα τριών υποψηφίων, προκειμένου να επιλέγει ο ένας.

Εκείνη την περίοδο ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ, Π. Μπαλτάκος, ταξίδεψε στην Κύπρο, όπου βρίσκονταν αξιωματούχοι της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, προκειμένου να μεταφέρει το αίτημα και να επιτύχει την θετική ανταπόκρισή τους.

Ξαφνικά, όμως, οι επαφές με την UEFA, για το θέμα αυτό, «πάγωσαν». Όχι, όμως, και η αναζήτηση για το νέο πρόεδρο της ΚΕΔ.

Τί είχε συμβεί;

Η ΠΑΕ, που τότε ασκούσε την μεγαλύτερη επιρροή στην ΕΠΟ, διαφώνησε με την επιλογή «αρχιδιαιτητή» από λίστα της UEFA και απαίτησε το πρόσωπο αυτό να αναζητηθεί «εκτός UEFA».

Ο λόγος ήταν ο εξής: Oι κατά την εκτίμησή της σχέσεις του Ολυμπιακού με τον γραμματέα της UEFA, Θ. Θεοδωρίδη, δημιουργούσαν, στην ΠΑΕ που είχε το πάνω χέρι στην ΕΠΟ, αίσθημα ανασφάλειας ως προς τα ονόματα που θα προταθούν και το ρόλο που θα παίξουν.

Τελικά ανευρέθηκαν από την “ελεύθερη αγορά” ο Σουηδός, Πήτερ Φροϊντφελντ, για τη θέση του προέδρου και αργότερα προστέθηκε στη σύνθεση της ΚΕΔ συμπατριώτης του, Λιφ Λιντμπεργκ.

O μεν Φρόιντφελντ προσλήφθηκε τον Οκτώβριο και ήρθε στην Αθήνα για μόνιμη εγκατάσταση τον Φεβρουάριο, ο δε Λίντμπεργκ βαπτίστηκε υπεύθυνος για το VAR, ενώ ούτε πιστοποιημένος από την UEFA ήταν, ούτε η Σουηδία από την οποία προερχόταν είχε VAR στο πρωτάθλημά της.

Τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο Ολυμπιακός διαφώνησαν με την «εκτός UEFA» διαδικασία που ακολουθήθηκε την κατήγγειλαν και καταψήφισαν.

Το αποτέλεσμα τους δικαίωσε: Μια συγκεχυμένη, ερμαφρόδιτη και αδιαφανής κατάσταση στην ΚΕΔ, στην οποία τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχε αναλάβει ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, Στ. Μάνταλος, στον οποίον είχε αποδοθεί ο χαρακτηρισμός «σκιώδης πρόεδρος».

Στη συνέχεια και ο ΠΑΟΚ, που υπερψήφισε στο όνομα της τότε συμμαχίας με την ΑΕΚ, κι όχι επειδή πίστευε στη ορθότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, άρχισε να παίρνει αποστάσεις, ακόμη και δημόσια.

Τώρα, όμως, τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά: Ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ, Μάκης Γκαγκάτσης, που στο μεταξύ αναγνώρισε δημόσια το λάθος του ΠΑΟΚ, στην υπερψήφιση του Φροίντφελντ, απευθύνθηκε, χωρίς “μπρος – πίσω” στην UEFA και ζήτησε να προτείνει ονόματα για την στελέχωση της ΚΕΔ.

Τα πρόσωπα που εστάλησαν (Λανουά, Bαλερί, Φερνάντεθ), από τρία, από τα πιο ανεπτυγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία), διορίστηκαν από την ΕΠΟ, ομόφωνα.

Με τη σύμφωνη γνώμη και του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, που στέκονται απέναντι από τη νέα διοίκηση της ομοσπονδίας και βεβαίως του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, που τη στηρίζουν.

Η ομοφωνία επιτεύχθηκε για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι επί της αρχής οι προτάσεις από την UEFA έχουν υψηλά εχέγγυα αξιοπιστίας.

Ο δεύτερος είναι ότι η διαδικασία επιλογής που ακολουθήθηκε δεν αμφισβητήθηκε ως προς τη διαφάνειά της.

Επειδή, όμως, το ελληνικό ποδόσφαιρο στοιχειώνεται από την αλήστου μνήμης φράση, που αποδίδεται στον Β. Μητρόπουλο, «στο πρώτο πέναλτι η συμμαχία θα διαλυθεί» και οι συναινέσεις στο θέμα της διαιτησίας έχουν αποδειχθεί εύθραυστες και με σχετικά σύντομη ημερομηνία λήξης, πρέπει το πρώτο θετικό βήμα που έγινε να συνεχιστεί.

Κάποια από όσα πρέπει να ακολουθήσουν είναι τα εξής:

-Να μην υπάρχουν σκιές για το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Λανουά, και των συνεργατών και να μην επιτραπεί η παραμικρή εμπλοκή άλλων προσώπων στο έργο του(ς).

-Να απομονωθούν οι όποιοι εκπρόσωποι των εξωθεσμικών κέντρων και οι επονομαζόμενοι νταραβεριτζήδες, που ενδημούν στο χώρο έχοντας ως πεδίο δράσης τη διαιτησία.

-Δίκαιη διαχείριση των διαιτητών και ορθές επιλογές ως προς τους ορισμούς.

– Η ΚΕΔ να πάψει να είναι εσωστρεφής. Να επανέλθει η δημοσιοποίηση των διαλόγων διαιτητή – VAR, όπως γινόταν επί Κλάτενμπεργκ, ή σε κάθε περίπτωση η επιτροπή να παίρνει δημόσια θέση για επίμαχες φάσεις, που προκαλούν εντάσεις και απασχολούν την φίλαθλη κοινή γνώμη.

– Να γνωστοποιούνται οι ποινές των διαιτητών ή έστω οι διαιτητές που μένουν εκτός ορισμών λόγω κωλυμάτων ή τραυματισμών,  ώστε να γνωρίζουν και να αξιολογούν οι ΠΑΕ το δίκαιο της κρίσης της ΚΕΔ και να μην παίζονται “παιχνίδια” με άλλους διαιτητές να τιμωρούνται περισσότερο, άλλους λιγότερο και άλλους καθόλου. Το ίδιο ισχύει και με τις βαθμολογίες, στο τέλος της περιόδου.

Η διατήρηση της συναίνεσης και της αποδοχής είναι μια «διαδικασία» αέναη.

Μακρά και δύσκολη.

Για να «πάρεις» συναίνεση πρέπει να «δώσεις» διαφάνεια και αξιοπιστία.

Δε γίνεται αλλιώς…